Pikavippiyritys: Kuluttajat tarvitsevat pienlainoja

Risicumin kyselyn mukaan 83 prosenttia kuluttajista ei halua, että pikalainoja rajoitetaan, jos he eivät sen seurauksena enää voi käyttää pikavippipalveluja. Kysely tehtiin Risicumin verkkosivuilla keväällä 2012 ja siihen vastasi 507 henkilöä.

Kyselystä selvisi, että suuri osa kuluttajista käyttää pikavippejä arkisten menojen hoitoon. 84 prosenttia vastanneista käytti pikavippejä laskujen maksuun ja yllättävistä menoista selviämiseen. Pikalainan tarpeeseen saattoi johtaa esimerkiksi lääkärilasku.

77 prosenttia kyselyyn vastanneista kuluttajista arvioi, ettei heillä ole muuta tapaa saada lainaa kuin pikavippi. Pikavippeihin liittyvien lisäkulujen maksamista he pitivät kohtuullisena, jos vaihtoehtona on, että laskut jäävät maksamatta ja sähkö tai puhelinliittymä katkaistaan.

Kyselyn perusteella holhousta ei kaivata, sillä 96 prosenttia vastaajista piti itseään kykenevänä päättämään omasta lainanotostaan ja arvioimaan, onko pikalainan takaisinmaksuun varaa. Pikavippien ehtoja ei pidetty kovin epäselvinä, sillä 76 prosenttia vastaajista katsoi, että pikalainojen tarjoajat selittävät lainojen kulut ja maksut tarpeeksi selvästi.

Valtaosa, 94 prosenttia, piti pikavippejä tärkeänä palveluna, jolle pankit tai muut tahot eivät tarjoa varteenotettavia vaihtoehtoja. Kyselyyn vastanneet saattavat tosin pitää pikavippejä keskimääräistä tärkeämpinä, koska kysely tehtiin pikalainayrityksen verkkosivuilla ja vastanneet ovat mitä todennäköisimmin olleet lähinnä yrityksen asiakkaita. 90 prosenttia vastaajista suhtautui pienlainayrityksiin positiivisesti tai neutraalisti.

Kyselyssä selvitettiin myös pikavippien käyttäjäkuntaa. Suurin yksittäinen ikäryhmä olivat 46 – 59 –vuotiaat 35 prosentin osuudellaan. 74 prosenttia oli yli 30-vuotiaita. 40 prosentilla oli yliopistokoulutus, ja naisia ja miehiä oli yhtä paljon.

“Kysely todistaa sen, mikä on ollut tiedossa pitkään eli markkinoilla on olemassa tarve, jonka pienlainat täyttävät. Kuluttajat pitävät pienlainoja selvästi tärkeänä asiana oman maksukyvyn säilyttämiseksi arjen asioissa, kuten laskuissa ja hätätapauksissa. Kysely myös murtaa useita pienlainoihin liittyviä myyttejä, kuten sen, että lainat otetaan öiseen juhlimiseen tai että lainan ottajat ovat nuoria”, Risicum Oyj:n toimitusjohtaja Jouni Hintikka tulkitsee.

Klikkaa Tästä  Luottokielto suojaa identiteettivarkaudelta ja estää impulsiiviset pikavipit

Hintikan mielestä on selvää, että kuluttajat eivät halua pikalainojen häviävän. Hänen mukaansa pikalaina-ala kaipaa uutena toimialana vielä sääntelyä ja selkeitä pelisääntöjä, mutta koko alan lopettaminen on liian kova keino.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  KL: Suomalaiset pikavipit maailmanmarkkinoille