Palveluiden ostaminen verkosta kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia edellisvuodesta, ja erityisesti lisääntyivät rahoituspalveluiden ostot. Pikavippien ja muiden rahoituspalveluiden verkko-ostot lisääntyivät yli 45 prosenttia. Merkittävästi on kasvanut myös rahapelien ryhmä, sillä viime vuonna rahapelien nettiostot lisääntyivät neljänneksellä.
Tiedot selviävät Asiakkuusmarkkinointiliiton, Kaupan liiton ja TNS Gallupin tuoreesta verkkokauppatilastosta.
Verkkokaupan ylivoimaisesti suurimpana tuoteryhmänä säilyi matkailu 37 prosentin osuudellaan. Toisiksi suurin tuoteryhmä on viihde-elektroniikka ja tietotekniikka, jonka osuus on 11 prosenttia. Rahoituspalveluiden osuus verkkomyynnistä on viisi prosenttia ja rahapelien kahdeksan prosenttia.
Vaikka palveluiden verkkomyynti lisääntyi, kokonaisuudessaan verkkokaupan kasvu oli pientä, vain 0,7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Pieni kasvuprosentti johtuu pitkälti muutaman suuren tuoteryhmän hiipumisesta. Euromääräisesti mitattuna eniten laski asuntojen, autojen sekä veneiden verkko-ostaminen.
Vähittäiskaupan tuotteiden verkkokauppa kasvoi lähes kuusi prosenttia, jos auto- ja venekauppaa ei oteta huomioon. Suurimmat kasvuluvut kirjattiin ruuan verkkomyynnissä, joka kasvoi jopa 72 prosenttia edellisvuodesta. Myös rautakaupan verkkomyynti kasvoi 56 prosenttia. Suuria kasvulukuja selittää se, että ruuan ja rautakaupan myynnin lähtötasot olivat pieniä ja verkkokaupan tarjonta on kasvanut.
Suomalaiset ostivat viime vuonna verkosta tavaroita ja palveluita 9,6 miljardilla eurolla. Ulkomaisen verkkokaupan osuus oli 15 prosenttia. Ulkomaisen verkkokaupan osuus on kasvussa, ja muutenkin ulkomainen verkkokauppa on nousussa, sillä vähittäiskaupan tuotteita ostettiin ulkomailta 9 prosenttia ja palveluita 21 prosenttia viime vuotta enemmän.
Kaikista 15–79-vuotiaista suomalaisista kolme neljännestä on joskus ostanut verkosta jonkin tuotteen tai palvelun. Verkkokauppatilaston mukaan verkko-ostamisen suosio kasvaa edelleen kuluttajien parissa, mutta voimakkain kasvu on rauhoittunut.
– Näyttää siltä, että yleinen taloudellinen tilanne ja varovaisuus vaikuttavat kaikkeen kuluttamiseen, myös verkko-ostamiseen. Tämä näkyy siinä, että verkko-ostajien määrä kasvaa, mutta yksittäisen kuluttajan tekemien ostosten määrä ei niinkään, TNS Gallupin Digital-yksikön johtaja Ville Wikström sanoo.