Valtaosa Euroopan luottosivustoista täyttää vaatimukset

EU:n kuluttajadirektiivi edellyttää, että luottoa tarjoavat sivustot tarjoavat riittävästi tietoja, joiden perusteella kuluttajat pystyvät arvioimaan palvelun kuluja.

Kuluttajaviraston ja Euroopan komission tiedotteet kertovat, että kolme neljäsosaa EU:n alueella toimivista luottoja tarjoavista verkkosivustoista kertoo nyt kaikki lain vaatimat tiedot. Tänä syksynä tehdyssä valvontakampanjassa eli ”sweep dayssä” EU-maiden sekä Norjan ja Islannin kuluttajaviranomaiset tarkastivat yli 500 luottosivustoa.

Euroopan komission järjestämän sweep dayn ideana on tutkia erilaisia palveluja tarjoavia sivustoja ja tarkastaa, noudattavatko ne EU:n kuluttajadirektiiviä. Aikaisemmin vastaavissa kampanjoissa on tutkittu muun muassa lentolippuja ja elektroniikkatuotteita myyviä sivustoja.

Luottosivustoja tutkittiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2011. Tällöin tilanne oli heikompi, sillä vain noin 30 prosenttia sivustoista täytti selkeästi lain vaatimukset. Viime vuoteen verrattuna tilanne on siis parantunut huomattavasti. Vajaa puolet vuonna 2011 huomautuksen saaneista sivustoista oli tämän vuoden syksyyn mennessä korjannut tietonsa, osa yrityksistä ei enää toiminut luottomarkkinoilla ja osan todettiin myöhemmässä tarkastuksessa sittenkin täyttävän lain vaatimukset.

Luottosivustojen on kerrottava kaikki lain vaatimat tiedot kuluttajille riittävän selkeästi ja annettava oikea kuva luoton tuottamista kuluista. Se on tärkeää, jotta kuluttaja pystyy helposti vertailemaan eri luottosivustoja ja arvioimaan, kannattaako luottoa ottaa.

EU:n kuluttajadirektiivi edellyttää muun muassa luoton todellisen vuosikoron ja luottosopimuksen keston kertomista. Tiedot on kerrottava selkeästi ja helposti havaittavasti.
Syyskuun 2011 tarkastuksessa havaittiin, että sivustojen yleisimmät ongelmat olivat kohtuuttomat sopimusehdot, olennaisten tietojen puuttuminen mainoksista ja luottotarjouksista ja luoton tuottamien kulujen esittäminen harhaanjohtavalla tavalla niin, että luotot vaikuttivat kuluttajalle edullisemmilta kuin mitä ne todellisuudessa olivat. Osa sivustoista sisälsi tarvittavat tiedot, mutta ne olivat epäselviä tai hankalasti löydettävissä.

Tämän vuoden tarkastuksessa löydettiin 124 sivustoa, jotka eivät vielä noudata kuluttajadirektiiviä riittävän hyvin. Euroopan komissiossa kuitenkin arvellaan, että tilanne vielä paranee, kun kansalliset kuluttajaviranomaiset kehottavat sivustoja korjaamaan tietonsa.

Klikkaa Tästä  Pikavipit loppuvat, miten toimin?

Suomalaisista luottosivustoista 60 prosenttia täytti lain vaatimukset. Suomalaisia palveluita tarkastettiin viisi.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Sosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisilleSosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille Eduskunnan puhuessa pikavippien kieltämisestä ja rajoittamisesta nousi esille myös sosiaalinen luotto. Eduskunnassa oltiin sitä mieltä, että sosiaalista luototusta tulisi kasvattaa ja korostaa, jotta taloudellisissa vaikeuksissa olevat ihmiset saisivat apua.
  • Kuluttajavirasto varoittaa neljästä pikavippiyhtiöstäKuluttajavirasto varoittaa neljästä pikavippiyhtiöstä Kuluttajavirastolle on tullut useita yhteydenottoja neljästä eri pikavippiyhtiöstä. Yrityksillä on ollut erityisen kalliita eräpäivänsiirtopalveluita, sekä heidän perintä on ollut asiatonta.
  • Velkajärjestelyhakemuksia tänä vuonna hieman viime vuotta enemmänVelkajärjestelyhakemuksia tänä vuonna hieman viime vuotta enemmän Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusten määrä on lievässä kasvussa, uutisoi Taloussanomat. Tämän vuoden tammi-syyskuussa velkajärjestelyhakemuksia tuli käräjäoikeuteen yhteensä 2743 kappaletta.
  • HS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessäHS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessä Pikavippiyritysten omistavat perintätoimistot joutuvat maaliskuussa ahtaalle, sillä jatkossa ne eivät enää saa veloittaa suuria perintäkustannuksia periessään samaan konserniin kuuluvien yritysten velkoja.
  • Tie ylivelkaantumiseenTie ylivelkaantumiseen Yle kuvasi dokumenttia kolmesta ylivelkaantuneesta henkilöstä, siitä millaista on elää ylivelkaantuneena ja ulosotossa, sekä miten siihen tilanteeseen on päädytty.
  • Yle: Pikavipit katoavat, tilalle korvaavia tuotteitaYle: Pikavipit katoavat, tilalle korvaavia tuotteita Pikavippien korkoja rajoittava uusi laki tulee voimaan alkukesään mennessä. Sen myötä nykymuotoiset pikavipit katoavat markkinoilta, arvioi Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja.
  • TalSa: Pikavippifirmoja kadonnut joTalSa: Pikavippifirmoja kadonnut jo Pikavippii.fi kertoi maanantaina, että Ylen mukaan uusi laki ei vielä ole saanut pikavippifirmoja lopettamaan lainatoimintojaan. Aivan päinvastaisella linjalla on kuitenkin Taloussanomat.
  • KSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejäKSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejä Pikavipeille asetetaan todennäköisesti keväällä korkokatto, jonka tarkoituksena on suitsia vippien korkeita korkokuluja. Seurauksena voi kuitenkin olla, että luottosummat kasvavat entistä suuremmiksi.
  • Perusvippi.fi vippipaikkaPerusvippi.fi vippipaikka Kaada taikina uunivuokaan ja Perusvippi uunissa, rintojen suurennus omalla joustoluotoilla. Ja kun tähän lisätään se Perusvippi, sisätiloihin lainapalvelua säiliön olla haponkestävää, perusvippi Maalaisliitto ja liberaali Kansallinen Edistyspuolue. Pikavippi […]
  • Ylivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkojaYlivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkoja Takuu-Säätiössä on nähty, että velalliselle voi kertyä useita kymmeniä velkoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Tilanne voi johtaa hallitsemattomaan velkakierteeseen.
Klikkaa Tästä  Pikavippi.fi tarjoaa nyt lainoja 1000 euroon asti