Pikavippien ja muiden rahoituspalveluiden nettimyynti kasvoi

Palveluiden ostaminen verkosta kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia edellisvuodesta, ja erityisesti lisääntyivät rahoituspalveluiden ostot. Pikavippien ja muiden rahoituspalveluiden verkko-ostot lisääntyivät yli 45 prosenttia. Merkittävästi on kasvanut myös rahapelien ryhmä, sillä viime vuonna rahapelien nettiostot lisääntyivät neljänneksellä.

Tiedot selviävät Asiakkuusmarkkinointiliiton, Kaupan liiton ja TNS Gallupin tuoreesta verkkokauppatilastosta.

Verkkokaupan ylivoimaisesti suurimpana tuoteryhmänä säilyi matkailu 37 prosentin osuudellaan. Toisiksi suurin tuoteryhmä on viihde-elektroniikka ja tietotekniikka, jonka osuus on 11 prosenttia. Rahoituspalveluiden osuus verkkomyynnistä on viisi prosenttia ja rahapelien kahdeksan prosenttia.

Vaikka palveluiden verkkomyynti lisääntyi, kokonaisuudessaan verkkokaupan kasvu oli pientä, vain 0,7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Pieni kasvuprosentti johtuu pitkälti muutaman suuren tuoteryhmän hiipumisesta. Euromääräisesti mitattuna eniten laski asuntojen, autojen sekä veneiden verkko-ostaminen.

Vähittäiskaupan tuotteiden verkkokauppa kasvoi lähes kuusi prosenttia, jos auto- ja venekauppaa ei oteta huomioon. Suurimmat kasvuluvut kirjattiin ruuan verkkomyynnissä, joka kasvoi jopa 72 prosenttia edellisvuodesta. Myös rautakaupan verkkomyynti kasvoi 56 prosenttia. Suuria kasvulukuja selittää se, että ruuan ja rautakaupan myynnin lähtötasot olivat pieniä ja verkkokaupan tarjonta on kasvanut.

Suomalaiset ostivat viime vuonna verkosta tavaroita ja palveluita 9,6 miljardilla eurolla. Ulkomaisen verkkokaupan osuus oli 15 prosenttia. Ulkomaisen verkkokaupan osuus on kasvussa, ja muutenkin ulkomainen verkkokauppa on nousussa, sillä vähittäiskaupan tuotteita ostettiin ulkomailta 9 prosenttia ja palveluita 21 prosenttia viime vuotta enemmän.

Kaikista 15–79-vuotiaista suomalaisista kolme neljännestä on joskus ostanut verkosta jonkin tuotteen tai palvelun. Verkkokauppatilaston mukaan verkko-ostamisen suosio kasvaa edelleen kuluttajien parissa, mutta voimakkain kasvu on rauhoittunut.

– Näyttää siltä, että yleinen taloudellinen tilanne ja varovaisuus vaikuttavat kaikkeen kuluttamiseen, myös verkko-ostamiseen. Tämä näkyy siinä, että verkko-ostajien määrä kasvaa, mutta yksittäisen kuluttajan tekemien ostosten määrä ei niinkään, TNS Gallupin Digital-yksikön johtaja Ville Wikström sanoo.

Tähän liittyvät artikkelit

 • KL: Pikalainoista globaalia bisnestäKL: Pikalainoista globaalia bisnestä
  Ferratum-yritysryhmän perustaja, pääomistaja ja toimitusjohtaja Jorma Jokela pyrkii levittämään pikalainayritystä maailmalle. Suomesta pankkitoimilupaa ei irronnut, joten sitä haetaan toisesta EU-maasta, mikä mahdollistaisi pankkitoiminnan koko EU:n alueella. Esimerk...
 • Vuonna 2012 luottokorttimyynti kasvoi ja luottotappiot vähenivätVuonna 2012 luottokorttimyynti kasvoi ja luottotappiot vähenivät
  Kotimaisten luottokorttien myynnin arvo oli Suomessa viime vuonna 8,9 miljardia euroa. Myynti kasvoi kahdeksan prosenttia verrattuna vuoteen 2011, selviää Tilastokeskuksen Rahoitustoiminta-tilastosta.
 • Pikavippien osuus ylivelkaantumisessa pieniPikavippien osuus ylivelkaantumisessa pieni
  Pikavippien osuus suomalaisten ylivelkaantumisessa on pieni. Viime vuonna rekisteröidystä maksuhäiriömerkinnöistä alle 5 prosenttia johtui pikavipeistä.
 • OstosrahaOstosraha
  Ostosraha-lainapalvelu lainaa asiakkailleen minimissään 400 euroa ja maksimissaan 10000 euroa 12 - 72 kuukauden maksuajalla. Kyseessä on helppokäyttöinen ja luotettava vippipalvelu, joka lainat saat ilman vakuuksia tai takaajia.
 • Pikavippimainosten kieltoa ehdotettu TorniossaPikavippimainosten kieltoa ehdotettu Torniossa
  Torniossa jätettiin helmikuussa valtuustoaloite, joka kieltäisi pikavippien mainostamisen Tornion kaupungin alueella.
 • Pikavippien kulut laskeneetPikavippien kulut laskeneet
  Tilastokeskuksen mukaan tammi- ja maaliskuun 2011 välillä myönnettiin uusia pienlainoja noin 70 miljoonaa euroa, mistä lainaajat maksoivat erilaisia korkoja ja kuluja yhteensä lähes 18 miljoonaa euroa.
 • Jo 8,2 prosentilla suomalaisista on maksuhäiriömerkintäJo 8,2 prosentilla suomalaisista on maksuhäiriömerkintä
  Maksuhäiriömerkintöjen määrä on lisääntynyt vuodessa lähes viisi prosenttia, kertoo Suomen Asiakastieto tiedotteessaan.
 • ReissuluottoReissuluotto
  Pikalainapalvelu Reissuluotto tarjoaa pikavippiä 100 - 1000 euroa. Reissuluoton vipit ovat erittäin halpoja, mutta kannattaa huomioida, että kaikki Reissuluoton lainat ovat vakuudellisia lainoja. Reissuluoton ikäraja on 25 vuotta. Luottokelpoisuutta vaaditaan, jot...
 • Puolet pikalainapalveluista ottaa yhteyttä maksuvaikeuksissa olevaan asiakkaaseenPuolet pikalainapalveluista ottaa yhteyttä maksuvaikeuksissa olevaan asiakkaaseen
  Pikavippejä koskeva laki on määrännyt joulukuusta 2010 alkaen luotonantajat ottamaan itse yhteyttä maksuvaikeuksissa olevaan asiakkaaseen maksujärjestelyistä sopimiseksi. Tutkimuksen mukaan vaatimus toteutuu noin 55 prosentissa tapauksissa.
 • Vertaislainapalvelun lainakannasta lähes 9 prosenttia perintäänVertaislainapalvelun lainakannasta lähes 9 prosenttia perintään
  Vertaislainapalvelun lainakannasta on mennyt 8,8 prosenttia perintään ja jopa 13,8 prosenttia laskuista maksetaan myöhässä.