Suomen Asiakastieto alkaa tarjota positiivisia luottotietoja

Suomen Asiakastieto alkaa tarjota luotonantajien käyttöön tietoja lainanhakijoiden aikaisemmista lainoista. Tavoitteena on vähentää ylivelkaantumista ja luottotappioita.

Kulutusluottoja ja pikavippejä saa halutessaan monesta eri paikasta. Jos lainanhakija ylivelkaantuu, tilanne selviää luotontarjoajille vasta ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän myötä. Silloin voi olla liian myöhäistä, sillä velat ovat jo ehtineet kasvaa suuriksi. Ennen maksuhäiriömerkintää hakijan maksukyvystä on lähes mahdotonta saada luotettavaa tietoa, sillä hakija ei välttämättä muista, tiedä tai halua kertoa, paljonko hänellä on luottoja ennestään.

Suomen Asiakastieto aikoo korjata tilannetta tarjoamalla lainanhakijoiden positiivisia luottotietoja luottoyhtiöiden käyttöön. Positiiviset luottotiedot sisältävät tietoa siitä, paljonko hakijalla on ennestään pikavippejä ja kulutusluottoja ja onko niiden maksuissa ollut ongelmia.

Varsinaisesta positiivisesta luottotietorekisteristä ei kuitenkaan ole kyse. Asiakkaiden lainatietoja käytetään ainoastaan, kun hän hakee luottoa. Tietojen luovuttaminen edellyttää luotonhakijan suostumusta, joten kenenkään tietoja ei käytetä hänen tietämättään. Ylen tietojen mukaan luotto saattaa tosin jäädä saamatta, jos kieltäytyy tietojensa luovuttamisesta.

Asiakastiedon positiivisia luottotietoja ryhtyy alkuvaiheessa käyttämään 15 kuluttajaluottoja myöntävää yritystä, mutta Asiakastiedolla uskotaan, että tietoja käyttävien yritysten määrä kasvaa jatkossa. Kesäkuussa voimaantulevat pikavippialaan vaikuttavat lakimuutokset saattavat lisätä positiivisten luottotietojen kysyntää, sillä luottosummat todennäköisesti kasvavat, eivätkä lainayhtiöt voi korkokaton vuoksi enää varautua luottotappioihin korkeita korkoja pyytämällä.

Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Heikki Koivulan mukaan positiiviset luottotiedot ovat hyödyksi sekä yrityksille että kuluttajille.

– Tämä on myös kaikkien kuluttajien etujen mukaista. Mitä enemmän oikeaa tietoa, sitä parempia luottopäätöksiä, vähemmän luottotappioita ja ylivelkaantumista, Koivula toteaa.

Koivula painottaa, että kuluttaja tekee aina itse päätöksen tietojensa käytöstä.

– Henkilö voi myös itse tarkistaa, mitä tietoa ja kenelle hänestä on luovutettu.

Vaikka tietojen luovuttaminen on vapaaehtoista, Koivula uskoo, että tiedot vähentävät velkaongelmia. Maksamatta jääneet kulutusluotot ja pikavipit ovat jo vuosia olleet suurin yksittäinen peruste käräjäoikeuksien antamille velkomustuomioille, ja kulutusluotoista aiheutuneita maksuhäiriömerkintöjä Suomen Asiakastieto rekisteröi viime vuonna yli 223 000 kappaletta. Määrä on kasvussa.

Klikkaa Tästä  Imatra ei lähde mukaan vippimainoskieltoon

– Tämän kehityksen taustalla on ollut positiivisten luottotietojen puute. Uusien tietojen avulla kulutusluotoista aiheutuvien maksuhäiriömerkintöjen ja ylivelkaantumisen kasvu saadaan taittumaan, Koivula arvioi.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Merkintä luottotiedoissa? Jopa tavallisten pankkipalveluiden käyttö voi vaikeutua