Suomen Pienlainayhdistys puolustaa pikavippejä

Ensimmäiset pikavippiyritykset perustettiin Suomeen vuonna 2005, ja ala herätti heti monenlaisia mielipiteitä. Pikavippeihin liittyen esitetään paljon huolta ja kritiikkiä, mutta ne tarvitsevat myös puolustajansa. Sellainen on Suomen Pienlainayhdistys, joka perustettiin vuonna 2007. Yhdistykseen kuuluu 13 pikavippiyritystä. Vaikka mukana eivät ole läheskään kaikki yritykset, tärkeimmät on saatu mukaan, sillä jäsenten osuus pikavippimarkkinoista on 76 prosenttia.

Yhdistys haluaa lisätä tietoisuutta pikavippialasta ja kumota siihen liittyviä väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja. Vaikka esimerkiksi väitetään, että pikavippejä myönnetään holtittomasti, yhdistyksen mukaan asiakkaiden tiedot tarkistetaan aina, ja suuri osa lainahakemuksista tulee myös hylätyksi. Myöntäminen ei siis ole lainkaan holtitonta.

Myöskään väitettä vippien korkeista koroista yhdistys ei niele. Sen mukaan korot ovat varsin kohtuullisia verrattuna siihen, että lainasummat ovat pieniä ja maksuajat lyhyitä. Vastaavia lainoja ei pankeista saa.

Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja on tällä hetkellä Kari Kuusisto. Kuusisto puolustaa pienlainoja muun muassa Kauppalehden verkkosivuilla olevan Pienlainabloginsa avulla. Kuusisto on kritisoinut voimakkaasti muun muassa vireillä olevaa pikavippejä käsittelevää lakiesitystä. Hänen mukaansa lain valmistelussa pitäydytään itsepintaisesti väärissä tiedoissa, eikä alalla toimivia yrittäjiä suostuta kuuntelemaan.

Yhdistys on perustanut 10 tosiasiaa pienlainoista -sivuston, jossa se kumoaa useita harhaluuloja.

Yhdistys haluaa kehittää alalle hyvää luotonantotapaa, ja jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan yhdistyksen laatimia eettisiä sääntöjä. Säännöissä säädetään muun muassa, ettei luottoja saa markkinoida harhaanjohtavasti eikä alle 18-vuotiaille, että lainaa ei saa maksaa asiakkaan tilille yöllä ja että asiakkaan henkilöllisyys ja luottokelpoisuus on huolellisesti todennettava.

Suomen Pienlainayhdistys toimii myös kuluttajien eduksi. Se vaatii pikavippiyrityksille muun muassa asiakaspalvelua, josta vastataan asiakkaiden kyselyihin viipymättä. Jos asiakkaalla on maksuvaikeuksia ja hän ilmoittaa niistä lainan antajalle, yhdistyksen säännöt edellyttävät, että maksuongelmat pyritään sovittelemaan yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Klikkaa Tästä  Lehti: Kokoomusnuoret pikavippien puolella

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  MOT: Vippien korot edelleen korkeita