Suomen Pienlainayhdistys lopettaa

Suomen Pienlainayhdistys on päättänyt lopettaa toimintansa, kertoo yhdistys tiedotteessaan. Toiminta päättyy kesäkuun lopussa.

Toiminnan lopettamisen syynä on pikavippiliiketoiminnan päättyminen. Alle 2000 euron lainoja koskeva kuluttajansuojalain muutos tulee voimaan 1.6.2013. Lakimuutos asettaa ylärajan pikavipeistä perittäville koroille ja kuluille. Kesäkuusta alkaen pienlainan todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Lisäksi tulee muita rajoituksia.

Suomen Pienlainayhdistyksen mukaan korkokatto leikkaa jopa 94 prosenttia nykyisen pikalainatoiminnan katetasosta. Se tarkoittaa, että pikavippien tarjoaminen muuttuu kannattamattomaksi.

Suomen Pienlainayhdistys on pikavippiyritysten etujärjestö. Se perustettiin vuonna 2007, koska perustajat halusivat kehittää hyvää luotonantotapaa ja lisätä pikalainayritysten toimintaedellytyksiä ja yleisön tietoutta pienlainatoiminnasta. Pienlainayhdistykseen kuuluu 13 yritystä, joiden markkinaosuus pienlaina-alasta oli viime vuonna 61,6 prosenttia.

Lain myötä pienet pikavippiyritykset joutuvat todennäköisesti lopettamaan toimintansa kokonaan. Vakavaraisemmat voivat siirtyä tarjoamaan yli 2000 euron luottoja, sillä niihin ei sovelleta korkokattoa.

Uusi Suomi kertoo, että useat pikavippiyritykset aikovat jatkaa toimintaansa kehittämällä uusia lainatuotteita. Pienissä lainoissa jo pelkät luoton myöntämisestä aiheutuvat kustannukset ylittäisivät nopeasti korkokaton rajat, joten pienlainojen tarjoaminen ei ole enää järkevää.

– Suuntaviivana on se, että lainasummat tulevat suuremmiksi ja laina-ajat pitenevät. Menemme lähemmäs perinteistä kuluttajarahoitusta, kertoo pikavippejä tarjoavan DFC Nordicin toimitusjohtaja Ville Öfversten Uudelle Suomelle.

Lakiuudistuksen toivotaan vähentävän ylivelkaantumista, mutta Suomivipin toimitusjohtaja Petri Silvennoinen epäilee, että vaikutukset saattavat olla täysin päinvastaiset. Kun lainaamisen painopiste siirtyy muutaman satasen lainoista tuhansien eurojen kulutusluottoihin, ylivelkaantumisen riski voi kasvaa. Suomivippi aikoo tarjota jatkossa vain yli 2000 euron lainoja.

Pieni pikavippiyritys Terrarahoitus puolestaan kertoo todennäköisesti lopettavansa toimintansa, sillä yhtiöllä ei ole mahdollisuutta siirtyä isompiin lainoihin.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikavippimainosten kieltoa ehdotettu Torniossa