Vanhemmat huolissaan lastensa vippaamisesta

Kuten kaikki vanhemmat tietävät, eivät huolet omasta lapsesta lopu siihen kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi ja muuttaa pois kotoa. Huolenaiheet kuitenkin monesti tietysti vaihtuvat – enää ei huoleta alkoholin käyttö opiskelijabileissä tai seksuaalinen käyttäytyminen, vaan huolenaiheet painottuvat enemmän esimerkiksi taloudelliseen selviämiseen.

Viime aikoina vanhempia on alkanut huolettaa etenkin nuorten pikavippien käyttäminen. Nuoret ajattelevat pikavippien olevan helppo ratkaisu rahahuoliin. No sitähän ne tietysti ovatkin, mutta vain kohtuullisesti käytettyinä.

Useat juuri omaan kotiinsa muuttaneet nuoret eivät kuitenkaan ole vielä kovinkaan taitavia rahankäyttäjiä, ja näin lainaa netistä tulee helposti haettua niin paljon, ettei oma maksukyky enää riitä kaikkien lainojen takaisinmaksamiseen. Useilla nuorilla on ollut jopa lainaa 1000 euroa tai enemmän.

Monesti, kun nuori ei voikaan maksaa lainojaan takaisin, maksumieheksi joutuvat vanhemmat. Vanhemmat haluavat suojella lapsiaan luottotietojen menettämiseltä ja sitä kautta monilta muilta vaikeuksilta joita maksuhäiriömerkinnästä voi seurata. Nuoret eivät monesti itse ymmärrä, miten paljon maksuhäiriömerkintä voikaan vaikeuttaa heidän jokapäiväistä elämäänsä.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa huomattavasti esimerkiksi uuden matkapuhelinliittymän tai asunnon hankintaa. Puhelinoperaattorit vaativat satojen eurojen etukäteismaksua uutta liittymää avattaessa sellaisilta henkilöiltä, joiden luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintöjä. Monesti myös vuokra-antajat voivat vaatia kuukausien vuokraa etukäteen maksettuna.

Tutkimukset osoittavat myös, että pikavippikierteeseen ajautuneilla nuorilla on muita suurempi riski syrjääntyä. Tilanne voi alkaa vaikuttaa epätoivoiselta kun velkataakasta ei enää selviä, ja esimerkiksi koulu- tai työelämään voi olla vaikeaa saada otetta.

Pikavipit ovat erinomainen keino selviytyä yllättävistä menoista joista ei lainaa ottamatta selviäisi, mutta niitä kannattaa ehdottomasti käyttää kohtuudella. Ennen vipin ottamista kannattaa tutustua tekemäämme vippaajan muistilistaan, josta näet tärkeimmät asiat jotka kannattaa muistaa hakiessasi lainaa ilman vakuuksia.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Kuluttajavirasto: Luottojen markkinoinnissa puutteita