Talousvaliokuntakin kiristäisi vippilainsäädäntöä

Talousvaliokunta päätti eilisessä kokouksessaan hyväksyä muutoksitta hallituksen lakiesityksen, jossa ehdotetaan pikalainoihin liittyvään lainsäädäntöön merkittäviä uudistuksia.

Lain merkittävin vaikutus pikalaina-alaan on todennäköisesti korkokatto. Hallitus esittää, että pikalainan suurin mahdollinen todellinen vuosikorko rajoitettaisiin viitekorkoon, johon on lisätty 50 prosenttia. Tällä hetkellä korkokatto olisi siis noin 51 prosenttia. Esimerkiksi kuukaudeksi otetusta 200 euron lainasta voisi korkokaton vallitessa pyytää korkoa vain noin 8 euroa.

Rajoitukset kohdistuisivat kaikenlaisiin alle 2000 euron luottotyyppeihin, myös esimerkiksi luottokortteihin.

Etenkin pikalaina-alan yrittäjät ovat kritisoineet korkokattoa ja esittäneet jopa, että korkorajoitus kitkee koko pikavippitoiminnan Suomesta. Talousvaliokunta ja lakivaliokunta arvioivat kuitenkin, että osa pikalainayrityksistä voi jatkaa toimintaansa uudenlaisten luottoehtojen avulla. Lisäksi pikavippien korkotaso on talousvaliokunnan mielestä korkokaton kanssakin riittävän korkea.

Hallitus esittää myös pikavippien ottamiseen liittyvien maksullisten tekstiviestipalveluiden kieltoa, luotonantajan entistä laajempaa velvollisuutta tarkistaa asiakkaan luottokelpoisuus ja pikalainayritysten valvonnan lisäämistä.

Lainan hakijoiden luottokelpoisuuden arviointia voitaisiin helpottaa positiivisen luottorekisterin perustamisella. Tällä hetkellä kuluttajista voi saada vain negatiivisia luottotietoja eli maksuhäiriömerkintätietoja. Laajemmat tiedot kuluttajan tuloista ja aikaisemmista veloista toisivat mahdollisuuden arvioida kuluttajan luottokelpoisuutta luotettavammin. Positiivinen luottorekisteri on tällä hetkellä oikeusministeriön selvityksessä.

Talousvaliokunta ei kokonaan tyrmää pikavippejä eikä pidä pikavippien täyskieltoa hyvänä ratkaisuna ainakaan toistaiseksi.

”Ilman ylivelkaantumisilmiötä pikaluotot ovat toimiva tapa hoitaa yllättäviä ja nopeita luottotarpeita. Niiden käyttäminen on kestävällä pohjalla silloin, kun laina kyetään maksamaan nopeasti pois”, valiokunnan lausunnossa todetaan.

Pikalainat ovat kuitenkin rasite ongelmakäyttäjille. Yksi ongelmakäyttäjien ryhmä ovat nuoret. Talousvaliokunnan saamien tietojen mukaan noin 80 prosentilla pikavippiyritysten alle 25-vuotiaista asiakkaista on pikalainoihin liittyviä vaikeuksia. Kokemattomuus oman talouden hoidossa ja säännöllisten tulojen puuttuminen lisäävät nuorten talousriskejä.

Toinen ongelmallinen ryhmä ovat velkaantuneet, jotka ottavat pikavippejä elämiseen ja vanhojen velkojen lyhentämiseen. Pikavippien seurauksena heidän velkaongelmansa vain pitenevät ja syvenevät. Talousvaliokunta toivookin, että uuden sääntelyn seurauksena velkaongelmat tulevat näkyviin jo aikaisemmassa vaiheessa, eikä pikaluottoja enää käytetä muusta syystä alkaneen velkaantumisen korjailuun.

Klikkaa Tästä  Pikavippiyritys: Kuluttajat tarvitsevat pienlainoja

Vaikka sääntely pysäyttäisi velkaantumiskierteen varhaisemmassa vaiheessa, se ei välttämättä poista velkaongelmien perimmäistä syytä. Siksi talousvaliokunta katsoo, että tarvitaan myös muita toimia kuin pikalaina-alan rajoittamista. Velkaongelmia voisivat osaltaan helpottaa ja ennaltaehkäistä esimerkiksi oman talouden hallinnan opettaminen nuorille, sosiaalisen luototuksen lisääminen ja toimeentulotuen saatavuuden turvaaminen.

Tähän liittyvät artikkelit

  • KSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejäKSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejä Pikavipeille asetetaan todennäköisesti keväällä korkokatto, jonka tarkoituksena on suitsia vippien korkeita korkokuluja. Seurauksena voi kuitenkin olla, että luottosummat kasvavat entistä suuremmiksi.
  • Eduskunta kannatti uutta pikavippilakiaEduskunta kannatti uutta pikavippilakia Eduskunta hyväksyi eilen täysistunnossaan pikavippilain muutokset talousvaliokunnan mietinnön mukaisesti.
  • Lakivaliokunta tukee pikavippilakien kiristämistäLakivaliokunta tukee pikavippilakien kiristämistä Hallitus haluaa asettaa pikavipeille korkokaton ja rajoittaa lisämaksullisia tekstiviestipalveluita. Lakivaliokunta tukee rajoituksia, sillä pikavippien tuottamia ongelmia ei valiokunnan mukaan ole aikaisemmilla lainsäädäntötoimilla pystytty riittävästi […]
  • Euroloan korvasi pikavipit luottotililläEuroloan korvasi pikavipit luottotilillä Pikalainayhtiönä tunnettu Euroloan on tuonut markkinoille luottotilin, jonka kautta asiakkaat voivat hakea luottoa aina 5000 euroon asti.
  • Pikavippien loppuminen lisää mahdollisesti rikollista toimintaaPikavippien loppuminen lisää mahdollisesti rikollista toimintaa Pikavippien kielto ja rajoitus on ollut kovasti puheenaiheena. Eduskunnan täysistunnossa käytiin läpi kahta lakiesitystä koskien pikavippejä. Vippien kieltämisellä kuitenkin on myös kääntöpuoli.
  • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareiltaHS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
  • SuomilimiittiSuomilimiitti J.W.-Yhtiöt Oy tarjoaa asiakkailleen Suomilimiittiä. Suomilimiitin avulla voi saada pikavipin tarpeeseen satasen tai muutaman sadan euron lainan, mutta tarjolla on lainasummia aina 2000 euroon asti. Voit siis tarpeidesi mukaan hakea pientä lainaa tai […]
  • Oletko suunnittelemassa pikavipin ottoa? Tutustu ensin näihin ohjeisiinOletko suunnittelemassa pikavipin ottoa? Tutustu ensin näihin ohjeisiin Moni ottaa pikavippiä äkilliseen rahantarpeeseen. Pikavippejä usein mediassa mustamaalataan, mutta fiksusti otettu pikavippi ei tuo käyttäjälleen ongelmia.
  • AasaAasa Aasa Oy on kotimainen rahoitusyhtiö, josta voit hakea apua tilapäisiin rahahuoliin helposti ja nopeasti. Aasa tarjoaa 2000-5000 euron suuruisia kulutusluottoja, eli palvelun lainatarjonta on suunnattu kohtuullisen suurta lainaa ilman vakuuksia tarvitseville […]
  • Rehtivippi ei toistaiseksi myönnä uusia vippejäRehtivippi ei toistaiseksi myönnä uusia vippejä Suomen rehellisimmäksi pikavippipalveluksi itseään kutsuva Rehtivippi on ilmoittanut lopettavansa uusien pikavippien myöntämisen toistaiseksi.
Klikkaa Tästä  Positiivisesta luottotietorekisteristä puhutaan taas