Pikavippejä koskeva lakialoite sai lausunnon perustuslakivaliokunnalta

Pikavippejä koskeva lakiehdotus on saanut viimein perustuslakivaliokunnalta lausunnon. Lakiehdotuksessa halutaan muuttaa kuluttajasuojalain 7 luvun, eräiden luotonantajien rekisteröinnistä annetun lain sekä korkolain 2 §.

Lakiehdotuksessa ehdotettua korkokattoa koskevaa sääntelyä on arvioitu perustuslain 15 §:ssä turvatun omaisuuden suojan ja perustuslain 18 §:n 1 momentissa säädetyn elinkeinovapauden kannalta. Lakiehdotuksessa esitetään kuluttajaluottoja koskevaan lukuun 7 lisättäväksi uusi 17 a § alle 2000 euron suuruisille kuluttajaluotoille asetettavasta korkokatosta.

Lakialoitteen tarkoitus olisi vähentää pikaluotoista aiheutuvia velkaongelmia sekä pieniin saataviin koskevia velkomustuomioita. Kuitenkin esityksessä käytetyt tilastojen tarkkuudet ovat melko epätarkkoja, sillä on melko hankalaa tarkalleen tilastoida onko saatava pikaluotosta, luottokortista vai osamaksusta.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa todetaan, että lakiesitys puutuu voimakkaasti pienten lainojen tarjoamiseen. Lausunnossa myös sanotaan, että nykyisenkaltainen pikavippitoiminta tulee vähenemään huomattavasti, ellei loppumaan kokonaan. Lakimuutos tekee toiminnasta kannattamatonta, kun tuloja leikataan rajusti kulujen pysyessä samana.

Perustuslakivaliokunnassa todetaan, että ehdotus rajoittaa merkittävästi elinkeinotoimintaa. Lausunnossa kuitenkin pidetään hyväksyttävänä syynä rajoittaa omaisuuden suojaa sekä elinkeinotoiminnan vapautta, sillä valiokunnan mielestä lakiehdotus tulee vähentämään merkittävästi ylivelkaantumista, sekä siitä aiheutuvia yhteiskunnallisia haittoja. Valiokunnassa myös katsotaan, että yksittäisen henkilön ulosotto voi heikentää sen yksilön ihmisarvoista elämää.

Lausunnossa todetaan, että mikäli lähdetään rajoittamaan omaisuuden suojaa ja elinkeinovapautta, täytyy sen olla välttämätöntä, jotta haluttu tarkoitus voidaan saavuttaa, mutta pidemmälle ei saa mennä. Arvioinnissa on otettava huomioon tarkkaan kaikki haitat ja hyödyt mitä on koitunut nyt tai mitä tulee koitumaan. Lausunnossa todetaan myös, että aiempien kokemusten perusteella mainostamisen sekä luotonantajien rekisteröitymisen pakon jälkeen vipeistä aiheutuvat ongelmat eivät ole vähentyneet, niin täytyy ryhtyä radikaaleimpiin toimiin.

Perustuslakivaliokunnassa kuitenkin painotetaan, että lakimuutoksen jälkeen tulee tilannetta tarkkailla jatkossa tiiviisti. Erityisesti valiokunnassa painotetaan, että niin sanottujen pimeiden lainamarkkinoiden seuraaminen on erityisen tärkeää, samoin kuin seurata siirtyvätkö lainamarkkinat lakimuutoksen jälkeen ulkomaanmarkkinoille.

