Vertaislaina muodostumassa uudeksi pikavipiksi

Velkaantuneet hakevat nyt apua vertaislainasta.

Kun velkaantuneen tilanne on muodostunut sellaiseksi, ettei lainaa ole enää mahdollista muualta saada, usealle ainoaksi mahdollisuudeksi muodostuu vertaislainan hakeminen.

Vertaislainat näkyvät nyt myös Takuu-säätiön velkaongelmien neuvonnassa, kertoo säätiön toiminnanjohtajana työskentelevä Juha Pantzar. Hän on perehtynyt tilanteeseen ja on siitä huolissaan.

Vertaislainojen ilmestyminen velkaneuvonta-asiakkaiden lainahistoriaan, on painottunut erityisesti tämän vuoden kevääseen. Aiemmin vastaavaa ei näkynyt juuri lainkaan. On suuri mahdollisuus, että pikavippejä hankkineella asiakkaalla on tilillään myös vertaislainoja. Vertaislainojen suosio on kuitenkin alkanut jo paljon aiemmin.

Reilummat ehdot

Yhdestä asiasta Pantzar ajattelee positiivisemmin: vertaislaina on kuitenkin pikavippiä pienempi paha. Tämä väite perustuu siihen, että vertaislainassa tuottoa tavoittelee välittäjänä toimivan yrityksen lisäksi itse sijoittaja.

Pikavipeistä peritään suurempia korkoja kuin vertaislainoista. Vertaislainoissa on kuitenkin mukana sijoittajan riski ja niiden markkinoinnin tulee tapahtua myös sijoittajan suuntaan, jotta koko lainatapa mahdollistuu.

Liiketoiminta muodostuu kannattamattomaksi, mikäli koko tuotto perustetaan pelkkiin perintäkuluihin. Siksi holtiton lainaaminen asiakkaille ei kannata. Vertaislainaajat joutuvat arvioimaan tarkkaan asiakkaiden taloudelliset resurssit. Tämän vuoksi vertaislainoja myönnetään pikavippejä vähemmän.

Lainaajan näkökulmasta ei Pantzarin mukaan ole väliä, kummasta lainaryhmästä hänen lainansa on otettu.

Vertaislainojen ongelmat

Vuonna 2016 tehtiin asuntoluottouudistus, jonka yhteydessä vertaislainat olivat lainsäätäjien huomion alaisina.

Tällöin pohdittiin esimerkiksi vertaislainojen korkosäädöksiä, sekä luotonvälittäjän roolia lainaprosessissa. Tämä on Euroopassa ollut jo arkipäivää.

Markkinointiin Pantzar kiinnittäisi erityishuomiota. Vertaislainan mainostaminen velkaongelmien ratkaisuna on harhaanjohtavaa. Uudella lainalla harvoin ratkaistaan asiakkaan velkaantumista.

Tähän liittyvät artikkelit