Pikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksia

Pikavipit uhkaavat ruuhkauttaa käräjäoikeuksia myös muualla kuin Satakunnassa. Ylen selvityksen mukaan pikavippiasiat ovat lisääntyneet huomattavasti monessa käräjäoikeudessa.

Pikavipit sisältyvät riidattomiin velkomustapauksiin, joiden määrä on paikoin kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti. Velkomustapauksista yli puolet liittyy pikavippeihin. Esimerkiksi Oulun käräjäoikeudesta arvioidaan, että jopa 80 prosenttia velkomustuomioista johtuu pikavipeistä.

Joissakin käräjäoikeuksissa kaivattaisiin jopa lisävoimia pikaluottojen takia.

– Tilanne on aika vaativa. Meillä on koko ajan ainakin yhden käsittelijän puute. Kädet käyvät tiuhaan tahtiin pitkin päivää, sanoo Sirkku Kokkonen Pohjois-Karjalan käräjäoikeudesta.

Kemi-Tornion käräjäoikeudessa uskotaan pikavippiongelmien kasvun taittuvan.

– Näillä näkymin tänä vuonna tulee vireille 5 500 – 6 000 tapausta. Määrän kasvu on taittunut, mutta kyllä tapausten määrä pitäisi saada alenemaan selkeästi. Silloin velallisten asema tulisi paljon paremmaksi, kertoo laamanni Jyrki Kiviniemi Kemi-Tornion käräjäoikeudesta.

Tekemistä riittää silti. Kiviniemen mukaan tapausten määrä olisi hyvä saada noin 3000 tapaukseen vuodessa. Sellainen oli tilanne viimeksi vuonna 2008.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden laamanni Hannu Lindgren arvioi pikavippiasioiden kuormittavan oikeusjärjestelmää jo kohtuuttomasti. Kuopion käräjäoikeuteen saapui viime vuonna liki 12 000 riidatonta velkomusasiaa, kun vuonna 2008 asioita tuli vajaa 7000.

– Voisi hyvin kysyä, että onko tämä ryhmä sellainen, että siihen on aiheellista laittaa niin paljon yhteiskunnan varoja, Lindgren sanoo.

Konkreettiset toimenpide-ehdotukset Lindgren haluaa jättää poliitikoille, mutta hän kuitenkin pohtii, että pikavippaamista olisi syytä rajoittaa.

Konkreettisia toimenpiteitä on ehdottanut muun muassa kansanedustaja Sampsa Kataja (kok), joka kannatti lämpimästi tuoretta päätöstä pikavippien korkokatosta. Kataja olisi valmis myös täyskieltoon.

– Korkokatto tuli juuri oikeaan aikaan. Toivon, että pikavippitoiminta loppuisi kokonaan, jos korkokatto ei toimi, Kataja kertoo Ylelle.

Keväällä tai alkukesästä voimaan tulevan korkokaton uskotaan vähentävän pikavippien tarjontaa huomattavasti, sillä jatkossa pikavipin todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Myös ylimääräiset tekstiviestikulut kielletään.

Klikkaa Tästä  Merkintä luottotiedoissa? Jopa tavallisten pankkipalveluiden käyttö voi vaikeutua

Pikavipeistä velkaantuneiden asemaa on muutenkin viime aikoina helpotettu lainsäädäntötoimin. Syyskuussa astui voimaan velkomustuomioihin liittyvien oikeudenkäyntikulujen rajoitus, jolla pyritään karsimaan velkasaldon moninkertaistavia oikeudenkäyntikustannuksia. Maaliskuun puolivälissä puolestaan rajoitetaan etenkin pienten velkojen perintäkuluja perintälain muutoksella.

Tähän liittyvät artikkelit

  • TalSa: Virolainen Bigbank tarjoaa kulutusluottoja suomalaisilleTalSa: Virolainen Bigbank tarjoaa kulutusluottoja suomalaisille Virolainen pankki Bigbank tarjoaa Suomessa hyvätuottoisia kulutusluottoja. Pankin kohderyhmänä ovat asiakkaat, jotka ei ole perinteisten pankkien kohderyhmää.
  • Mistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelutMistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelut Pikavippii.fi kokosi listan lainayrityksistä, jotka tarjoavat edelleen pieniä, alle 1000 euron lainoja. Suurin osa vanhosta pikavippiyrityksistä on edelleen toiminnassa, mutta moni on uudistanut palvelunsa esimerkiksi tililuotoksi.
  • Sosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisilleSosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille Eduskunnan puhuessa pikavippien kieltämisestä ja rajoittamisesta nousi esille myös sosiaalinen luotto. Eduskunnassa oltiin sitä mieltä, että sosiaalista luototusta tulisi kasvattaa ja korostaa, jotta taloudellisissa vaikeuksissa olevat ihmiset saisivat apua.
  • SinunlainaSinunlaina Sinunlaina.fi on tuore lainapalvelu, jonka valikoimassa on kulutusluottoja 1000 eurosta 3000 euroon. Maksat lainastasi vain korkoa, et lainkaan avaus- tai tilinhoitomaksuja.Luoton korko on 1 kuukauden Euribor-korko + 24,8 prosentin korkomarginaali. […]
  • LainaamoLainaamo Tarvitsetko lainaa? Lainaamon kautta saat kulutusluottoa 500 eurosta 20 000 euroon asti ilman vakuuksia ja takaajia. Lainaamon palvelu on helppokäyttöinen, ja lainapäätös annetaan heti.
  • Velkajärjestelyhakemuksia tänä vuonna hieman viime vuotta enemmänVelkajärjestelyhakemuksia tänä vuonna hieman viime vuotta enemmän Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusten määrä on lievässä kasvussa, uutisoi Taloussanomat. Tämän vuoden tammi-syyskuussa velkajärjestelyhakemuksia tuli käräjäoikeuteen yhteensä 2743 kappaletta.
  • Vain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseenVain harva suomalainen kuuluu parhaimpaan luottoluokitukseen Suomen Asiakastiedon mukaan vain noin 12 prosenttia suomalaisista kuuluu parhaimpaan AAA-luottoluokkaan. Kuitenkin lähes joka kuudennella suomalaisella on maksuvaikeuksien riski selvästi kohollaan tai se on korkea.
  • Pikavippien osuus ylivelkaantumisessa pieniPikavippien osuus ylivelkaantumisessa pieni Pikavippien osuus suomalaisten ylivelkaantumisessa on pieni. Viime vuonna rekisteröidystä maksuhäiriömerkinnöistä alle 5 prosenttia johtui pikavipeistä.
  • RahoituRahoitu Rahoitu.fi on lainojen kilpailutuspalvelu, jonka kautta voit kilpailuttaa lainat aina 500 eurosta 25000 euroon saakka. Tarvitsit sitten uutta luottoa tai yhdistelylainaa yhdistääksesi vanhat luottosi, on Rahoitu.fi oiva palvelu lainanhakuun.
  • Pikavippiyritykset tienaavat perintäkuluilla ja muita harhaluuloja pikavipeistäPikavippiyritykset tienaavat perintäkuluilla ja muita harhaluuloja pikavipeistä Pikavippeihin yhdistetään monelaisia väittämiä, joista suuri on harhaluuloja ja väärinkäsityksiä korkoihin, asiakkaisiin ja velkaantumsieen liittyen.
Klikkaa Tästä  Nuorten osuus pikalaina-asiakkaista yllättävän pieni