Klikkaa Tästä  Suomen Pienlainayhdistys lopettaa

Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto toteaa blogissaan, että niin eduskunnassa, kuin perustuslakivaliokunnassa on päätökset tehty heikoin perustein ja olemattomilla faktoilla. Muun muassa Eduskunnan ministeriön työryhmässä suurin osa faktoista saatiin vasta kun lakialoitteen valmistelu oli jo kännyssä. Alan yrittäjiä tai asiakkaita ei asian tiimoilta kuultu, eikä heidän mielipiteitä tai kokemuksia otettu huomioon.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Get CapitalGet Capital Get Capital on suomalainen lainayritys, joka tarjoaa joustoluottoa 2000 euron luottorajalla. Joustoluottoa voivat hakea Suomen kansalaiset, jotka ovat 21 - 69 -vuotiaita ja luottotiedoiltaan moitteettomia.
  • JoustolainaJoustolaina Joustolaina on ruotsalaistaustainen luottoyritys, jonka kautta voi hakea kulutusluottoa 1000 - 4000 euroa. Joustolaina soveltuu siis erinomaisesti pieniin ja keskisuuriin rahoitustarpeisiin. Laina voi olla avuksi esimerkiksi auton hankinnassa tai pienessä remontissa.
  • Pikavippien suosio taantumassaPikavippien suosio taantumassa Uusimman Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat –tutkimuksen mukaan pikavippejä suosivat eteenkin ihmiset jotka eivät suunnittele talouttaan muutamaa kuukautta pidemmälle. Yleensä näiden henkilöiden talouden menot olivat tuloja suurempia.
  • Laina.comLaina.com Nosta lainaa 50 - 2000 euroa Laina.comin tililuoton avulla. Saat vipit pikaisesti tilille joka päivä kello 7 - 23.Tililuotto tarkoittaa, että nostat lainaa tarpeesi mukaan. Myös lisälainan nostaminen on mahdollista aina luottorajaan asti. Luottoraja on […]
  • Onnen.fiOnnen.fi Onnen.fi tarjoaa lainoja ja kulutusluottoja 2000 eurosta jopa 3000 euroon. Lainavalikoima on siis melko kapea, mutta tältä väliltä asiakas pystyy valitsemaan oman lainasummansa 50 euron tarkkuudella. Esimerkiksi 2450 euron laina on siis mahdollinen, ja […]
  • Pikavippien uusi lakiehdotus herättää keskusteluaPikavippien uusi lakiehdotus herättää keskustelua Yrittäjä Samuel Hovi julkaisi omassa puheenvuorossaan ajatuksiaan eduskunnan pikavippilakia koskien. Hovi kirjoitti puheenvuorossaan muun muassa siitä, kuinka paljon harhaluuloja pikavippejä kohtaan on.
  • EverydayEveryday Everyday on kännykällä tai netin kautta nostettava joustoluotto. Saat heti käyttöösi 2000 euron luottorajan. Sopimuksen tekeminen on maksutonta, eikä kuukausimaksuja peritä. Lainakuluja maksat ainoastaan omalle pankkitilillesi nostamistasi […]
  • Vivukselta ensimmäinen vippi ilman lisäkulujaVivukselta ensimmäinen vippi ilman lisäkuluja Vivus tarjoaa ensimmäisen lainan ilman kuluja ja korkoja. Vivukselta saat lainaa kun olet vähintään 20 vuotta täyttänyt suomen kansalainen ja olet hoitanut maksuasiasi aina huolellisesti.
  • Pikalainojen viivästyskorko ei voi olla tuhansia prosenttejaPikalainojen viivästyskorko ei voi olla tuhansia prosentteja Mediassa on kerrottu virheellisesti pikavippien viivästyskoron kasvavan jopa tuhansiin prosentteihin. Todellisuudessa viivästyskorko on 8,5 prosenttia.
  • Suomessa toimii jo neljäs norjalainen pankkiSuomessa toimii jo neljäs norjalainen pankki Viimeisin markkinoille tullut norjalaistoimija on Instabank, joka aloittanut myöntämään lainaa ilman vakuuksia suomen markkinoilla vuoden 2018 alussa. Muut toimiinnot suomessa on sen sijaan alkanut Instabankin toimitusjohtaja Robert Bergin mukaan jo […]
Klikkaa Tästä  Luottokortin holtiton käyttö johti ylivelkaantumiseen