Vuonna 2012 luottokorttimyynti kasvoi ja luottotappiot vähenivät

Kotimaisten luottokorttien myynnin arvo oli Suomessa viime vuonna 8,9 miljardia euroa. Myynti kasvoi kahdeksan prosenttia verrattuna vuoteen 2011, selviää Tilastokeskuksen Rahoitustoiminta-tilastosta.

Vaikka luottokortteja käytettiin aiempaa ahkerammin, luottotappioiden määrä on laskusuunnassa. Luottokorttitileistä aiheutui luotonantajille 39 miljoonaa euroa luottotappioita, mikä on 5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011. Maksuhäiriöiden takia purettiin 45 000 luottokorttitiliä, joten vähennystä edellisvuoteen tulee jopa 20 prosenttia.

Suomalaiset tekivät luottokorttiostoksia eniten kaupoissa ja toisiksi eniten huoltoasemilla. Luottokorteilla tehdyt käteisnostot ja tilisiirrot vähenivät hieman. Ulkomailla suomalaiset käyttivät luottokorttejaan 2,2 miljardin euron edestä ja nostivat korteilla käteistä 224 miljoonaa euroa.

Ulkomaisia luottokortteja käytettiin Suomessa ostoksiin ja käteisnostoihin suunnilleen yhtä paljon kuin suomalaisia kortteja ulkomailla. Suomessa tehtiin ostoksia ulkomaisilla korteilla 2,0 miljardin euron edestä ja käteisnostoja 0,2 miljardilla eurolla. Myynti ulkomaalaisille korteille Suomessa kasvoi 42 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Aktiivisten luottokorttitilien määrä kasvoi Suomessa prosentilla verrattuna edellisvuoteen. Vähintään kerran vuodessa käytössä olevia luottokorttitilejä oli viime vuonna 3,4 miljoonaa. Suomalaisten luottokortit ovat nykyään pääosin varsinaisia korollisia luottokortteja, sillä niitä on 89 prosenttia korteista. Aikaisemmin suosittuja korottomia maksuaikakortteja on enää 11 prosenttia korttitileistä.

Korttiluottojen velkakanta on hieman kasvanut. Velkakanta oli viime vuoden lopussa 2,5 miljardia euroa eli kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. 67 prosenttia velasta oli kotitalouksien velkaa ja 33 prosenttia yritysten ja elinkeinonharjoittajien velkaa.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikavippiruuhka Satakunnan käräjäoikeudessa