Pikavippimainosten kieltoa ehdotettu Torniossa

Torniossa jätettiin helmikuussa valtuustoaloite, joka kieltäisi pikavippien mainostamisen Tornion kaupungin alueella. Aloitteen jätti kaupunginvaltuutettu Sauli Hyöppinen, ja sen allekirjoitti 11 muuta valtuutettua ja varavaltuutettua.

Kieltoehdotusta perustellaan sosiaalisilla syillä.

– Yhä useampi torniolainen on joutunut pikavippilainojen vuoksi taloudellisesti heikkoon asemaan ja ahdinkoon sekä jatkuvaan luottokierteeseen, mikä näkyy myös toimeentulotukiasiakkaiden lisääntymisenä, aloitteessa kerrotaan.

Torniossa on ryhdytty tarjoamaan sosiaalista luottoa velkaongelmien korjaamiseksi. Pikavippien mainostaminen ja sosiaalisen luoton tarjoaminen on aloitteentekijöiden mukaan ongelmallinen yhdistelmä.

– Kyseessä on selvä toiminnan ja tekojen ristiriita, joka tulee korjata, aloitteentekijät toteavat. Siksi pikaluottojen mainostaminen halutaan lopettaa kaikissa kaupungin omistamissa mainospaikoissa, lyhtypylväissä ja mainostauluissa.

Tornion teknisten palveluiden lautakunta antoi kiellosta lausuntonsa huhtikuussa. Lausunnossa huomautetaan, että voimassa olevien mainossopimusten osalta kaupunki ei voi yksipuolisesti muuttaa sopimusehtoja kesken sopimuskauden. Uudet ulkomainontaa koskevat sopimukset ovat kuitenkin sopimusvapauden piirissä, joten niihin pikaluottomainonnan kielto on mahdollista liittää.

Lausunnossa kerrotaan myös, että ulkomainosalan suurtoimija JCDecaux Finland on suhtautunut mainoskieltoihin negatiivisesti. Sen mielestä ongelmien syitä tulisi etsiä pikavippijärjestelmästä, ei mainoksista. Pikaluottomainonnan kieltoa yhtiö pitää yhtä liiketoiminnan alaa syrjivänä.

Tornion teknisten palveluiden lautakunta päätyi esittämään, että vastaisuudessa tehtäviin mainospaikkojen vuokrasopimuksiin sisällytetään pikavippimainokset kieltävä ehto. Lautakunta huomauttaa lausunnossaan, että mikäli ehto otetaan käyttöön, se tulee tasapuolisuuden vuoksi sisällyttää kaikkiin uusiin ja jatkettaviin mainospaikkojen vuokrasopimuksiin.

Monessa kaupungissa on tehty pikavippien mainoskieltoa esittäviä valtuustoaloitteita. Joissakin kaupungeissa, esimerkiksi Kemissä ja Tampereella, kielto on asetettu, mutta toisissa kieltämiseen on suhtauduttu nihkeämmin. Ylen mukaan esimerkiksi Porin tekninen palvelukeskus suhtautui mainoskieltoon epäillen.

Porin teknisen palvelukeskuksen mukaan asiassa on kyse myös elinkeino- ja sananvapaudesta. Yhden elinkeinon rajaaminen pois kaupungin mainospaikoilta ei sen mukaan ole riittävän hyvin perusteltua.

Klikkaa Tästä  Pikavippien suosio kasvussa

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikavippiyhtiöiden mainonta syynissä