Pikavippi ilman luottotietoja?

Kaikki, jotka ovat vähänkin enemmän seuranneet pikavippi -aiheisia keskusteluita eri foorumeilta, ovat törmänneet kysymykseen, voidaanko pikalaina myöntää luottotiedottomalle? Pikalainoja koskevassa laissa on kohta, joka määrää lainaa tarjoava yrityksen arvioimaan asiakkaan luottokelpoisuuden niin, että asiakas täyttää velvoitteet jotka luottosopimuksessa on hänelle asetettu. Toisin sanoen yrityksen tulee siis selvittää, että asiakas pystyy maksamaan vipin korkoineen takaisin.

Suoraa estettä laissa ei kuitenkaan ole, etteikö pikalainapalvelu voisi lainojaan myös luottotiedottomillekin myöntää. Laissa on kohta, jossa sanotaan että ”Arviointi on tehtävä riittävien tietojen perusteella ottaen huomioon luoton määrä ja muut olosuhteet”. Tämä antaa vähän viitteitä siihen, että vippi voitaisiin myöntää myös, vaikka asiakkaan luottotiedot eivät olisikaan kunnossa.

Käytännössä suurin osa pikavippipalveluista kuitenkin tarkistaa asiakkaidensa luottotiedot, eivätkä myönnä lainaa, mikäli niistä löytyy merkintöjä. Puhetta on tosin ollut myös palveluista, jotka myöntäisivät lainojaan luottotiedottomille, mutta mitään palvelua ei ole erityisesti nostettu esille. Luottotiedottomien on siis ainakin hyvin vaikea, ellei mahdotonta, saada laina.

Tähän liittyvät artikkelit