Pikavippiyhtiöt ehdottavat pikavippeihin rajoituksia

Pikavippialalla toimivat yhtiöt ehdottavat pikavipeille asetettavaksi erilaisia rajoituksia, jotka parantaisivat pikavippiasiakkaiden asemaa ja ehkäisisivät pikavippien aiheuttamia ongelmia.

Ehdotuksen takana on pienlaina-alan yrittäjiä edustava Suomen Pienlainayhdistys Ry. Yhdistys on koonnut oman tilastoihin ja kokemuksiinsa perustuvan mallin, jonka avulla pikavippien sääntely voitaisiin toteuttaa asianmukaisesti. Oikeusministeriön työryhmän esittämä esittämä sääntely on yhdistyksen mukaan huonosti perusteltu ja asiantuntematon. Sitä on myös kritisoitu julkisuudessa, sillä käytännössä sääntely tekisi pienten lainojen tarjoamisesta kannattamatonta liiketoimintaa.

Yhdistyksen esittämät kolme säätelytoimenpidettä kieltäisivät pikavippien etämyynnin kokonaan alle 20-vuotiailta nuorilta, mahdollistaisivat varmennettujen tietojen keräämisen luottoharkintaa varten ja rajoittaisivat kuluja ja korkoja tavalla, joka on kuluttajalle helposti ymmärrettävissä.

Oikeusministeriön työryhmän esittämää teoreettiseen todellisen vuosikoron laskukaavaan perustuvaa sääntelyä on kritisoitu paljon, sillä se vääristää korkojen ja kulujen osuutta pienten ja lyhytaikaisten luottojen vertailussa. Jopa muutaman prosentin todellinen korko voi todellisen vuosikoron laskentakaavalla olla jopa tuhansia prosentteja. Pienlainayhdistyksen esityksen mukaan rajoitukset tulisi tehdä todellisten korkojen perusteella teoreettisten mallien sijaan.

Pienlainayhdistys esittää, että pikavipeistä perittävät kulut saisivat olla korkeintaan 30 prosenttia pikavipin lainapääomasta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sadan euron pikavipistä voisi periä korkoja ja kuluja yhteensä 30 euroa.

Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto kertoi Kauppalehdelle, että yhdistys on vakuuttunut siitä, että ehdotettujen kehittämistoimien myöntä pienlainatoimintaa voidaan jatkaa Suomessa asianmukaisesti, samoin kuin muissakin länsimaissa. Oikeusministeriön esittämä rajoitus taas tarkoittaisi käytännössä pienlainatoiminnan lopettamista Suomessa.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Kaupungit kieltävät pikavippimainokset katukuvasta