Pikavippien loppuminen lisää mahdollisesti rikollista toimintaa

Pikavippien kielto ja rajoitus on ollut kovasti puheenaiheena. Eduskunnan täysistunnossa käytiin läpi kahta lakiesitystä koskien pikavippejä. Toinen lakiehdotus kieltäisi koko pikavipit, toinen rajoittaisi kaikkien alle 2000 euron suuruisten luottojen vuosikoron maksimissaan 50 prosenttiin viitekoron lisäksi. Joka tapauksessa pikavippitoiminta tulee loppumaan sen kannattamattomuuden vuoksi.

Mutta onko vippien loppuminen sittenkään niin hyvä asia, kuin eduskunta toivoo? Eräs tutkia on sitä mieltä, että laillisten pikavippien loppuminen siirtää vain ongelmaa, nimittäin epävirallisille lainamarkkinoille.

Epävirallisia lainamarkkinoita ovat niin sanotut yksityislainat, joita välittää jokin palvelun tarjoaja tai sitten lainaaminen tapahtuu suoraan yksityishenkilöltä. Nämä lainapalveluita välittävät palvelut välittävät vain lainanhakijan ja lainanmyöntäjän. Palvelun tarjoaja ei ole missään sidoksissa itse lainaamiseen tai rahaan, vaan raha liikkuu kahden yksityishenkilön välillä.

Kahden yksityishenkilön väliset laina-asiat ovat aina riskialttiita. Riski on yhtä lailla molemmille osapuolille. Lainanmyöntäjä saattaa jäädä ilman takaisinmaksua. Yksityishenkilönä lainanantaja joutuu itse viemään saatavansa perintätoimistoon, eikä rahoja välttämättä saa edes sitä kautta takaisin.

Lainanhakija saattaa joutua lainanantajan kanssa myös rikolliseen toimintaan. Lainanhakijalta saatetaan lainaa vastaan pyytää esimerkiksi seksipalveluita tai muuta palvelusta joka on kytköksissä rikostoimintaan. Epävirallisten lainamarkkinoiden meno on hyvinkin villiä, sillä sieltä hakevat lainaa ne, jotka eivät saa lainaa muualta. Myös perintää saatetaan epävirallisilla markkinoilla hakea jopa väkivallan kautta.

– Vastineeksi lainasta saatetaan pyytää seksuaalisia palveluita tai palveluita, joissa on viitteitä rikolliseen toimintaan. Mikäli on valmis lainaamaan täysin tuntemattomalta rahaa, niin ei voi olla varma millaisilla keinoilla rahoja tullaan perimään, mikäli jokin menee pieleen, toteaa Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Kati Rantala.

Rantala kertoo myös, että epävirallisilla lainamarkkinoilla saattaa joutua vakaviinkin ongelmiin. Lainapalvelun avulla henkilöitä rekrytoidaan rikolliseen toimintaan ja saadaan siihen jäämään helposti uhkailun avulla.

Klikkaa Tästä  Pikavipeillä pitkä historia

Aiheesta uutisoi Yle.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Vippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossa