Uusi puolustusministeri haluaa parantaa varusmiesten oloja

Suomelle on valittu uusi puolustusministeri Carl Haglund. Haglund haluaa yrittää parantaa varusmiesten arkea kasarmilla suomalla varusmiehille mm. langattoman nettiyhteyden.

Haglundin mielestä olisi tärkeää, että varusmies palvelu ei rajoittaisi liikaa siihen osallistuneiden henkilöiden elämää varusmiespalveluksen jälkeen. Siksi Haglund haluaa toteuttaa hankkeen joka toisi mahdollisuuden varusmiesten opiskella samaan aikaan, sekä varusmiespalveluksen sekä opintojen yhteensovittamista.

– Kyseinen mahdollisuus toivottavasti nostaisi varusmiesten suhtautumista varusmiespalveluun, kun opintoja ei tarvitsisi keskeyttää siksi aikaa, pohtii Haglund.

Haglund on myös huolissaan varusmiesten lisääntyneistä ongelmasta pikavippien kanssa.

– Pikavipit ovat osoittautuneet suuremmaksi ongelmaksi varusmiehillä, entä muilla. Varusmiesten tulot ovat verrattain pieniä, entä muilla ja se johtanut vaikeisiin tilanteisiin. Pikavippiä on otettu rahantarpeeseen, mutta sitä ei ole pystytty maksamaan takaisin, ja katson tämän olevan vakava asia, johon on puututtava, toteaa Haglund.

Varusmiesten pikavippiongelmista on uutisoitu vastikään jonkun verran mediassa. Muun muassa Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö Antero Karumaa on julkisuudessa ilmaissut huolensa varusmiesten ottamista pikavipeistä. Karumaa on todennut jopa, että pikavipit aiheuttaisivat pahimmillaan jopa väkivaltaisia takaisinperimisiä, vaikka todellisuudessa Karumaa tuskin tarkoitti, että nimenomaan pikavippi yhtiöt perisivät saataviaan väkivaltaisin keinoin.

Ongelmana on myös varusmiesten asepalveluksen keskeytyminen, joka harvoin liittyy pelkästään pikavippeihin. Yleensä keskeyttävällä varusmiehellä on muitakin ongelmia, kuten päihteiden käyttö, tai elämänhallinta on muuten heikkoa.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksia