Positiivisesta luottotietorekisteristä puhutaan taas

Suomessa puhutaan taas positiivisesta luottotietorekisteristä. Ylen haastattelussa Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar sanoo, että monipuolisemman luottorekisterin avulla voitaisiin paremmin nähdä, milloin ihmisen maksukyky laskee.

Positiivisen luottorekisterin avulla myös lainoja tarjoavat yhtiöt saisivat enemmän tietoa siitä, onko lainan hakija vaarassa ylivelkaantua.

Tällä hetkellä Suomessa kerätään ainoastaan negatiivisia luottotietoja eli maksuhäiriömerkintöjä. Nykyinen luottorekisteri kertoo, että menneisyydessä on ollut talousongelmia, mutta ei kykene varoittamaan tulevaisuudessa uhkaavista rahapulmista. Monille ylivelkaantuneille olisi ollut avuksi, jos joku olisi puuttunut lainan ottamiseen ennen kuin velkaantumiskierre ehti syvetä liikaa.

Moni ottaa velkaa jopa arjen hoitamiseen. Velkaantuminen voi johtua monista syistä, muun muassa elämän kriisitilanteista. Jos maksuhäiriömerkintä syntyy, pysyy merkintä rekisterissä yleensä neljä vuotta. Jo lähes 370 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä maaliskuussa 2015.

Esimerkiksi vippiyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita positiivisen luottotietorekisterin luomisesta, mutta rekisteri on herättänyt huolta muun muassa henkilötietojen suojasta eikä valtio ole vielä toistaiseksi ryhtynyt sellaista toteuttamaan.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Luotonantajarekisteri 6/2011