Yhteisvastuukeräyksen varoilla ehkäistään ylivelkaantumista myöntämällä edullisia vippejä

Sunnuntaina alkavan Yhteisvastuukeräyksen varoilla on tarkoitus käynnistää Suomessa pienluottohanke, jolla pyritään ehkäisemään ylivelkaantumista myöntämällä talousongelmissa oleville edullisia vippejä.

Halpakorkoisten pienluottojen myöntämisestä huolehtii Takuu-Säätiö ja vippejä myönnetään taloudellisessa ahdingossa oleville ihmisille, jotka eivät saa tavanomaisia kulutusluottoja tai pikavippejä menetettyjen luottotietojen takia. Lainoja myönnetään välttämättömiä, kertaluontoisia hankintoja tai menoja varten pienituloisille ihmisille.

Takuu-Säätiön mukaan pienituloiselle ihmisille voi tulla yllättäviä rahanmenoja, joihin varautuminen on vaikeaa, vaikka talouttaan olisi hoitanut taitavasti. Nykyinen sosiaaliturva ei välttämättä riitä kaikkiin tarpeisiin ja pienluotto voi tämänkaltaisessa tilanteessa ehkäistä ylivelkaantumiskierteeseen joutumisen. Luottohäiriöisellä ei ole mahdollisuutta saada tavanomaisia kulutusluottoja tai pikavippejä, joita käytetään tutkimusten mukaan usein vastaavissa tilanteissa, mutta Yhteisvastuukeräyksellä kerätyistä varoista myönnettävä pienluotto voidaan myöntää myös luottotietonsa menettäneelle asiakkaalle.

Hanke käynnistetään alkuvuonna 2013. Pienluottoa on aluksi saatavilla vain muutamalla paikkakunnalla ja luoton lisäksi tarjotaan talousneuvontaa ja apua taloudenhallinnan perustaitoihin. Vippiä voi saada 200-2000 euroa ja takaisinmaksuaika voi olla jopa kaksi vuotta. Lainanhakijan maksukyky tarkistetaan eikä pienluottoa myönnetä vanhojen lainojen takaisinmaksun avuksi.

Yhteisvastuukeräyksen kansainvälinen apu menee Ugandaan pienrahoitustoiminnan muodossa. Keräyksen tuotosta 60 prosenttia käytetään kansainväliseen apuun, kotimaan luottohankkeelle taas on varattu 20 prosenttia tuotosta. Loput 20 prosenttia keräyksen tuotosta käytetään hiippakuntien avustustyöhön, Kirkon diakoniarahastoon ja seurakunnan diakonisiin tarpeisiin.

Lähteet:
Yhteisvastuu.fi
Takuu-Säätiö

Tähän liittyvät artikkelit

  • Nuorten ylivelkaantumisen syy ei pelkästään pikalainoissaNuorten ylivelkaantumisen syy ei pelkästään pikalainoissa Nuorten aikuisten, eli alle 30-vuotiaiden taloudellista tilannetta selvittänyt Mun talous – hanke, on saatu päätökseen. Hanke toteutettiin vuosien 2013 – 2017 välillä. Selvityksen perusteella nuorten talous saattaa luisua velkakierteeseen, mikäli tämä joutuu […]
  • TililuottoTililuotto Tililuotto on jatkuva luotto, jonka käyttäjä voi valita nostamansa lainasumman vapaasti luottorajansa puitteissa. Tunnetuin tililuoton muoto on luottokortti, mutta yhä useammin on tarjolla kortittomia tililuottoja, joita voi hakea internetin kautta samaan […]
  • Vippi24Vippi24 Vippi24.fi tarjoaa pikavippiä, joka auttaa yllättävissä tilanteissa. Haet lainaa näppärästi netin kautta.Vippi24:n pikavipit ovat perinteisiä pikalainoja. Pienin haettavissa oleva summa on 50 euroa ja suurin 1000 euroa. 50 - 300 euron välillä vipattavan […]
  • Limiitti.fiLimiitti.fi Limiitti.fi on jo usean vuoden ajan toiminut, vakiintunut pikavippipalvelu. Limiitti.fi tarjoaa 2000-3000 euron joustavan lainalimiitin, jonka kautta voi nostaa lainaa vapaasti silloin kun tarvitsee.
  • Yle: Pikavipeille esitetään jopa täyskieltoaYle: Pikavipeille esitetään jopa täyskieltoa Pikavipeille suunnitellaan lainsäädännön tiukentamista ja kansanedustajat pyrkivät saamaan pikavipit kiellettäväksi jopa kokonaan.
  • FleksiluottoFleksiluotto Fleksiluotto tarjoaa rahaa lainaksi luottotilin muodossa 2100 euron verran. Lainaa maksetaan takaisin pienissä kuukausierissä ja kuluja maksetaan vain käyttöön nostamastasi rahamäärästä. Hae nopea luottopäätös suoraan netistä ja nosta rahaa käyttöösi.
  • 100 e pikavippi – moninkertainen lasku100 e pikavippi – moninkertainen lasku Taloussanomat uutisoi maksamatta jääneistä pikavipeistä. Lehden mukaan, ja mikä on totta, jo esimerkiksi 50 tai 100 euron pikavippi voi johtaa todella isoon laskuun, mikäli takaisinmaksuvelvoitteen jättää hoitamatta.
  • Kokemuksia pikavipeistäKokemuksia pikavipeistä Lehtien kirjoittaessa velkaongelmiin joutuneista vippaajista voi olla yllättävää, että suurin osa pikaluottoja ottaneista ovat tavallisia työssäkäyviä ihmisiä.
  • Yle: Torniossa aloitetaan sosiaalinen luototusYle: Torniossa aloitetaan sosiaalinen luototus Tornio on alkanut valmistautumaan tulevaan pikavippien lakimuutokseen. Tornio on päättänyt ottaa käyttöön sosiaalisen luototuksen käyttöön jo heti ensi keväänä.
  • Maksuhäiriöiden määrä edelleen kasvanutMaksuhäiriöiden määrä edelleen kasvanut Maksuhäiriömerkintöjä oli viime vuoden lopulla lähes yhtä paljon kuin 1990-luvun laman pahimpina vuosina,. Vähintään yksi maksuhäiriömerkintä on nyt 367 000 henkilöllä.
Klikkaa Tästä  Taloustietämyksen puute ei selitä ylivelkaantumista