Vertaislaina muodostumassa uudeksi pikavipiksi

Velkaantuneet hakevat nyt apua vertaislainasta.

Kun velkaantuneen tilanne on muodostunut sellaiseksi, ettei lainaa ole enää mahdollista muualta saada, usealle ainoaksi mahdollisuudeksi muodostuu vertaislainan hakeminen.

Vertaislainat näkyvät nyt myös Takuu-säätiön velkaongelmien neuvonnassa, kertoo säätiön toiminnanjohtajana työskentelevä Juha Pantzar. Hän on perehtynyt tilanteeseen ja on siitä huolissaan.

Vertaislainojen ilmestyminen velkaneuvonta-asiakkaiden lainahistoriaan, on painottunut erityisesti tämän vuoden kevääseen. Aiemmin vastaavaa ei näkynyt juuri lainkaan. On suuri mahdollisuus, että pikavippejä hankkineella asiakkaalla on tilillään myös vertaislainoja. Vertaislainojen suosio on kuitenkin alkanut jo paljon aiemmin.

Reilummat ehdot

Yhdestä asiasta Pantzar ajattelee positiivisemmin: vertaislaina on kuitenkin pikavippiä pienempi paha. Tämä väite perustuu siihen, että vertaislainassa tuottoa tavoittelee välittäjänä toimivan yrityksen lisäksi itse sijoittaja.

Pikavipeistä peritään suurempia korkoja kuin vertaislainoista. Vertaislainoissa on kuitenkin mukana sijoittajan riski ja niiden markkinoinnin tulee tapahtua myös sijoittajan suuntaan, jotta koko lainatapa mahdollistuu.

Liiketoiminta muodostuu kannattamattomaksi, mikäli koko tuotto perustetaan pelkkiin perintäkuluihin. Siksi holtiton lainaaminen asiakkaille ei kannata. Vertaislainaajat joutuvat arvioimaan tarkkaan asiakkaiden taloudelliset resurssit. Tämän vuoksi vertaislainoja myönnetään pikavippejä vähemmän.

Lainaajan näkökulmasta ei Pantzarin mukaan ole väliä, kummasta lainaryhmästä hänen lainansa on otettu.

Vertaislainojen ongelmat

Vuonna 2016 tehtiin asuntoluottouudistus, jonka yhteydessä vertaislainat olivat lainsäätäjien huomion alaisina.

Tällöin pohdittiin esimerkiksi vertaislainojen korkosäädöksiä, sekä luotonvälittäjän roolia lainaprosessissa. Tämä on Euroopassa ollut jo arkipäivää.

Markkinointiin Pantzar kiinnittäisi erityishuomiota. Vertaislainan mainostaminen velkaongelmien ratkaisuna on harhaanjohtavaa. Uudella lainalla harvoin ratkaistaan asiakkaan velkaantumista.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Vain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseenVain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseen Suomen Asiakastiedon mukaan vain noin 12 prosenttia suomalaisista kuuluu parhaimpaan AAA-luottoluokkaan. Kuitenkin lähes joka kuudennella suomalaisella on maksuvaikeuksien riski selvästi kohollaan tai se on korkea.
  • Pikalainojen ja kulutusluottojen korkokatto 2017Pikalainojen ja kulutusluottojen korkokatto 2017 Pikalainoihin liittyen on havaittu ongelmia koko niiden olemassaolon ajan. Pikalainoja on pyritty viime vuosina rajaamaan erilaisten lakien ja säädösten mukaan. Vuonna 2013 tuli voimaan alle 2000 euron lainojen korkoja rajaava laki korkokatosta.
  • Uusi pikavippilainsäädäntö voimaan viikon kuluttua – tilalle tililuottoja?Uusi pikavippilainsäädäntö voimaan viikon kuluttua – tilalle tililuottoja? Perinteisten pikavippien myynti päättyy ensi viikon perjantaina. Pienten lainojen myynti ei kuitenkaan Suomesta lopu. Tilalle tulee ainakin tililuottoja.
  • Korkorajoitus puuttuu elinkeinovapauteenKorkorajoitus puuttuu elinkeinovapauteen Pienlainayhdistyksen mukaan lakiehdotus rikkoo elinkeinovapautta, sillä sen mukaan yrittäjältä viedään mahdollisuus liiketoimintaansa, mikä on aivan totta.
  • TalSa: Pikavippifirmoja kadonnut joTalSa: Pikavippifirmoja kadonnut jo Pikavippii.fi kertoi maanantaina, että Ylen mukaan uusi laki ei vielä ole saanut pikavippifirmoja lopettamaan lainatoimintojaan. Aivan päinvastaisella linjalla on kuitenkin Taloussanomat.
  • Aamulehti: Viekö pikavippien loppuminen ojasta allikkoon?Aamulehti: Viekö pikavippien loppuminen ojasta allikkoon? Maksuhäiriömerkintöjen määrä voi kasvaa, kun pikavippien tarjonta kesäkuussa vähenee, kertoo Aamulehti.
  • Vanhemmat huolissaan lastensa vippaamisestaVanhemmat huolissaan lastensa vippaamisesta Kuten kaikki vanhemmat tietävät, eivät huolet omasta lapsesta lopu siihen kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi ja muuttaa pois kotoa. Huolenaiheet kuitenkin monesti tietysti vaihtuvat - enää ei huoleta alkoholin käyttö opiskelijabileissä tai seksuaalinen […]
  • Suomessa toimii jo neljäs norjalainen pankkiSuomessa toimii jo neljäs norjalainen pankki Viimeisin markkinoille tullut norjalaistoimija on Instabank, joka aloittanut myöntämään lainaa ilman vakuuksia suomen markkinoilla vuoden 2018 alussa. Muut toimiinnot suomessa on sen sijaan alkanut Instabankin toimitusjohtaja Robert Bergin mukaan jo […]
  • RahoituRahoitu Rahoitu.fi on lainojen kilpailutuspalvelu, jonka kautta voit kilpailuttaa lainat aina 500 eurosta 25000 euroon saakka. Tarvitsit sitten uutta luottoa tai yhdistelylainaa yhdistääksesi vanhat luottosi, on Rahoitu.fi oiva palvelu lainanhakuun.
  • Ylivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkojaYlivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkoja Takuu-Säätiössä on nähty, että velalliselle voi kertyä useita kymmeniä velkoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Tilanne voi johtaa hallitsemattomaan velkakierteeseen.
Klikkaa Tästä  KL: Pikavippien suosio ei hiipumassa