Pikavippiruuhka Satakunnan käräjäoikeudessa

Yle Uutiset kertoo, että Satakunnan käräjäoikeudessa käsiteltiin viime vuonna jo noin 20 000 pikavippivelkojen aiheuttamaa tapausta. Määrä on varsin huomattava, sillä kaikkien juttujen yhteismäärä oli käräjäoikeudessa noin 23 000 kappaletta.

Pikavippiongelmien määrä on viime vuosina lisääntynyt, sillä muutama vuosi sitten tapausten määrä oli vain noin neljännes nykyisestä.

Satakunnan käräjäoikeuden laamanni Martti Juntikka kertoo Ylelle, että pikavippitapauksia on monenlaisia. Usein käräjäoikeudessa kuitenkin peritään pieniä saatavia, joiden päälle kertyy perintäkuluja ja oikeudenkäyntikuluja.

Pikavippijuttujen määrä uhkaa jo aiheuttaa käräjäoikeuteen ruuhkaa. Juntikan mukaan henkilökunta on kovan työpaineen alla, sillä pikavippien aiheuttama työtaakka on valtava ja aikatauluista on hankala pitää kiinni. Toistaiseksi aikatauluissa on kuitenkin pysytty.

– Mikäli pikavippien määrä kasvaa edelleen, niin sitten sillä on vaikutusta jo muiden juttujen käsittelyaikatauluun. Nyt ollaan ihan siinä rajalla, Juntikka kertoo.

Ylen mukaan pikavippien suosio on huomattu myös Porin talous- ja velkaneuvonnassa. Monella neuvontaan hakeutuvalla on muiden velkojen ohella maksamattomia pikavippejä.

Velkakierre syntyy herkästi, jos velallinen ottaa pikavippejä maksaakseen vanhoja luottoja.

Talous- ja velkaneuvoja Arja Jokinen kertoo olevansa erityisen huolestunut pikavipeillä velkaantuvista nuorista. He saattavat ottaa luottoja, vaikkei turvana ole työpaikkaa tai ammattia.

Pikavipeistä syntyviä velkakierteitä on Jokisen mukaan hankala hoitaa.

– Pikaluottovelkojat ovat aika vaikeita sopimuskumppaneita ja heidän kanssaan on aika hankala saada sovittua maksuaikatauluja, Jokinen kertoo.

Viimeinen vaihtoehto ongelmien selvittämiseen on velkajärjestely, jota haetaan käräjäoikeudelta.

Velkajärjestelyyn eivät kuitenkaan pääse kaikki. Esimerkiksi kevytmielinen velkaantuminen voidaan katsoa velkajärjestelyyn ottamisen esteeksi.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Suomessa toimii jo neljäs norjalainen pankki