Pankista on hankala saada pientä lainaa akuuttiin tarpeeseen

Jos rahantarve on pieni ja akuutti, pankkien valikoimista on vaikea löytää sopivaa luottotuotetta, kertoo Yle.

Pankeilla ei juuri ole lainatuotteita, jotka olisi räätälöity esimerkiksi 5000 euron kodinkoneiden hankintaan, pienemmistä lainasummista puhumattakaan.

Tilalle pankit saattavat tarjota suurempaa lainaa, sillä muutaman tuhannen euron summaa saatetaan pitää liian pienenä lainaa varten. Tarjolla voi olla myös vaihtoehtoinen rahoitusmuoto, esimerkiksi tili- tai joustoluotto.

Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Tolonen-Laine kertoo Ylen haastattelussa, että Nordea tarjoaisi pienempää luottosummaa kaipaavalle korttiin liitettävää limiittiä tai joustoluottoa. Isommat hankinnat voidaan rahoittaa perinteisellä lainalla, mutta niitä varten tarvitaan vakuus.

Myös Länsi-Uudenmaan Osuuspankin Lohjan pankinjohtaja Juhani Kumpulainen tarjoaisi korttiin sidottua luottoa. Edullisempi vaihtoehto olisi velkakirjalaina, mutta niitä myönnetään vain pankkien tutuille asiakkaille.

– Korttiluotto on asiakkaalle kaikkein vaivattomin vaihtoehto. Ei tarvitse alvariinsa käydä pankissa neuvottelemassa, Kumpulainen arvioi.

Kortti- ja joustoluottojen korot ovat kuitenkin kalliita, eikä kaikilla ole antaa vakuuksia. Tilanne on hankala etenkin pienituloisille ja vähävaraisille.

Helsingin kaupungin velkaneuvoja Ilkka Passi kertoo, että pankkien ja rahoituslaitosten tuotevalikoima on kaventunut etenkin pienituloisten haitaksi.

– Ennen oli luottovaihtoehtoja, josta maksettiin vain korkoa, esimerkiksi käyttöasteen mukaisesti. Tällaiselle olisi nykyäänkin tarvetta, Passi sanoo.

– Monella meidän asiakaskunnastamme ei ole esittää vakuuksia, joten he joutuvat turvautumaan kalliskorkoisiin kortti- ja joustoluottoihin.

Passin mielestä ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi tarvittaisiin luottomarkkinoille jonkinlainen välimuoto. Osa lainantarvitsijoista saattaa saada kuntien sosiaalisia luottoja, mutta niidenkin mahdollisuudet ovat rajalliset.

Passi arvioi, että sopiva välimuoto voisi ehkä olla jotain pankkien ja sosiaalisen luototuksen väliltä.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Vaihtoehto pikavipille: tienaa pikkurahaa tiedoillasi ja taidoillasi