Velkajärjestelyhakemuksia tänä vuonna hieman viime vuotta enemmän

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusten määrä on lievässä kasvussa, uutisoi Tilastokeskus. Tämän vuoden tammi-syyskuussa velkajärjestelyhakemuksia tuli käräjäoikeuteen yhteensä 2743 kappaletta.

Tänä vuonna velkajärjestelyhakemuksia jätettiin syyskuuhun mennessä 4,1 prosenttia enemmän, kuin vuosi sitten samaan aikaan. Viime vuonna hakemuksia jätettiin tammi-syyskuun välisenä aikana 2636 kappaletta, eli 107 vähemmän, kuin tälle vuodelle.

2000-luvun puolella suurin piikki velkajärjestelyhakemuksissa on ollut vuonna 2004 syys-tammikuussa, jolloin hakemuksia jätettiin huimat 3247 kappaletta. Siitä lähtien hakemusten määrä on laskenut vuoteen 2008 saakka, jolloin hakemuksia jätettiin vain 2068 kappaletta tuona aikana. Vuoden 2008 jälkeen tilasto on ollut taas tasaisessa kasvussa.

Maakunnittain hakemusten määrät ovat aikalailla käsikädessä maakunnan asukasluvun kanssa. Listan kärjessä on Uudenmaan maakunta, jossa hakemuksia tänä vuonna on jätetty 635 kappaletta, kuitenkin 37 hakemusta vähemmän entä viime vuonna tammi-syyskuun aikana. Toisena listalla on Pirkanmaa 317 hakemuksella ja kolmanneksi ylsi Pohjois-Pohjanmaa 289 hakemuksella.

Maakunnittain useimmilla maakunnilla on tänä vuonna jätetty velkajärjestelyhakemuksia viime vuotta enemmän, mutta muutamissa kunnossa hakemusten määrä on myös laskenut. Eniten parannusta viime vuoteen on tapahtunut Etelä-Savossa jossa hakemuksia jätettiin 41 hakemusta vähemmän, kuin viime vuonna. Yhteensä seitsemässä maakunnassa velkajärjestelyhakemusten määrä oli laskenut viime vuodesta.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemuksiin lasketaan mukaan myös aviopuolisoiden yhteinen hakemus, sekä hakemuksia voi jättää yhteisvastuulliset kanssavelalliset tai takaaja ja velallinen voivat yhdessä hakea velkajärjestelyjä.

Tämän vuoden hakemuksista yhteensä 255 hakemusta oli aviopuolisoiden jättämiä, eli 9,3 prosenttia kaikista hakemuksista. Yhteisvelallisen kanssa jätettiin 24 hakemusta, mikä tarkoittaa 0,9 prosenttia kaikista hakemuksista. Kaikki loput hakemuksista olivat yksittäisten henkilöiden tekemiä.

Sukupuolijakauma hakemuksissa oli melko tasainen, miesten jättäessä 20,3 prosenttia hakemuksista ja naisten 49,7 prosenttia.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pankista on hankala saada pientä lainaa akuuttiin tarpeeseen