Vain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseen

Suomen Asiakastiedon mukaan vain noin 12 prosenttia suomalaisista kuuluu parhaimpaan AAA-luottoluokkaan. Kuitenkin lähes joka kuudennella suomalaisella on maksuvaikeuksien riski selvästi kohollaan tai se on korkea.

Luottoluokitukseen vaikuttavat henkilön ikä, siviilisääty, talouden koko, asumis- ja asuinaluetiedot sekä henkilön vastuuasemat yritystoiminnassa. Tutkimukseen kuuluu kaikki täysi-ikäiset Suomessa asuvat Suomen kansalaiset.

Suomalaisista yhteensä 17 prosenttia kuuluu joko luottoluokkaan B tai C, joilla maksuvaikeudet ovat erittäin todennäköisiä tai luokkaan A jossa riski on selvästi kohonnut. Maksuhäiriömerkinnät ovatkin lisääntyneet huomattavaa vauhtia vuoden aikana. Kuitenkin vain pieni osa maksuhäiriöistä on aiheutunut pikavipeistä.

Usein pikavippiasiakkaana kuitenkin on henkilö jolla on huono luottoluokitus. Tämä tuottaakin usein pikavippi-yrityksille harmaita hiuksia, sillä maksuhäiriöt eivät saavuta rekisteriä hetkessä. Näin olleen vippiyritykset eivät voi tietää henkilön heikosta luottoluokituksesta ja maksukyvyn arviointi on hankalaa.

Suomen Asiakastiedon tiedotteessa luottoa myöntäviä, sekä osamaksukauppoja tekeviä yrityksiä kehotetaan tarkistamaan luotonhakijan taustat huolella. Kuitenkaan tällä hetkellä ainoastaan pankki pääsee käsiksi laajempiin tietoihin asiakkaistaan. Muut yritykset ja luotonantajat voivat tarkistaa vain henkilön maksuhäiriöhistorian.

Tämän vuoksi pikavippi-yhtiöt ovat ehdottaneet eduskunnalle positiivista luottorekisteriä, jotta vippiä myönnettäessä voitaisiin paremmin arvioida hakijan luottokykyä. Positiivisesta luottorekisteristä olisi etua myös asiakkaille, sillä heille ei myönnettäisi luottoa, joita he eivät pysty hoitamaan. Samalla pikavippiyritysten luottotappiot pienentyisivät.

Tähän liittyvät artikkelit

 • Vanhemmat huolissaan lastensa vippaamisestaVanhemmat huolissaan lastensa vippaamisesta
  Kuten kaikki vanhemmat tietävät, eivät huolet omasta lapsesta lopu siihen kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi ja muuttaa pois kotoa. Huolenaiheet kuitenkin monesti tietysti vaihtuvat - enää ei huoleta alkoholin käyttö opiskelijabileissä tai seksuaalinen käyttäytyminen, v...
 • Velkajärjestelyjen tarve lievässä kasvussaVelkajärjestelyjen tarve lievässä kasvussa
  Velkajärjestelyjen ja velkaneuvonnan tarve on kääntynyt kasvuun. Se heijastelee yleistä taloustilanteen heikkenemistä.
 • Oletko suunnittelemassa pikavipin ottoa? Tutustu ensin näihin ohjeisiinOletko suunnittelemassa pikavipin ottoa? Tutustu ensin näihin ohjeisiin
  Moni ottaa pikavippiä äkilliseen rahantarpeeseen. Pikavippejä usein mediassa mustamaalataan, mutta fiksusti otettu pikavippi ei tuo käyttäjälleen ongelmia.
 • RahapalveluRahapalvelu
  Rahapalvelu lainaa 100 – 4 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajien hankkimista. Rahapalvelulta lainatessasi, sinun ei tarvitse tietää lainaa hakiessasi paljonko lainaa lopulta tarvitset käyttöösi.
 • Vertaislaina muodostumassa uudeksi pikavipiksiVertaislaina muodostumassa uudeksi pikavipiksi
  Kun velkaantuneen tilanne on muodostunut sellaiseksi, ettei lainaa ole enää mahdollista muualta saada, usealle ainoaksi mahdollisuudeksi muodostuu vertaislainan hakeminen.
 • Lainaa ilman luottotietojaLainaa ilman luottotietoja
  Keskustelupalstoilla liikkuu toisinaan huhuja, että joku on onnistunut saamaan lainaa ilman luottotietoja. On kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että mikään pikavippi-, laina- tai kulutusluottopalvelu myöntäisi lainaa henkilölle, jolla on merkintä luottotiedoissa. ...
 • Pikalainayhtiöt tähtäävät sijoitusmarkkinoille Pikalainayhtiöt tähtäävät sijoitusmarkkinoille
  Vakuudettomat pikavipit sekä kulutusluotot käyvät vielä hyvin kaupaksi, joten niitä tarjoavat yritykset hakevat rajoittajia toiminnalleen, sijoittajien muodossa.
 • Pikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksiaPikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksia
  Pikavipit uhkaavat aiheuttaa käräjäoikeuksiin ruuhkia myös muualla kuin Satakunnassa. Ylen mukaan pikavipeistä johtuvat velka-asiat ovat lisääntyneet huomattavasti monessa käräjäoikeudessa.
 • Risicumin entiset omistajat tienasivat viime vuonna myymällä yrityksensäRisicumin entiset omistajat tienasivat viime vuonna myymällä yrityksensä
  Pikavippiyhtiö Risicumin entiset omistajat nousivat vuoden 2011 verotietojen mukaan Suomen rikkaimpien joukkoon. Yrittäjäkaksikko möi pikavippejä myöntävän yrityksensä vuoden 2011 kesällä.
 • Pikavippejä koskeva lakialoite sai lausunnon perustuslakivaliokunnaltaPikavippejä koskeva lakialoite sai lausunnon perustuslakivaliokunnalta
  Pikavippejä koskeva lakiehdotus on saanut viimein perustuslakivaliokunnalta lausunnon. Lakiehdotuksessa halutaan muuttaa kuluttajasuojalain 7 luvun, eräiden luotonantajien rekisteröinnistä annetun lain sekä korkolain 2 §.