Velkajärjestelyjen tarve lievässä kasvussa

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä kasvoi Tilastokeskuksen mukaan hieman vuonna 2012. Velkajärjestelyhakemuksia jätettiin 3764 kappaletta eli 3,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Velkajärjestelyn tarve on kasvanut nopeasti 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä. Eniten velkajärjestelyjä hakevat kuitenkin 45–54-vuotiaat. Vuonna 2012 naiset hakivat velkajärjestelyä hieman useammin kuin miehet, mutta ero oli kuitenkin vain noin prosenttiyksikön verran.

Tilastokeskuksen tietojen perusteella näyttää, että yksin eläminen, yksinhuoltajuus ja työttömyys lisäävät ylivelkaantumisen riskiä. Yhden elättäjän talous onkin alttiimpi rahavaikeuksille. Esimerkiksi yksinhuoltajia oli velkajärjestelyä hakeneista 17 prosenttia, kun koko aikuisväestöstä heitä on vain 8,3 prosenttia.

Liki puolet velkajärjestelyä hakeneista oli työssä olevia ja neljännes eläkeläisiä. Kummankin ryhmän osuus koko aikuisväestöstä on kuitenkin suurempi. Työttömät sen sijaan olivat joukossa yliedustettuina, sillä heitä oli 17 prosenttia velkajärjestelyä tarvitsevista

Velkajärjestelyjen määrä on ollut kasvussa vuodesta 2009 asti. Viimeisen kymmenen vuoden aikana velkajärjestelyjä haettiin eniten vuonna 2004, jonka jälkeen hakemusten määrä kääntyi muutamaksi vuodeksi laskuun.

Maaseudun Tulevaisuus kertoo, että myös velkaneuvonnan asiakasmäärät ovat kasvaneet. Lehden haastattelema erikoissuunnittelija Sanna Helesuo Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo, että yleinen taloustilanne näkyy velkaneuvonnassa.

Jos paikkakunnalta lopetetaan tehdas, suuret irtisanomiset eivät välttämättä näy velkaneuvonnassa heti, vaan vasta reilun vuoden päästä. Irtisanottujen taloudellinen tilanne kiristyy, kun 500 päivän ansiosidonnainen päiväraha loppuu ja pudotaan peruspäivärahalle.

– Se näkyy nopeasti velkaneuvonnassa. Pitäisi maksaa asuntovelat ja elättää edelleen perhe. Kun asunnon arvo on laskenut, siitäkään ei päästä eroon, Helesuo kertoo.

Jokaisella suomalaisella on oikeus saada velkaneuvontaa. Kuntien tulee järjestää neuvontapalvelut joko itse tai yhdessä lähikuntien kanssa.

Velkakierre voi lähteä esimerkiksi siitä, että vanhoja velkoja maksetaan rahan puutteessa uusilla veloilla, esimerkiksi kulutusluottoja pikavipeillä.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Vain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseenVain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseen Suomen Asiakastiedon mukaan vain noin 12 prosenttia suomalaisista kuuluu parhaimpaan AAA-luottoluokkaan. Kuitenkin lähes joka kuudennella suomalaisella on maksuvaikeuksien riski selvästi kohollaan tai se on korkea.
  • Vuonna 2012 luottokorttimyynti kasvoi ja luottotappiot vähenivätVuonna 2012 luottokorttimyynti kasvoi ja luottotappiot vähenivät Kotimaisten luottokorttien myynnin arvo oli Suomessa viime vuonna 8,9 miljardia euroa. Myynti kasvoi kahdeksan prosenttia verrattuna vuoteen 2011, selviää Tilastokeskuksen Rahoitustoiminta-tilastosta.
  • Pikavippien kysyntä nousee, kulut laskevatPikavippien kysyntä nousee, kulut laskevat Pikavippien kysyntä on noussut suuresti vuoden 2011 aikana, mutta keskimääräiset lainakulut laskivat selvästi vuoden kolmannella neljänneksellä.
  • Pikavipin voi saada ilmaiseksiPikavipin voi saada ilmaiseksi Kilpailu pikavippimarkkinoilla on nyt niin kovaa, että osa palveluista houkuttelee asiakkaita jopa ilmaisilla pikavipeillä. Mikäs sen mukavampaa! Keräsimme lukijoidemme iloksi parhaat tarjoukset.
  • Pikalaina Osuuspankin tilillePikalaina Osuuspankin tilille Hae pikavippi helposti Osuuspankin asiakkaana. Pikavippi on helppo saada nopeasti tilille.Voit hakea esimerkiksi 100 euron pikavippiä, 500 euron vippiä tai 1000 euron pikalainaa erittäin helposti, jos sinulla on Osuuspankin pankkitili ja […]
  • Keskimääräinen pikavippi on jo 520 euroaKeskimääräinen pikavippi on jo 520 euroa Pienlainojen keskimääräinen koko on kasvanut jo 520 euroon. Tieto selviää Tilastokeskuksen luottokantatilastosta, jossa on tietoja vuoden 2015 toisella neljänneksellä myönnetyistä kuluttajaluotoista. Vielä tämän vuoden alkupuolella keskimääräinen vippi oli […]
  • Pikalainojen ja kulutusluottojen korkokatto 2017Pikalainojen ja kulutusluottojen korkokatto 2017 Pikalainoihin liittyen on havaittu ongelmia koko niiden olemassaolon ajan. Pikalainoja on pyritty viime vuosina rajaamaan erilaisten lakien ja säädösten mukaan. Vuonna 2013 tuli voimaan alle 2000 euron lainojen korkoja rajaava laki korkokatosta.
  • Ok Money arpoo matkalahjakortteja Matkajokeri-kilpailussaOk Money arpoo matkalahjakortteja Matkajokeri-kilpailussa Monet pikavippejä tarjoavat palvelut järjestävät erilaisia kilpailuja ja arvontoja, joissa voi voittaa muun muassa lahjakortteja tai rahoitusta erilaisiin tarpeisiin.
  • Pikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksiaPikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksia Pikavipit uhkaavat aiheuttaa käräjäoikeuksiin ruuhkia myös muualla kuin Satakunnassa. Ylen mukaan pikavipeistä johtuvat velka-asiat ovat lisääntyneet huomattavasti monessa käräjäoikeudessa.
  • RahalaitosRahalaitos Rahalaitos etsii ja kilpailuttaa puoleasti kaikki lainat 500 - 40 000 euron väliltä. Täytä lainhakemus Rahalaitoksen kotisivuilla ja saat useita hyviä luottotarjouksia useiden pankkien lainavalikoiasta. Saaduista tarjouksista voit valita sopivimman käyttöösi.
Klikkaa Tästä  Yhteisvastuukeräyksen varoilla ehkäistään ylivelkaantumista myöntämällä edullisia vippejä