Vippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossa

Netissä markkinoidaan uusia tekstiviestilahjakorttipalveluita, jotka toimivat käytännössä kuin tekstiviestillä saatava pikavippi.

Lahjakorttien toimintaperiaate on yksinkertainen. Tekstiviestillä voi ostaa esimerkiksi Alkon tai marketin lahjakortin ja käyttää sen valintansa mukaan kyseisessä liikkeessä. Lahjakortti maksetaan myöhemmin puhelinlaskussa takaisin. Lahjakortit ovat esimerkiksi 10 euron arvoisia ja kustannukset ovat saman suuruiset kuin lahjakortin summa, eli käytännössä puhelinlaskussa maksetaan lahjakortin hinta kaksinkertaisena.

Palvelua voi käyttää myös pikavipin tavoin esimerkiksi alkoholi- tai ruokaostoksia varten.

Yle Uutisten mukaan Alkon viestintä- ja markkinointijohtaja Mika-Pekka Miettinen toteaa, että Alko ei ole lahjakorttibisneksessä mukana. Miettisen mukaan Alko ei ole antanut lupaa käyttää logoaan lahjakorttien markkinoinnissa. Miettinen ei pidä lahjakortteja hyväksyttävänä. Erityisen huolestuttavana hän pitää sitä, että lahjakortteja käytetään alkoholin ostamiseen.

Osa palveluista toimittaa lahjakortin suoraan matkapuhelimeen tekstiviestinä, osa taas postitse joko suoraan asiakkaalle tai kirjattuna kirjeenä postikonttoriin. Lahjakorttien ostamiseen ei tarvita esimerkiksi pankkitunnuksilla tunnistautumista, joten niiden ostaminen käy vaivattomammin kuin pikavipin. Tämä antaa mahdollisuuden myös väärinkäytöksille, sillä lahjakortin tilaaminen onnistuu myös varastetulla matkapuhelimella, ellei liittymää ole suljettu ajoissa.

Lahjakortin muodossa olevan vipin kulut käyvät pikavippejä huomattavasti suuremmaksi, sillä lahjakortin hinnan joutuu maksamaan kaksinkertaisena takaisin. Vipeissä sen sijaan kulut ovat uusiempien luottokantatilastojen mukaan keskimäärin 23 prosenttia lainasummasta.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  AL: Pikavippifirmoilla menee hyvin