Nuorten osuus pikalaina-asiakkaista yllättävän pieni

Nuoret käsittävät yllättävän pienen osan kaikista pikavippipalveluiden asiakkaista. Eniten pikavippejä suosivat yli 40-vuotiaat ihmiset kaikista yhteiskuntaluokista.

Yleisesti uskotaan pikavippien kiinnostavan lähes yksinomaan nuoria, mutta tilastot kertovat toista. Pikavippejä käyttävistä asiakkaista alle 20-vuotiaita nuoria on vain noin kolme prosenttia, kertoo pikavippiyhtiö Vipster Oy:n tilasto. Sen sijaan yli 40-vuotiaiden osuus asiakkaista on jopa 30 prosenttia.

Toinen yleinen ja virheellinen pikaluottoja käyttäviin asiakkaisiin liitetty uskomus on, että vippejä käyttävät ihmiset olisivat työelämän ulkopuolella.

Todellisuudessa suurimman osan pikalaina-asiakkaista muodostavat nimenomaan vakituisessa työsuhteessa olevat henkilöt, joita on 65 prosenttia vippiasiakkaista. Eläkeläiset ja opiskelijat muodostavat 24 prosenttia vippipalvelun asiakaskunnasta.

Vipsterin mukaan kyse ei ole siitä, onko asiakkaalla maksukykyä, vaan pikavippiasiakas valitsee tietoisesti vipin rahoitusmuodoksi. Asiakkaat ovat valveutuneita erilaisista luottomuodoista, kuten luottokorteista ja pankkikorteista, mutta toteavat pikavipin sopivimmaksi ja edullisimmaksi luottomuodoksi sen hetkisessä tilanteessa.

Selvästi suurin osa asiakkaista hoitaa luottonsa moitteettomasti, eli maksaa vipin ajallaan takaisin. Ainoastaan 10-15 prosenttia pikavipeistä päätyy perintään, joista kaksi kolmasosaa hoitaa velkansa välittömästi. Luvut ovat samanlaisia kaikessa kuluttajakaupoissa, pikavipit hoidetaan suhteessa yhtä hyvin kuin esimerkiksi postimyynnin laskut ja puhelinlaskut.

Vippipalvelusta ei myönnetä luottoa asiakkaalle, joka on menettänyt luottotietonsa. Prosessi on kuitenkin hidas, ja talousvaikeuksiin ajautunut asiakas ehtii velkaantua pahasti, ennen kuin luottohäiriömerkintä kirjataan ja vippipalvelut saavat tiedon asiakkaan maksuongelmista.

Alle 5 prosenttia pikaluottopalvelun asiakkaista on niin kutsuttuja heikkoja maksajia, joiden lainansaantia vippipalvelu haluaisi rajottaa. Nykyisen maksuhäiriömerkintärekisterin avulla valvonta ei onnistu järkevässä mittakaavassa prosessin hitauden takia, minkä takia pikavippialan toimijat toivovat myös Suomeen muualla Euroopassa yleisesti käytössä olevaa positiivista luottorekisteriä. Rekisteristä lainan myöntäjä näkisi asiakkaan luottotilanteen ja esimerkiksi muut avoinna olevat pikavipit, ja voisi näin välttyä myöntämästä vippiä asiakkaalle, joka on ajautumassa talousvaikeuksiin.

Klikkaa Tästä  Pikavipeillä pitkä historia

Lisätietoja: Vippi.fi

Tähän liittyvät artikkelit

  • Kokemuksia pikavipeistäKokemuksia pikavipeistä Lehtien kirjoittaessa velkaongelmiin joutuneista vippaajista voi olla yllättävää, että suurin osa pikaluottoja ottaneista ovat tavallisia työssäkäyviä ihmisiä.
  • Vippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossaVippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossa Tekstiviestillä tilattavan lahjakortin muodossa olevan vipin kulut käyvät pikavippejä huomattavasti suuremmaksi, sillä lahjakortin hinnan joutuu maksamaan kaksinkertaisena takaisin.
  • Pikavippi.fiPikavippi.fi Pikavippi.fi tarjoaa pieniä pikavippejä nopeaan rahantarpeeseen. Pikavippi.fi:n tarjoamat lainasummat ovat 100, 200 ja 300 euroa.Hae pikavippiä tekstiviestillä tai netissä osoitteessa Pikavippi.fi. Kun asioit Pikavippi.fi:ssä ensimmäisen kerran, […]
  • Valtaosa Euroopan luottosivustoista täyttää vaatimuksetValtaosa Euroopan luottosivustoista täyttää vaatimukset EU:n kuluttajadirektiivi edellyttää, että luottoa tarjoavat sivustot tarjoavat riittävästi tietoja, joiden perusteella kuluttajat pystyvät arvioimaan palvelun kuluja.
  • Pikavippiä ei tarvitse pelätä, mutta varo silti ylivelkaantumistaPikavippiä ei tarvitse pelätä, mutta varo silti ylivelkaantumista Pikavipin ottaminen ei johda automaattisesti ylivelkaantumiseen, mutta laina kannattaa silti aina ottaa harkiten ja vastuullisesti.
  • VivusVivus Pikavippipalvelu Vivus myöntää lainaa jopa 2010 euroa. Uudet asiakkaat voivat lainata ilmaiseksi 10 - 400 euroa, ja vanhat asiakkaat saavat lainaa pariin tonniin asti.Vivuksen kautta voi lainata, jos on vähintään 20-vuotias ja luottokelpoinen Suomessa […]
  • KSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejäKSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejä Pikavipeille asetetaan todennäköisesti keväällä korkokatto, jonka tarkoituksena on suitsia vippien korkeita korkokuluja. Seurauksena voi kuitenkin olla, että luottosummat kasvavat entistä suuremmiksi.
  • Kuluttajavirasto: Neljä pikavippiyhtiötä laskuttanut epäasiallisestiKuluttajavirasto: Neljä pikavippiyhtiötä laskuttanut epäasiallisesti Neljä pikavippiyritystä, Aeris, Tromvelt, M Aurora ja EC Finland, ovat tarjonneet epäasiallisia tai laittomia luottoja ja laskuttaneet epäselvästi.
  • Pikavippimainoksia sähköpostiinPikavippimainoksia sähköpostiin Mediassa huomioitiin syyskuun lopulla siitä, kuinka ihmisten sähköposteihin tuli pikavippimainoksia yksityisten henkilöiden nimissä.
  • Velkajärjestelylakia uudistetaanVelkajärjestelylakia uudistetaan Oikeusministeriö on asettanut työryhmän uudistamaan velkajärjestelylakia. Velkajärjestelylain uudistaminen sekä nykyisten ongelmien selvittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Ehdotuksen on tarkoitus valmistua kesäkuussa 2013.