Pikavippien korkorajoitus saa laajalti kannatusta

Oikeusministeriön asettaman pikavippien lakimuutoksia käsittelevän työryhmän esitys vippien korkorajoituksesta on saanut lausuntokierroksella laajalti kannatusta.

Työryhmän laatima mietintö on käynyt läpi lausuntokierroksen, jossa asiantuntijat ovat antaneet mielipiteensä työryhmän ehdotuksista. Ehdotukset sisältävät muun muassa tiukan korkorajoituksen, joka tekisi pikavipeistä käytännössä kannattamatonta liiketoimintaa ja lopettaisi näin nykyisten kaltaisten pienten pikavippien tarjoamisen kokonaan. Laki koskisi ainoastaan alle 1000 euron suuruisia lainoja, joten suurten kulutusluottojen tarjonta olisi edelleen mahdollista, vaikka lakimuutokset astuisivat voimaan.

Lausuntoja antaneista asiantuntijoista suurin osa kannatti työryhmän ehdottamaa korkorajoitusta. Yleensä 43 asiantuntijatahoa antoi lakiehdotuksesta lausuntonsa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi Takuu-Säätiön tiedotteen mukaan korkosääntelyn yksityiskohtien vaativan edelleen lisäselvitystä. Harkinnassa on muun muassa korkorajoitusten laajentaminen koskemaan myös hyödekesidonnaisia luottosopimuksia, joita on esimerkiksi osamaksukaupat.

Asiantuntijoista suurin osa kannatti korkorajoituksen toteuttamista todellisen vuosikoron mallilla, vaikka kyseinen malli soveltuu huonosti pieniin ja lyhytaikaisiin luottoihin. Todellisen vuosikoron malli on abstraktinen korkomalli, joka sopii hyvin pitkäaikaisten lainojen vertailuun, mutta vääristää koron suuruutta lyhytaikaisten luottojen kohdalla.

Lausuntoja antaneet tahot kannattivat Takuu-Säätiön mukaan myös postiivisen luottorekisterin käyttöönoton selvittämistä. Myös pikavippiyritykset ovat kampanjoineet pitkään positiivisen luottorekisterin puolesta, sillä se antaisi paremmat mahdollisuudet selvittää luotonhakijoiden maksukykyä.

Lakiehdotus jatkaa jatkovalmisteluun ja hallituksen esitys on eduskunnan käsittelyssä mahdollisesti jo syksyllä.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Vanhemmat huolissaan lastensa vippaamisestaVanhemmat huolissaan lastensa vippaamisesta Kuten kaikki vanhemmat tietävät, eivät huolet omasta lapsesta lopu siihen kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi ja muuttaa pois kotoa. Huolenaiheet kuitenkin monesti tietysti vaihtuvat - enää ei huoleta alkoholin käyttö opiskelijabileissä tai seksuaalinen […]
  • Uusi laki kohtuullistaa perintäkulujaUusi laki kohtuullistaa perintäkuluja Tasavallan presidentti vahvistaa tänään lakimuutoksen, joka parantaa monin tavoin velallisen asemaa. Etenkin pienistä veloista vaaditut perintäkulut laskevat.
  • Pikalainayhtiöt tähtäävät sijoitusmarkkinoille Pikalainayhtiöt tähtäävät sijoitusmarkkinoille Vakuudettomat pikavipit sekä kulutusluotot käyvät vielä hyvin kaupaksi, joten niitä tarjoavat yritykset hakevat rajoittajia toiminnalleen, sijoittajien muodossa.
  • KSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejäKSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejä Pikavipeille asetetaan todennäköisesti keväällä korkokatto, jonka tarkoituksena on suitsia vippien korkeita korkokuluja. Seurauksena voi kuitenkin olla, että luottosummat kasvavat entistä suuremmiksi.
  • Pikavippiä ei tarvitse pelätä, mutta varo silti ylivelkaantumistaPikavippiä ei tarvitse pelätä, mutta varo silti ylivelkaantumista Pikavipin ottaminen ei johda automaattisesti ylivelkaantumiseen, mutta laina kannattaa silti aina ottaa harkiten ja vastuullisesti.
  • HS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessäHS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessä Pikavippiyritysten omistavat perintätoimistot joutuvat maaliskuussa ahtaalle, sillä jatkossa ne eivät enää saa veloittaa suuria perintäkustannuksia periessään samaan konserniin kuuluvien yritysten velkoja.
  • Pikalainayhtiö Ferratum sai pankkitoimiluvan MaltaltaPikalainayhtiö Ferratum sai pankkitoimiluvan Maltalta Kotimainen pikaluottoja tarjoava Ferratum on hakenut Maltalta pankkilupaa, jossa se on sille myönnetty. Ferratum ja toinen suomalainen pikavippi-yhtiö Risicum hakivat pankkitoimilupaa Suomesta Finanssivalvonnalta jo aikaisemmin tuloksetta.
  • Onko kulutusluotolla ja pikavipillä eroa?Onko kulutusluotolla ja pikavipillä eroa? Myös pikavipit eli pienlainat voidaan laskea kuuluvaksi kulutusluottoihin, sillä pikalaina on itseasiassa lyhytaikainen ja vakuudeton kulutusluotto.
  • Pikavippi pankkitunnuksillaPikavippi pankkitunnuksilla Pikavippi on helppo hakea pankkitunnuksilla. Tarvitset vain verkkopankkitunnukset omasta pankistasi sekä tietokoneen ja nettiyhteyden. Voit hakea pankkitunnuksilla sekä 50 - 1000 euron pienlainoja että 1000 - 6000 euron kulutusluottoja ja jopa sitäkin […]
  • Jyväskylä ei halua pikavippimainoksia kaupungin mainospaikoilleJyväskylä ei halua pikavippimainoksia kaupungin mainospaikoille Jyväskylässä on tehty aloite jonka mukaan pikavippimainokset halutaan kieltää kaupungin omistamilta mainospaikoilta. Pikavippimainokset ovat kielletty kaupungin omistamilta mainospaikoilta jo Tampereella ja Kouvolassa.
Klikkaa Tästä  Eduskunta kannatti uutta pikavippilakia