MOT: Vippien korot edelleen korkeita

Viime lokakuussa julkaistu Ylen MOT-ohjelma kertoo, että pikavippien korot eivät ole pudonneet lakimuutoksista huolimatta. Pikavippien korkokaton oli tarkoitus rajoittaa korkoja, mutta säädöksiä on tehokkaasti kierretty.

MOT syyttää pikavippiyrityksiä uusien maksukoukeroiden keksimisestä. Ohjelma on haastatellut keski-ikäistä Sinikkaa, joka on ottanut pikavippejä ja ajautunut niiden vuoksi vaikeuksiin. Lainojen kulut olivat Sinikan mukaan yllättävän suuria, ja kuukausittainen lyhennyserä oli suurempi kuin hän luuli. Sinikalle tuli maksuvaikeuksia, jolloin kulujen päälle tuli vielä viivästyskorkoa ja perintäkuluja.

Korkokaton seurauksena pienten luottojen tarjonta on vähentynyt, ja useimmat lainayritykset tarjoavat 2000 euron joustoluottoa, sillä korkokattosäädös ei koske sitä.

Vippiyritys Ferratumin maajohtaja Markus Huhdanpää painottaa ohjelmassa, että kaikki yhtiön lainatuotteet noudattavat lakia. Pienten vippien tarjoaminen ei Huhdanpään mukaan ole nykyjärjestelmässä kannattavaa.

Jotkut vippiyritykset ovat kiertäneet korkokattoa myös liittämällä lainaan pakollisen, maksullisen takauksen. Ohjelmaan haastateltu Sinikka joutui vaikeuksiin myös takauskulujen kanssa, sillä takausmaksu oli suurempi, kuin hän alun perin luuli.

Markkinaoikeus on kuitenkin myöhemmin ilmoittanut, että korkokattoa ei voi kiertää liittämällä lainaan maksullinen takaus. Takausmaksu on laskettava mukaan lainan todelliseen vuosikorkoon, sillä takauksen ottaminen on välttämätöntä, jotta lainan voi saada.

Lakimuutoksen myötä pikavippiyhtiöiden määrä on vähentynyt 80:stä noin 50:een. Muutos on vaikuttanut myös siten, että luotot ovat isompia ja laina-ajat pidempiä. Luottoriskin kasvamisen myötä esimerkiksi Ferratumin liikevoitto on pudonnut.

MOT-ohjelman haastateltaville on aiheutunut velkaongelmia myös laittoman perintätoiminnan vuoksi. Nimillä Arply Oy ja GP Perintätoimisto Oy tunnettujen perintäyhtiöiden toimintaa on setvitty hovioikeudessa asti. Turun hovioikeus linjasi niiden toiminnan lainvastaiseksi ja päätti, ettei laittomien pikalainojen ja perintäyritysten kuluja tarvitse maksaa.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksia