Pikavippiyrityksiä syytetään kiskonnasta

Muun muassa Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat kertovat, että Helsingin kihlakunnansyyttäjä Kari Penttinen on nostanut kiskontasyytteen kolmea pikavippiyhtiötä pyörittänyttä miestä kohtaan. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuonna 2010.

Miehen pikavippiyritykset tarjosivat 50 – 300 euron pikavippejä 7 – 28 päivän maksuajalla. Pikavippien kulut saattoivat olla jopa 89 prosenttia luoton määrästä. Kyseisten yritysten liikevaihto oli tapahtumavuotena kolme miljoonaa euroa.

Syyte koskee DVB Investment Oy:tä, FOC Capital Oy:tä ja TEC Trust Equity Capital Oy:tä. Lainoja myönnettiin esimerkiksi Vippitili-nimisen palvelun kautta. Syytetty mies oli kaikkien kolmen yrityksen toimitusjohtaja ja ainoa hallituksen varsinainen jäsen.

Oikeuden päätöksen odotetaan muodostuvan ennakkotapaukseksi. Penttisen mukaan oikeusprosessi tulee linjaamaan, kuinka suuret korot ja luottokustannukset ovat kohtuullisia. Syyttäjä arvioi, että oikeuden ratkaisu saattaisi mahdollistaa jopa takaisinperinnän, mikä tarkoittaisi, että pikavippiyritykset joutuisivat maksamaan perimiään jättimäisiä luottokustannuksia takaisin lainanottajille.

Syytetty mies kiistää kiskonnan. Hänen asianajajansa Kai Kotiranta kertoi Nelosen Uutisille, että syytteet ovat perusteettomia eikä rikosta ole tapahtunut.

Rikoslain mukaan kyseessä voi olla kiskonta, mikäli luoton kustannukset ovat selvästi epäsuhteessa luottosummaan, kun otetaan huomioon muun muassa luottoriski ja luoton myöntämisestä aiheutuvat kulut.

Pikalainayhtiö Ferratumin aluejohtaja Saku Timonen kommentoi Helsingin Sanomille, että pikavippiala on joutunut viime aikoina syntipukiksi. Hän huomauttaa, ettei ole pienten lainojen syytä, että isoja luottoja paikataan pikavipeillä.

Ferratumiin ei kohdistu tutkintaa. Timonen kertoo, että Ferratum saa lainoistaan tuottoa 25 prosenttia.

– Tämä on Suomessa yleinen tapa. Jos laina on sata euroa, asiakas maksaa takaisin 125 euroa.

Pikavippialan ansaintalogiikka muuttuu joka tapauksessa kesäkuussa, kun uusi pikavippilaki tulee voimaan. Jatkossa alle 2000 euron luottojen todellinen vuosikorko saa olla enintään 51 prosenttia.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Rekisteröitymättömät pikalainayrityksetRekisteröitymättömät pikalainayritykset Kaikkien pikalainoja tarjoavien yritysten tulisi lain mukaan olla rekisteröitynyt Etelä-Suomen Lääninhallituksen ylläpitämään luotonantajarekisteriin 1.6.2011 alkaen. Näin ei kuitenkaan ole. Täältä näet lista rekisteröitymättömistä yrityksistä.
  • Elinkeinoelämän Keskusliiton puheenjohtajan pikavippibisneksiä moitittiinElinkeinoelämän Keskusliiton puheenjohtajan pikavippibisneksiä moitittiin Elinkeinoelämän Keskusliiton puheenjohtaja Ilpo Kokkila on mukana pikavippiliiketoimissa, kertoi sanomalehti Kaleva viime lauantaina.
  • KL: Suomalaiset pikavipit maailmanmarkkinoilleKL: Suomalaiset pikavipit maailmanmarkkinoille Suomalaiset pikavipit siirtyvät yhä laajemille maailmanmarkkinoille Ferratumin avatessa toimistonsa Uuteen-Seelantiin. Ferratum toimii 17 eri maassa.
  • KL: Pikalainoista globaalia bisnestäKL: Pikalainoista globaalia bisnestä Ferratum-yritysryhmän perustaja, pääomistaja ja toimitusjohtaja Jorma Jokela pyrkii levittämään pikalainayritystä maailmalle. Suomesta pankkitoimilupaa ei irronnut, joten sitä haetaan toisesta EU-maasta, mikä mahdollistaisi pankkitoiminnan koko EU:n […]
  • Mistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelutMistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelut Pikavippii.fi kokosi listan lainayrityksistä, jotka tarjoavat edelleen pieniä, alle 1000 euron lainoja. Suurin osa vanhosta pikavippiyrityksistä on edelleen toiminnassa, mutta moni on uudistanut palvelunsa esimerkiksi tililuotoksi.
  • HS: Pikavippifirmalle tiukka rangaistus – jopa 100 000 euroaHS: Pikavippifirmalle tiukka rangaistus – jopa 100 000 euroa Pikavippifirmalle rangaistus puuttellisesta markkinoinnista. Kuluttaja-asiamies vaatii lainsäädännön tiukentamista ja asiaan puuttumista. Sakkoja jopa 100 000 euroa.
  • Asiantuntijat: Viranomaisten varauduttava pikavippilain seurauksiinAsiantuntijat: Viranomaisten varauduttava pikavippilain seurauksiin Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Kati Rantala kirjoittavat Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että pikavippejä rajoittavasta laista voi koitua kielteisiä seurauksia, jos muutokseen ei […]
  • FerratumFerratum Pikavippejä ja kulutusluottoja myöntävä Ferratum tarjoaa myös aivan ilmaisen ensilainan. Ensilaina voi olla suuruudeltaan 50 - 300 euroa, eikä takaisin tarvitse tosiaankaan maksaa mitään muuta kuin lainattu summa. Ilmaisen lainan takaisinmaksuaika on […]
  • Oikeusministeriön selvitys torjuu positiivisen luottotietorekisterinOikeusministeriön selvitys torjuu positiivisen luottotietorekisterin Oikeusministeriö ei suosittele positiivisen luottotietorekisterin perustamista Suomeen. Ministeriön teettämä selvitys ottaa rekisteriin kielteisen kannan, ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) yhtyy näkemykseen.
  • Ilmainen pikavippiIlmainen pikavippi Monia pikavippipalveluita voi testata tilaamalla ilmaisen pikavipin. Ainakin Vivus, Suomilimiitti ja Ferratum tarjoavat täysin kuluttomia vippejä. Katso koko lista tämän artikkelin lopusta.Yleensä ilmaista pikavippiä tarjotaan ainoastaan ensilainaksi […]
Klikkaa Tästä  Suomen Pienlainayhdistyksessä kymmenen jäsentä