Positiivinen luottorekisteri ratkaisuksi ylivelkaantumisongelmiin

Positiivinen luottorekisteri on luotonhakijan maksukyvyn arviointiin tarkoitettu rekisteri, johon on koottu kaikki luotonhakijan avoimena olevat velat, eli luotot, jotka ovat vielä maksamatta.

Nykyään Suomessa on käytössä Asiakastieto Oy:n ylläpitämä luottotietorekisteri, johon kirjataan velallisten maksuhäiriömerkinnät. Rekisteri toimii huonosti maksukyvyn arvioinnissa, sillä maksuhäiriöitä ei kirjata rekisteriin välittömästi maksuhäiriöongelmien ilmetessä, vaan maksuhäiriön kirjautuminen rekisteriin voi kestää jopa lähes vuoden maksamatta jääneen laskun erääntymisestä. Tänä aikana velallinen ehtii velkaantua lisää, sillä luottoja tarjoavilla tahoilla ei ole mitään keinoa selvittää lainanhakijan todellista maksukykyä.

Positiivinen luottorekisteri tarjoaisi tähän ratkaisun, sillä luottorekisteristä luotonantaja voisi tarkistaa montako lainaa luotonhakijalla on parhaillaan maksamatta. Näin voitaisiin ehkäistä velan myöntäminen asiakkaalle, jolla on jo valmiiksi esimerkiksi useita avoimia pikavippejä eri vippipalveluista. Menettely katkaisi tehokkaasti ylivelkaantumiseen tai niin sanottuun vippikierteeseen ajautumisen. Tällä hetkellä useat vippipalvelut myöntävät lainoja ainoastaan sellaisille asiakkaille, joilla ei ole valmiiksi avoimia eli maksamattomia lainoja kyseisestä palvelusta tai konsernin muista vippipalveluista. Pikavippipalveluilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tarkistaa onko asiakkaalla maksamattomia vippejä muista vippipalveluista.

Positiivinen luottorekisteri on käytössä useissa muissa Euroopan Unionin maissa. Suomen Pienlainayhdistyksen ajaman kampanjan mukaan positiivinen luottorekisteri puuttuu Euroopan Unionin maista ainoastaan Suomesta, Tanskasta ja Ranskasta. Ruotsissa positiivinen luottorekisteri on koettu erinomaiseksi ratkaisuksi. Pienlainayhdistys on ehdottanut rekisterin rahoittamiseksi käyttömaksuja, jolloin rekisteri ei aiheuttaisi valtiolle lisäkustannuksia.

Verkkouutisten mukaan pikavippialan toimijat puhuivat toukokuun alussa pitämässään tilaisuudessa kuluttajaluottorekisterin perustamisen puolesta. Kuluttajaluottorekisteri olisi eräänlainen positiivinen luottorekisteri, johon kerättäisiin tiedot maksamatta olevista pikavipeistä. Pienlainoja tarjoavat palvelut voisivat tarkistaa rekisteristä lainanhakijan muista vippipalveluista ottamat pikavipit, jotka ovat vielä maksamatta. Näin luotonantaja voisi varmistaa asiakkaan todellisen maksukyvyn ja luotonhoitotilanteen.

Myös Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on puhunut positiivisen luottorekisterin puolesta, kertoi Yle Uutiset helmikuussa. Heinosen mukaan muualla Euroopassa ratkaisu on vähentänyt maksuhäiriömerkintöjä jopa 40 prosenttia. Myös Demarien kansanedustaja Johannes Koskinen toteaa positiivisen luottorekisterin olevan hyvä ratkaisu maksuhäiriöiden ennaltaehkäisyyn.

Klikkaa Tästä  Nordic Rahoitus jatkaa pikalainojen myöntämistä

Myös ylivelkaantuneet itse ovat puhuneet positiivisen luottorekisterin puolesta. Luottotietonsa menettänyt ylivelkaantunut ja velkajärjestelyyn päässyt Matti Itkonen kertoi Helsingin Sanomille haluavansa Suomeen positiivisen luottorekisterin, jonka avulla luotonantaja voisi arvioida, kannattaako hakijalle myöntää enää uutta lainaa tai pikavippiä.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Positiivinen luottorekisteri vaihtoehtona pikavippitoiminnan kieltämisellePositiivinen luottorekisteri vaihtoehtona pikavippitoiminnan kieltämiselle Kansanedustajat puuhailevat pikavippitoiminnan kieltämistä, mutta pikavippialan toimijat ehdottavat vaihtoehdoksi positiivisen luottorekisterin perustamista.
  • Suunniteltu korkokatto lopettaisi pienlainatoiminnan pienten vippien osaltaSuunniteltu korkokatto lopettaisi pienlainatoiminnan pienten vippien osalta Oikeusministeriön ehdotuksen mukaan pikavippibisnestä oltaisiin rajoittamassa rajaamalla pikavipeistä perittävät kulut niin alhaiseksi, että pienten pikavippien tarjoaminen muuttuisi käytännössä kannattamattomaksi.
  • JoustoluottoJoustoluotto Joustoluotto on lainamuoto, jolla tarkoitetaan yleensä tililuottoa, luottotiliä tai vastaavaa jatkuvaa lainaa.Joustoluotto on nimensä mukaisesti joustava laina. Joustoluoton avulla voi hankkia talouteen pientä liikkumavaraa, sillä joustoluottoa voi nostaa […]
  • TalSa: Pikavippifirmoja kadonnut joTalSa: Pikavippifirmoja kadonnut jo Pikavippii.fi kertoi maanantaina, että Ylen mukaan uusi laki ei vielä ole saanut pikavippifirmoja lopettamaan lainatoimintojaan. Aivan päinvastaisella linjalla on kuitenkin Taloussanomat.
  • Ylivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkojaYlivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkoja Takuu-Säätiössä on nähty, että velalliselle voi kertyä useita kymmeniä velkoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Tilanne voi johtaa hallitsemattomaan velkakierteeseen.
  • Perusvippi.fi vippipaikkaPerusvippi.fi vippipaikka Kaada taikina uunivuokaan ja Perusvippi uunissa, rintojen suurennus omalla joustoluotoilla. Ja kun tähän lisätään se Perusvippi, sisätiloihin lainapalvelua säiliön olla haponkestävää, perusvippi Maalaisliitto ja liberaali Kansallinen Edistyspuolue. Pikavippi […]
  • Get CapitalGet Capital Get Capital on suomalainen lainayritys, joka tarjoaa joustoluottoa 2000 euron luottorajalla. Joustoluottoa voivat hakea Suomen kansalaiset, jotka ovat 21 - 69 -vuotiaita ja luottotiedoiltaan moitteettomia.
  • Vain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseenVain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseen Suomen Asiakastiedon mukaan vain noin 12 prosenttia suomalaisista kuuluu parhaimpaan AAA-luottoluokkaan. Kuitenkin lähes joka kuudennella suomalaisella on maksuvaikeuksien riski selvästi kohollaan tai se on korkea.
  • Pikavippiyritykset tienaavat perintäkuluilla ja muita harhaluuloja pikavipeistäPikavippiyritykset tienaavat perintäkuluilla ja muita harhaluuloja pikavipeistä Pikavippeihin yhdistetään monelaisia väittämiä, joista suuri on harhaluuloja ja väärinkäsityksiä korkoihin, asiakkaisiin ja velkaantumsieen liittyen.
  • Taloustietämyksen puute ei selitä ylivelkaantumistaTaloustietämyksen puute ei selitä ylivelkaantumista Taloustietämyksen määrällä ei ole yhteyttä ylivelkaantumiseen. Vuonna 2014 toteutetun Taloudellinen lukutaito Suomessa -tutkimuksen mukaan suomalaisten talousosaaminen on hyvällä tasolla kansainvälisestikin vertailtuna.
Klikkaa Tästä  Asiakastieto: Positiivinen luottorekisteri vähentäisi maksuhäiriömerkintöjä