Uskaltaako kaverilta vipata?

Rahat ovat vähissä, mutta kaverilla olisi lainata. Uskaltaako tutuilta vipata? Entä uskaltaako kaverille lainata rahaa, jos on itse varoissaan?

Voice.fi uutisoi tutkimuksesta, jonka perusteella kavereille vippaamiseen kannattaa suhtautua vähintään varauksella. PayPal-yhtiön tekemässä tutkimuksessa 35 prosenttia palvelun alle 55-vuotiaista amerikkalaisista käyttäjistä kertoi, että rahan lainaaminen oli vahingoittanut vähintään yhtä heidän ihmissuhteistaan.

Lainaaminen voi muuttaa sekä lainanantajan että lainanottajan käyttäytymistä. Velallinen voi stressaantua ja muuttua vihaisemmaksi. Lainanantaja taas saattaa ajatella olevansa oikeutettu neuvomaan velallista talousasioiden hoitamisessa. Velka voi vahingoittaa ihmissuhdetta, vaikka rahat saisi maksettua takaisin. Rahaa lainannut ei ehkä jatkossa halua enää puhua rahankäyttöön tai taloudelliseen tilanteeseen liittyvistä asioista.

Jos pelkää, että lainaaja aikoo luistaa lainan maksusta, kannattaa tehdä kirjallinen velkakirja, johon merkitään lainasumma ja jonka molemmat allekirjoittavat. Sillä voi tarvittaessa todistaa velkasuhteen olemassaolon. Vähintään kannattaa kirjata ylös, paljonko kaveri on lainannut ja milloin hän aikoo maksaa takaisin. Jos on itse vippaajan paikalla, kannattaa kertoa takaisinmaksusuunnitelma jo lainatessa ja ilmoittaa nopeasti, jos ei pysty pitäytymään suunnitelmassa.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikalainapalvelu Everyday auttaa BB-talosta häädettyjä asukkaita