Uusi laki kohtuullistaa perintäkuluja

Tasavallan presidentti vahvistaa tänään lakimuutoksen, joka parantaa monin tavoin velallisen asemaa. Etenkin pienistä veloista vaaditut perintäkulut laskevat.

Aiheesta kertoo Oikeusministeriön tiedote.

Lailla pyritään suitsimaan kohtuuttoman suuria perintäkuluja ja tehostamaan hyvän perintätavan noudattamista. Useimmat uudistukset tulevat voimaan 16. maaliskuuta.

Kuluttajien velkojen perintäkulujen enimmäismäärät laskevat merkittävästi etenkin alle 100 euron veloissa. Niistä saa jatkossa vaatia perintäkuluja korkeintaan 60 euroa. Jos saatavan määrä on enintään 1000 euroa, perinnästä saa tulla kuluja enintään 120 euroa. Sitä suurempien velkojen perintäkulut ovat maksimissaan 210 euroa.

Tällä hetkellä on käytössä kaksiportainen asteikko, jossa enintään 250 euron saatavan perintäkulut voivat olla maksimissaan 190 euroa. Sitä suurempien velkojen perintäkulujen enimmäismäärä on 220 euroa.

Lainmuutos voi helpottaa velallisen tilannetta esimerkiksi siinä tapauksessa, että pieni pikavippivelka on edennyt perintään asti. Pienistä saatavista kertyviä suuria perintäkuluja on kritisoitu esimerkiksi Helsingin Sanomissa.

Velallisen asema helpottuu myös muilla tavoin. Tällä hetkellä velkojat ja perimistoimistot toimivat usein siten, että velallisen maksusuoritukset vähennetään ensin perintäkustannuksista ja vasta sen jälkeen alkuperäisestä saatavasta. Uusi laki muuttaa käytäntöä niin, että velan lyhennykset tulee aina vähentää ensisijaisesti varsinaisesta saatavasta. Tämä osa lakiuudistusta tulee kuitenkin tietojärjestelmämuutosten vuoksi voimaan vasta 16. joulukuuta 2013.

Velallinen saa jatkossa oikeuden pyytää, että perintätoimiston tekemä perintä keskeytetään ja siirretään oikeudelliseen perintään. Keskeytyksen avulla voi välttää turhat perintäkulut esimerkiksi siinä tapauksessa, että velallinen ei kuitenkaan pystyisi maksamaan velkaansa perinnän aikana.

Jos perintä on keskeytetty, velkojalla on oikeus velkoa saataviaan tuomioistuimessa tai hakea ulosottoa. Muunlaista perintää saa jatkaa vain siinä tapauksessa, että kuluja ei peritä velalliselta.

Laki kieltää myös vanhentuneen velan perimisen. Lisäksi kuluttaja-asiamies saa paremmat mahdollisuudet puuttua hyvän perintätavan vastaiseen perintään.

Klikkaa Tästä  NRJ:llä menossa pikavippikilpailu

Tähän liittyvät artikkelit

  • Korkorajoitus puuttuu elinkeinovapauteenKorkorajoitus puuttuu elinkeinovapauteen Pienlainayhdistyksen mukaan lakiehdotus rikkoo elinkeinovapautta, sillä sen mukaan yrittäjältä viedään mahdollisuus liiketoimintaansa, mikä on aivan totta.
  • Pikavippi.fiPikavippi.fi Pikavippi.fi tarjoaa pieniä pikavippejä nopeaan rahantarpeeseen. Pikavippi.fi:n tarjoamat lainasummat ovat 100, 200 ja 300 euroa.Hae pikavippiä tekstiviestillä tai netissä osoitteessa Pikavippi.fi. Kun asioit Pikavippi.fi:ssä ensimmäisen kerran, […]
  • SinunlainaSinunlaina Sinunlaina.fi on tuore lainapalvelu, jonka valikoimassa on kulutusluottoja 1000 eurosta 3000 euroon. Maksat lainastasi vain korkoa, et lainkaan avaus- tai tilinhoitomaksuja.Luoton korko on 1 kuukauden Euribor-korko + 24,8 prosentin korkomarginaali. […]
  • VivusVivus Pikavippipalvelu Vivus myöntää lainaa jopa 2010 euroa. Uudet asiakkaat voivat lainata ilmaiseksi 10 - 400 euroa, ja vanhat asiakkaat saavat lainaa pariin tonniin asti.Vivuksen kautta voi lainata, jos on vähintään 20-vuotias ja luottokelpoinen Suomessa […]
  • Ylivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkojaYlivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkoja Takuu-Säätiössä on nähty, että velalliselle voi kertyä useita kymmeniä velkoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Tilanne voi johtaa hallitsemattomaan velkakierteeseen.
  • Tie ylivelkaantumiseenTie ylivelkaantumiseen Yle kuvasi dokumenttia kolmesta ylivelkaantuneesta henkilöstä, siitä millaista on elää ylivelkaantuneena ja ulosotossa, sekä miten siihen tilanteeseen on päädytty.
  • BigbankBigbank Bigbankin avulla voit toteuttaa unelmat saman tien. Voit saada rahaa lainaksi 2000 – 20 000 euroa todella pitkällä laina-ajalla. Tarjolla olevat eri lainavaihtoehdot ovat aina asiakkaalle edullisia ja kilpailukykyisiä verratessa muihin laina-alan toimijoihin.
  • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareiltaHS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
  • HS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessäHS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessä Pikavippiyritysten omistavat perintätoimistot joutuvat maaliskuussa ahtaalle, sillä jatkossa ne eivät enää saa veloittaa suuria perintäkustannuksia periessään samaan konserniin kuuluvien yritysten velkoja.
  • Ok Money arpoo matkalahjakortteja Matkajokeri-kilpailussaOk Money arpoo matkalahjakortteja Matkajokeri-kilpailussa Monet pikavippejä tarjoavat palvelut järjestävät erilaisia kilpailuja ja arvontoja, joissa voi voittaa muun muassa lahjakortteja tai rahoitusta erilaisiin tarpeisiin.
Klikkaa Tästä  Rehtivippi ei toistaiseksi myönnä uusia vippejä