Mikä sosiaalinen luotto?

Kesäkuussa pienen luoton saanti voi käydä huomattavasti nykyistä hankalammaksi, sillä uuden lain myötä lainanantajien tulee tarkastaa hakijan maksukyky entistä tarkemmin. Mistä siis lainaa, jos tarve on akuutti, mutta pikavippiä ei enää tipu?

Sosiaalisia luottoja on tarjottu vuodesta 2003 asti, mutta järjestelmä on pysynyt melko harvinaisena ja tuntemattomana. Sosiaalista luottoa tarjoavien kuntien määrä kuitenkin kasvaa jatkuvasti. Kunnalle sosiaalisen luoton järjestäminen on vapaaehtoista toimintaa, joten esimerkiksi Tampereen kaupunki ei sitä vielä tarjoa toistuvista ehdotuksista huolimatta.

Lain mukaan sosiaalinen luotto voidaan perustellusta syystä myöntää pienituloiselle tai vähävaraiselle henkilölle. Luoton tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja edistää henkilön itsenäistä suoriutumista, joten mihin tahansa tarkoitukseen sosiaalista luottoa ei myönnetä.

Käytännössä kunnat kuitenkin tulkitsevat lakia hieman eri tavoin, joten jossain kaupungissa sosiaalisen luoton saanti voi olla helpompaa kuin toisessa.

Sosiaalinen luotto eroaa monin tavoin esimerkiksi pikavipistä. Sosiaalisen luoton myöntämisen kriteerit ovat yleensä varsin tiukkoja. Esimerkiksi Helsingin kaupungin sosiaalisen luoton ehtojen mukaan luottoa ei saa, jos hakijan tulot ovat liian pienet tai liian suuret, jos hakija pystyy hoitamaan tilanteen omaisuuttaan myymällä tai jos hakija pystyy säästämään tarvittavan summan kohtuullisessa ajassa.

Oulussa sosiaalisen luoton kriteerit olivat vuonna 2011 niin tiukat, että Ylen mukaan 90 prosenttia hakemuksista hylättiin. Toisaalta Vantaalla luottoa sai Vantaan Sanomien mukaan kaksi kolmasosaa hakijoista.

Sosiaalisen luoton piiriin pääsee kuitenkin yksi merkittävä ihmisryhmä, joka ei voi saada pikavippejä tai muita lainoja: maksuhäiriöiset. Sosiaalista luottoa voi siis saada esimerkiksi opiskelija, joka ei luottohäiriömerkinnän vuoksi voi nostaa opintolainaa. Helsingissä sosiaalisen luoton hakeminen jopa tuottaa luottohäiriömerkinnän, sillä kaupungin mukaan luoton saaneelle tehdään pääsääntöisesti maksuhäiriömerkintä lainan takaisinmaksun turvaamiseksi.

Sosiaalinen luotto on maksettava korkoineen takaisin aivan kuten mikä tahansa muukin laina. Jos sosiaalisen luoton onnistuu saamaan, se on kuitenkin erittäin edullista lainaa. Sosiaalisen luoton korko on voimassa oleva Suomen Pankin viitekorko, joka on tällä hetkellä vain prosentin luokkaa. Muita kuluja luotosta ei peritä.

Klikkaa Tästä  Puolet pikalainapalveluista ottaa yhteyttä maksuvaikeuksissa olevaan asiakkaaseen

Sosiaalista luottoa haetaan ottamalla yhteys kunnan sosiaalitoimistoon. Kunnalla voi olla sosiaalista luottoa varten myös erityinen palvelunumero.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  YLE: Luottokortit vievät velkakierteeseen