Oletko suunnittelemassa pikavipin ottoa? Tutustu ensin näihin ohjeisiin

Moni ottaa pikavippiä äkilliseen rahantarpeeseen. Tilastokeskuksen mukaan tämä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä pikavippejä otettiin yhteensä 371 471 kappaletta. Pikavippejä usein mediassa mustamaalataan, mutta fiksusti otettu pikavippi ei tuo käyttäjälleen ongelmia. Lue nämä 10 ohjetta, kuinka et joudu ongelmiin pikavippien kanssa.

1. Vertaa hintoja ja kuluja
Lainoja on helppo verrata todellisia vuosikorkoja vertaamalla. Vaikka prosentit ovat vuosikoroissa suuria, etkä todellisuudessa joudu maksamaan lainaa takaisen koko prosentin verran, on se kuitenkin hyvä tapa verrata hintoja, sillä todelliseen vuosikorkoon lasketaan mukaan myös muuta kulut, kuten laskutus kulut.

2. Älä maksa hakemuksesta
Tutustu lainaehtoihin ennen pikavipin hakemista. Älä maksa turhia tekstiviestikuluja, kun monen pikalainahakemuksen pystyy tekemään netissä ilman ylimääräisiä kuluja.

3. Suhtaudu kriittisesti mainontaan
Pikavippiyritysten mainokset saattavat olla joskus harhaanjohtavia. Tutustu huolella lainaehtoihin, ennen pikavipin ottamista. Vippiyritykset eivät myöskään koskaan myönnä lainaa luottotiedottomille.

4. Hae vippiä vain luotettavalta taholta.
Kun valitset pikavippejä myöntävää yritystä, niin huolehdi, että yritys on rekisteröitynyt. Kaikkien luotonantajien tulee olla rekisteröityneenä Etelä-Suomen alehallintaviraston ylläpitämään luotonantajan rekisteriin.

5. Ota selvää oikeuksistasi
Pikavippi on kuluttajasuojalain mukaan oikeus palauttaa 14 vuorokauden kuluessa ottamisesta ilman lisäkustannuksia. Mikäli pikavipin takaisinmaksussa on ongelmia ja vippi joutuu perintään, on myös perinnässä noudatettava hyviä perintätapoja.

6. Ota lainaa vain sen mitä tarvitset
Älä ota pikavippiä turhaan tai varmuuden vuoksi. Ota vippi vain tarpeeseen ja huolehdi, että voit maksaa vipin takaisin kuluineen ja korkoineen laina-ajan päätyttyä.

7. Maksa vippi ajoissa takaisin
Valitse laina-aika jolloin tiedät varmasti voivasi maksaa pikavippisi takaisin. Mikäli rahatilanteessasi on ongelmia, ole yhteydessä luotonantajaan jo ennen laina-ajan umpeutumista. Monet vippiyritykset myöntävät lisää maksuaikaa vipeille.

8. Varo vippikierrettä
Älä ota uutta pikavippiä maksaaksesi edellistä vippiä. Mikäli joudut vaikeuksiin vippien takaisinmaksuissa, ota yhteys kotikuntasi talous- ja velkaneuvontaan.

9. Suhtaudu vakuudellisiin luottoihin harkiten
Mikäli sinulla on pikavippejä ja haluat yhdistää lainojasi, niin varo mitä vakuutat lainoihin. Mikäli annat esimerkiksi asuntosi korkeakorkoisen luoton vakuudeksi, saatat pahimmassa tapauksessa menettää asuntosi.

10. Mieti vaihtoehtoja pikavipille
Ennen kuin otat pikavippiä, mieti voisitko saada rahaa muulla keinoin. Pieniä rahasummia on helppo saada esimerkiksi keräämällä pulloja tai viemällä koruja panttilainaamoon. Mikäli harkitset pikavipin ottamista laskujen maksamiseen, niin selvitä ensin voisitko saada laskullesi lisää maksuaikaa.

Tähän liittyvät artikkelit