Ylivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkoja

Takuu-Säätiössä on nähty, että velalliselle voi kertyä useita kymmeniä velkoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Tilanne voi johtaa hallitsemattomaan velkakierteeseen.

Takuu-Säätiö ohjaa ja neuvoo ylivelkaantuneita sekä takaa velkojen järjestelylainoja.

– Luottojen aktiivisen markkinoinnin, helpon saatavuuden ja käytön tavanomaistumisen seuraukset näkyvät selvästi säätiön asiakaskunnassa, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Takuu-Säätiön havaintojen mukaan ylivelkaantuneiden velkamäärät ovat kasvussa. Viisi vuotta sitten 60 prosentilla Takuu-Säätiön lainatakauksen hakijoista oli enintään 20 eri velkaa, nykyään vähäisten velkamäärien kanssa vaikeuksiin joutuneita on enää kolmannes hakijoista.

Sen sijaan viidessä vuodessa on yli kaksinkertaistunut sellaisten hakijoiden määrä, joilla on 30 – 60 velkaa. Vuonna 2008 näin suuria velkamääriä oli 16 prosentilla, vuonna 2012 jo 37 prosentilla hakijoista. Vuodesta 2011 lähtien noin 50 velan hakemuksia on saapunut yhä enemmän.

Takuu-Säätiön mukaan pikavipit lisäävät velkojen lukumäärää kaikenikäisillä hakijoilla. Tavanomaisten kulutusluottojen määrä ei sen sijaan ole viime vuosina lisääntynyt. Pikavippivelkoja on paljon etenkin alle 24-vuotiailla. Heidän veloissaan pikavippejä on kolminkertaisesti verrattuna yli 30-vuotiaisiin.

Velkakierteen koko pituus ei käy ilmi Takuu-Säätiön tilastoista, sillä ennen takaushakemuksen tekemistä velkoja on saatettu maksaa uusilla pikavipeillä tai suuremmilla kulutusluotoilla. Yllättävissä tilanteissa velallinen saattaa sortua helposti ottamaan lisälainaa, ja velkoja saatetaan lyhentää niin pienillä summilla, etteivät ne käytännössä lyhene.

Juha Pantzarin mukaan positiivinen luottotietorekisteri voisi estää hankalien tilanteiden syntymisen. Rekisteri kertoisi, paljonko lainanhakijalla on ennestään muita luottoja.

– Velallinen koettaa tyypillisesti selviytyä maksuvaikeuksissaan ottamalla uutta velkaa. Myöskään velkoja ei pysty pysäyttämään velallista ajoissa, sillä se ei näe mistään, kuinka monta velkaa asiakkaalla on jo entuudestaan, Pantzar kertoo.

Oikeusministeriössä selvitellään parhaillaan positiivisen luottotietorekisterin tarvetta ja mahdollisuuksia. Lisäksi Suomen Asiakastieto kertoi tiistaina ryhtyvänsä tarjoamaan positiivisia luottotietoja lainanantajien käyttöön. Positiivisten luottotietojen luovuttaminen Asiakastiedon järjestelmään on kuitenkin asiakkaille vapaaehtoista.

Klikkaa Tästä  Pikavippiyrityksiä syytetään kiskonnasta

Tähän liittyvät artikkelit