Uusi pikavippilainsäädäntö voimaan viikon kuluttua – tilalle tililuottoja?

Perinteisten pikavippien myynti päättyy ensi viikon perjantaina 31.5. Pikavippejä ei varsinaisesti kielletä, mutta korkokaton vuoksi vipeistä saa jatkossa periä korkoa enää murto-osan nykytasosta. Toukokuun jälkeen alle 2000 euron lainan todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan 51 prosenttia. Se tarkoittaa, että nykymuotoisten pikavippien tarjoaminen muuttuu suurelta osin kannattamattomaksi.

Pikavippejä on tarjottu Suomessa vuodesta 2005 asti.

Pikalainayritykset etsivät kuitenkin tilalle uusia ratkaisuita. Pienten lainojen tarjoaminen tuskin loppuu, sillä jo nyt muutama lainayhtiö on tuonut markkinoille uudenlaisen palvelun, joka sopii yhteen lakimuutosten kanssa.

Yksi mahdollisuus tarjota pientä lainaa korkokatosta riippumatta näyttää olevan tilipohjainen luotto. Toistaiseksi Euroloan ja Laina.fi ovat uudistaneet palvelunsa tilipohjaisiksi. Laina.fi:n uusi tuote on Käyttölaina, Euroloanin luottotili.

Uusia tililuottoja haetaan varsin samaan tapaan kuin pikavippejä. Käyttölaina- tai luottotilihakemuksen voi tehdä tuttuun tapaan verkossa, ja kun luottosopimus on tehty, rahaa voi nostaa omalle tilille tekstiviestin avulla.

Euroloanin luottotililtä rahaa voi nostaa jopa yöllä, mikä ei pikavippien kohdalla ole mahdollista. Laki kieltää pikalainan maksamisen tilille kello 23:n ja 7:n välisenä aikana, mutta rajoitus ei koske luottotilin kaltaisia jatkuvia luottoja.

Tililuottojen merkittävin ero pikavippiin on siinä, että asiakkaan käyttöön myönnetään luottoraja, jonka puitteissa rahaa voi nostaa melko vapaasti. Esimerkiksi Laina.fi:n Käyttölainaa myönnetään asiakkaalle aina 2000 euroa, mutta lisäksi määritetään kuukausikohtainen luottoraja, joka voi olla alhaisempi.

Tililuoton avulla voi muutenkin kiertää todelliselle vuosikorolle asetettavaa korkokattoa. 51 prosentin korkokatto nimittäin koskee lainatuotteita, joiden lainasumma tai luottoraja on alle 2000 euroa. Jos luottoraja on 2000 euroa tai enemmän, kuten Laina.fi:n Käyttölainassa, korkokatto ei lain mukaan päde. Käyttölainan todellinen vuosikorko onkin Laina.fi:n mukaan tyypillisessä tapauksessa 66,60 prosenttia.

Pieniä lainoja tarvitsevan asiakkaan tilanne voi silti helpottua, sillä sekä Laina.fi:ssä että Euroloanilla uusi hintataso vaikuttaa olevan vanhoja pikavippejä edullisempi. Laina.fi:ssä 100 euron Käyttölaina tulee noin kymmenen euroa halvemmaksi kuin vanha pikavippi.

Klikkaa Tästä  Get Capital

Pienten lainojen kustannusten laskeminen on lainayhtiöille mahdollista osin siksi, että lainan hakijoiden luottokelpoisuutta arvioidaan entistä tarkemmin. Pikavippiä haettaessa ei hakijoiden tulotietoja kyselty, mutta nyt sekä Laina.fi että Euroloan ottavat luottopäätöksessään huomioon hakijan tulot ja muun taloustilanteen. Euroloanilla vähäriskiset hakijat voivat lisäksi saada muita edullisempaa lainaa. Arviointi kuitenkin tarkoittaa, että pienituloisten tai työttömien voi olla vaikeampi saada pientä lainaa.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Euroloan korvasi pikavipit luottotililläEuroloan korvasi pikavipit luottotilillä Pikalainayhtiönä tunnettu Euroloan on tuonut markkinoille luottotilin, jonka kautta asiakkaat voivat hakea luottoa aina 5000 euroon asti.
  • Suomen Pienlainayhdistys lopettaaSuomen Pienlainayhdistys lopettaa Suomen Pienlainayhdistys on päättänyt lopettaa toimintansa. Syynä on kesäkuussa voimaantuleva kuluttajansuojalain muutos, joka tekee pikavippien tarjoamisen kannattamattomaksi.
  • Pikavippipalvelu Laina.fi siirtyi tililuottoonPikavippipalvelu Laina.fi siirtyi tililuottoon Jo useampi lainapalvelu on varautunut kesäkuun alun lakimuutoksiin vaihtamalla pikavipit tililuottoihin. Tuotteitaan ovat uudistaneet ainakin Euroloan ja Laina.fi, ja myös Viestilaina ja Ferratum kertovat verkkosivuillaan, että uudistuksia on luvassa.
  • Mistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelutMistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelut Pikavippii.fi kokosi listan lainayrityksistä, jotka tarjoavat edelleen pieniä, alle 1000 euron lainoja. Suurin osa vanhosta pikavippiyrityksistä on edelleen toiminnassa, mutta moni on uudistanut palvelunsa esimerkiksi tililuotoksi.
  • Pikavipit loppuvat, miten toimin?Pikavipit loppuvat, miten toimin? Maksa vanhat vipit pois normaalisti ja tutustu uusiin lainapalveluihin, neuvoo pikavippiyhtiö Risicum.
  • Pikalainayritys Euroloan tuo markkinoille virtuaalisen luottokortinPikalainayritys Euroloan tuo markkinoille virtuaalisen luottokortin Pikavipeistä ja kulutusluotoista tunnettu Euroloan Consumer Finance aikoo lanseerata uuden virtuaalisen luottokortin vielä kevään aikana.
  • Todellinen vuosikorko ei ole koko totuusTodellinen vuosikorko ei ole koko totuus Jos otat 100 euron pikavipin kuukauden maksuajalla, pikavippisi todellinen vuosikorko on todennäköisesti yli 1000 prosenttia. Kuulostaako hurjalta? Kyllä. Tarkoittaako se, että maksat korkoja yli 1000 prosenttia, siis moninkertaisesti yli alkuperäisen […]
  • Asiantuntijat: Viranomaisten varauduttava pikavippilain seurauksiinAsiantuntijat: Viranomaisten varauduttava pikavippilain seurauksiin Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Kati Rantala kirjoittavat Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että pikavippejä rajoittavasta laista voi koitua kielteisiä seurauksia, jos muutokseen ei […]
  • Laina.fiLaina.fi Laina.fi vaihtoi pikavippinsä Käyttölainaksi ja Kertalainaksi. Uusi palvelu on yhtä helppo ja nopea kuin pikavipit - ja voit saada lainaa jopa 2500 euroa.Käyttölaina on joustava, jatkuva luotto. Kun haet lainaa, sinulle myönnetään 2500 euron luotto. […]
  • EuroloanEuroloan Euroloan on jo vuosia Suomessa toiminut pikalainapalvelu, joka edustaa ehdotonta alansa huippua. Euroloan on osa Euroloan Groupia, joka toimii kymmenissä eri maissa ympäri Eurooppaa. Yritys on siis varmasti riittävän kokemuksen omaava, ja ennen kaikkea luotettava.
Klikkaa Tästä  Pikalainayhtiöt tähtäävät sijoitusmarkkinoille