MOT: Vippien korot edelleen korkeita

Viime lokakuussa julkaistu Ylen MOT-ohjelma kertoo, että pikavippien korot eivät ole pudonneet lakimuutoksista huolimatta. Pikavippien korkokaton oli tarkoitus rajoittaa korkoja, mutta säädöksiä on tehokkaasti kierretty.

MOT syyttää pikavippiyrityksiä uusien maksukoukeroiden keksimisestä. Ohjelma on haastatellut keski-ikäistä Sinikkaa, joka on ottanut pikavippejä ja ajautunut niiden vuoksi vaikeuksiin. Lainojen kulut olivat Sinikan mukaan yllättävän suuria, ja kuukausittainen lyhennyserä oli suurempi kuin hän luuli. Sinikalle tuli maksuvaikeuksia, jolloin kulujen päälle tuli vielä viivästyskorkoa ja perintäkuluja.

Korkokaton seurauksena pienten luottojen tarjonta on vähentynyt, ja useimmat lainayritykset tarjoavat 2000 euron joustoluottoa, sillä korkokattosäädös ei koske sitä.

Vippiyritys Ferratumin maajohtaja Markus Huhdanpää painottaa ohjelmassa, että kaikki yhtiön lainatuotteet noudattavat lakia. Pienten vippien tarjoaminen ei Huhdanpään mukaan ole nykyjärjestelmässä kannattavaa.

Jotkut vippiyritykset ovat kiertäneet korkokattoa myös liittämällä lainaan pakollisen, maksullisen takauksen. Ohjelmaan haastateltu Sinikka joutui vaikeuksiin myös takauskulujen kanssa, sillä takausmaksu oli suurempi, kuin hän alun perin luuli.

Markkinaoikeus on kuitenkin myöhemmin ilmoittanut, että korkokattoa ei voi kiertää liittämällä lainaan maksullinen takaus. Takausmaksu on laskettava mukaan lainan todelliseen vuosikorkoon, sillä takauksen ottaminen on välttämätöntä, jotta lainan voi saada.

Lakimuutoksen myötä pikavippiyhtiöiden määrä on vähentynyt 80:stä noin 50:een. Muutos on vaikuttanut myös siten, että luotot ovat isompia ja laina-ajat pidempiä. Luottoriskin kasvamisen myötä esimerkiksi Ferratumin liikevoitto on pudonnut.

MOT-ohjelman haastateltaville on aiheutunut velkaongelmia myös laittoman perintätoiminnan vuoksi. Nimillä Arply Oy ja GP Perintätoimisto Oy tunnettujen perintäyhtiöiden toimintaa on setvitty hovioikeudessa asti. Turun hovioikeus linjasi niiden toiminnan lainvastaiseksi ja päätti, ettei laittomien pikalainojen ja perintäyritysten kuluja tarvitse maksaa.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Mikä sosiaalinen luotto? Kuntien tarjoama sosiaalinen luotto on edullista lainaa, jota myönnetään jopa maksuhäiriöisille. Luoton saaminen ei kuitenkaan ole välttämättä helppoa.
  • Pikalainojen ja kulutusluottojen korkokatto 2017 Pikalainoihin liittyen on havaittu ongelmia koko niiden olemassaolon ajan. Pikalainoja on pyritty viime vuosina rajaamaan erilaisten lakien ja säädösten mukaan. Vuonna 2013 tuli voimaan alle 2000 euron lainojen korkoja rajaava laki korkokatosta.
  • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
  • Sosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille Eduskunnan puhuessa pikavippien kieltämisestä ja rajoittamisesta nousi esille myös sosiaalinen luotto. Eduskunnassa oltiin sitä mieltä, että sosiaalista luototusta tulisi kasvattaa ja korostaa, jotta taloudellisissa vaikeuksissa olevat ihmiset saisivat apua.
  • Merkintä luottotiedoissa? Jopa tavallisten pankkipalveluiden käyttö voi vaikeutua Kun laskut tai velat ovat riittävän kauan lojuneet maksamattomina, seurauksena on maksuhäiriömerkintä. Se tarkoittaa, että luottoa ei muutamaan vuoteen saa. Pahimmillaan merkintä luottotiedoissa voi kuitenkin vaikeuttaa arkipäiväistä asioiden hoitamista, […]
  • Luottokielto suojaa identiteettivarkaudelta ja estää impulsiiviset pikavipit Onko tapanasi tilata pikavippejä hetken mielijohteesta ja katua lainaamista myöhemmin? Tilaatko laskulla postimyynnistä enemmän kuin mihin sinulla olisi varaa?
  • KL: Tutkimus paljastaa pikavippien käyttökohteet: ruokaa ja terveydenhuoltomenoja Tutkimuksen mukaan ylimääräisen kulutuksen sijaan yleisin käyttökohde pikavipille on ruoan, lastenhoitokulujen, lääkkeiden tai terveydenhoidon maksaminen.
  • Aamulehti: Viekö pikavippien loppuminen ojasta allikkoon? Maksuhäiriömerkintöjen määrä voi kasvaa, kun pikavippien tarjonta kesäkuussa vähenee, kertoo Aamulehti.
  • Maksuhäiriöiden määrä edelleen kasvanut Maksuhäiriömerkintöjä oli viime vuoden lopulla lähes yhtä paljon kuin 1990-luvun laman pahimpina vuosina,. Vähintään yksi maksuhäiriömerkintä on nyt 367 000 henkilöllä.
  • Suomen Asiakastieto alkaa tarjota positiivisia luottotietoja Suomen Asiakastieto alkaa tarjota luotonantajien käyttöön tietoja lainanhakijoiden aikaisemmista lainoista. Tavoitteena on vähentää ylivelkaantumista ja luottotappioita.
Klikkaa Tästä  Pikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksia