Pikavippien korkorajoitus saa laajalti kannatusta

Oikeusministeriön asettaman pikavippien lakimuutoksia käsittelevän työryhmän esitys vippien korkorajoituksesta on saanut lausuntokierroksella laajalti kannatusta.

Työryhmän laatima mietintö on käynyt läpi lausuntokierroksen, jossa asiantuntijat ovat antaneet mielipiteensä työryhmän ehdotuksista. Ehdotukset sisältävät muun muassa tiukan korkorajoituksen, joka tekisi pikavipeistä käytännössä kannattamatonta liiketoimintaa ja lopettaisi näin nykyisten kaltaisten pienten pikavippien tarjoamisen kokonaan. Laki koskisi ainoastaan alle 1000 euron suuruisia lainoja, joten suurten kulutusluottojen tarjonta olisi edelleen mahdollista, vaikka lakimuutokset astuisivat voimaan.

Lausuntoja antaneista asiantuntijoista suurin osa kannatti työryhmän ehdottamaa korkorajoitusta. Yleensä 43 asiantuntijatahoa antoi lakiehdotuksesta lausuntonsa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi Takuu-Säätiön tiedotteen mukaan korkosääntelyn yksityiskohtien vaativan edelleen lisäselvitystä. Harkinnassa on muun muassa korkorajoitusten laajentaminen koskemaan myös hyödekesidonnaisia luottosopimuksia, joita on esimerkiksi osamaksukaupat.

Asiantuntijoista suurin osa kannatti korkorajoituksen toteuttamista todellisen vuosikoron mallilla, vaikka kyseinen malli soveltuu huonosti pieniin ja lyhytaikaisiin luottoihin. Todellisen vuosikoron malli on abstraktinen korkomalli, joka sopii hyvin pitkäaikaisten lainojen vertailuun, mutta vääristää koron suuruutta lyhytaikaisten luottojen kohdalla.

Lausuntoja antaneet tahot kannattivat Takuu-Säätiön mukaan myös postiivisen luottorekisterin käyttöönoton selvittämistä. Myös pikavippiyritykset ovat kampanjoineet pitkään positiivisen luottorekisterin puolesta, sillä se antaisi paremmat mahdollisuudet selvittää luotonhakijoiden maksukykyä.

Lakiehdotus jatkaa jatkovalmisteluun ja hallituksen esitys on eduskunnan käsittelyssä mahdollisesti jo syksyllä.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Risicumin entiset omistajat tienasivat viime vuonna myymällä yrityksensä