Vertaislaina on Suomessa tuore lainamuoto

Tarvitsetko pientä lainaa, mutta et halua ottaa pikavippiä? Vertaislaina voi olla ratkaisu.

Ensimmäiset vertaislainapalvelut perustettiin Suomeen vuonna 2010, mutta maailmalla vertaislainapalveluita on jo nähty. Iso-Britanniassa toimii Zopa, Yhdysvalloissa Lending Club ja Ruotsissa Loanland.

Vertaislainassa on kyse siitä, että yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisilleen, mutta eivät koskaan tapaa tai saa tietää toistensa henkilöllisyyttä. Välityspalvelu saattaa lainan hakijat ja antajat yhteen ja hoitaa laskutuksen ja maksuliikenteen. Suomessa vertaislainoja välittävät tällä hetkellä ainakin Lainaaja.fi ja Fixura. Välittäjät perivät yhden tai kahden prosentin välityspalkkiota.

Lainaaja.fi:n toimitusjohtaja Tuomas Talola kertoo Ylelle, että vertaislainayritys perustettiin halusta saada vaihtoehto pankeille ja pikavipeille. Ideaalitapauksessa vertaislaina voikin olla sosiaalista lainaa, joka on järkevää kaikkien osapuolten kannalta. Lainan tarvitsija voi saada lainaa edullisemmilla ehdoilla, ja lainan myöntäjä saa tilaisuuden auttaa muita ja saada samalla tuottoa sijoitukselleen.

Vertaislainajärjestelmä toimii niin, että rahan tarpeessa oleva laatii hakemuksen, jossa kertoo mihin lainaa tarvitsee, ja perustelee, miksi on kykenevä maksamaan lainan takaisin. Vertaislainojen tyypillisiä hakukohteita ovat remontit ja aikaisempien pikaluottojen yhdistäminen yhdeksi isoksi lainaksi. Vertaislainapalvelu hankkii perustiedot: tarkistaa hakijan luottokelpoisuuden ja kysyy tuloja. Palkkatodistuksen toimittamalla voi vakuuttaa paremmin maksukyvystään kuin pelkillä sanoilla.

Sijoittajat tutkivat sivustoilla olevia hakemuksia ja antavat rahaa haluamiinsa kohteisiin toivomallaan korolla. Jos lainatarjouksia tulee yli tarpeen, korkeimman koron pyytäjät putoavat lainasta pois. Lopulta koroksi määräytyy kaikkien pyydettyjen korkojen keskiarvo. Vertaislainasivustot neuvovat jakamaan sijoitustaan ja antamaan paljon pieniä summia monelle eri hakijalle, jolloin riski pienenee.

Riski sijoituksessa kuitenkin luonnollisesti on. Jos lainan saanut henkilö ei maksa sovitusti, välittäjä hoitaa maksumuistutukset ja perinnän. Perinnälläkään rahoja ei välttämättä saa takaisin.

Lainan tarvitsijalle vertaislaina on pikalainaa hitaampi ja epävarmempi rahanhankkimiskeino. Lainan kohde ja oma maksukyky on onnistuttava esittämään riittävän positiivisessa valossa, mikä ei välttämättä kaikissa tapauksissa onnistu. Hyvästä hakemuksesta huolimatta lainan antajia ei välttämättä kerry tarpeeksi. Myös minimilainasummat ovat suurempia kuin pikavippipalveluissa.

Klikkaa Tästä  Suomen Pienlainayhdistys lopettaa

Ala on Suomessa kuitenkin vielä alkutekijöissään. Esimerkiksi Lainaaja.fi:ssä ei ole kovin vilkasta. Sivustolla olevien lainahakemusten perustella noin 12 prosenttia hakemuksista saa tarvittavan lainasumman täyteen. Myös lainsäädännöllisesti vertaislainojen asema on epäselvä, sillä monet pikaluottoja koskevat lait eivät koske vertaislainaamista, koska lainan antaja on yksityishenkilö.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikavippiä jokaiseen tarpeeseen - veronpalautus ennakkoon tai pizzaa vipillä