Vippimainonnan lopettaminen kiinnostaa Kuopiossa ja Porissa

Monessa kaupungissa on ehdotettu, että pikavippien mainonta kielletään kaupungin omistamilla mainospaikoilla. Tällä viikolla kieltoja ehdotettiin Ylen mukaan Porissa ja Kuopiossa.

Kuopiossa perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti aloitteen pikavippien mainonnan kieltämiseksi. Aloitteen allekirjoitti lisäksi kristillisdemokraattien valtuustoryhmä ja joitakin vasemmistoliiton valtuutettuja.

Valtuutettujen mukaan kiellolle on tarvetta, sillä pikavippien ottajat saattavat joutua pikavippikierteeseen ja taloudelliseen ahdinkoon.

Porin aloitteen jätti vasemmistoliiton valtuustoryhmä. Kieltoehdotuksen perusteluina oli, että pikavipit lisäävät Porin perusturvan kustannuksia, sillä ne velkaannuttavat nuoria ja lisäävät pahoinvointia. Myös Porin kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) ilmoitti tukevansa aloitetta ja aikovansa edistää sitä omassa ryhmässään. Kataja on useaan otteeseen kritisoinut pikavippejä ja myös ajanut niiden täyskieltoa.

Pikavippien vaikutukset ovat herättäneet huolta hallitusta ja eduskuntaa myöten, sillä pikavippitoiminnan rajoittamiseksi säädettiin hiljattain uusi laki. Pikavippien korkoja ja kuluja rajoittavan lain tarkoituksena on pienentää pikavipeistä koituvia kustannuksia ja vähentää velkaantumisongelmia. Todennäköisesti laki vähentää pikavippien tarjontaa muutenkin melko lailla, kun se keväällä tai alkukesästä tulee voimaan.

Lain eduskuntakeskusteluissa sivuttiin myös pikavippimainonnan vaikutuksia, mutta mainoksiin uusi laki ei kuitenkaan puutu.

Useat kunnat ovat pyrkineet vähentämään pikavippien aiheuttamiksi arveltuja velkaantumisongelmia puuttumalla pikavippien mainontaan itsenäisesti. Useimmiten mainoskieltoja perustellaan juuri ylivelkaantumisen ja siitä aiheutuvien sosiaalisten ongelmien ehkäisemisellä, ja erityisesti nuorten ylivelkaantuminen on herättänyt joidenkin päättäjien huolen.

Mainoskielto on asetettu ainakin Tampereella, Kouvolassa ja Kemissä. Lisäksi kieltoa on ehdotettu muun muassa Helsingissä, Jyväskylässä ja Raumalla.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Joulun alla otetut pikavipit aiheuttavat huolia