Merkintä luottotiedoissa? Jopa tavallisten pankkipalveluiden käyttö voi vaikeutua

Kun laskut tai velat ovat riittävän kauan lojuneet maksamattomina, seurauksena on maksuhäiriömerkintä. Se tarkoittaa, että luottoa ei muutamaan vuoteen saa. Pahimmillaan merkintä luottotiedoissa voi kuitenkin vaikeuttaa arkipäiväistä asioiden hoitamista, kuten pankkipalveluiden käyttöä.

Ylen Kuningaskuluttaja kertoi tapauksesta, jossa asiakas yritti hankkia Osuuspankista verkkopankkitunnuksia. Maksuhäiriömerkinnän vuoksi pankki kuitenkin kieltäytyi myöntämästä tunnuksia.

Ohjelman haastattelussa OP-Pohjolan kehitysjohtaja Kai Koskela arvioi, että yksittäiset maksuhäiriömerkinnät eivät estä verkkopalvelusopimusta, mutta jos merkintöjä on paljon, verkkopankkitunnusten myöntämistä harkitaan. Pankin mukaan verkkopankkitunnukset eivät ole osa peruspankkipalveluita.

Kuluttajaliitto otti huhtikuussa tiedotteessaan kantaa kansalaisten oikeuteen saada keskeisiä pankkipalveluita. Liitto vaatii, että verkkopankkitunnukset ja käteismaksukortti ilman luotto-ominaisuutta taataan kaikille kansalaisille riippumatta heidän taloudellisesta tilanteestaan tai aikaisemmasta maksuhistoriasta.

Pankkien suurille asiakasryhmille suuntaamat palvelut ovat pääosin muuttuneet sähköisiksi, joten niiden käyttäminen ilman verkkopankkimahdollisuutta on hankalaa ja kallista. Laskujen maksu pankin tiskillä voi maksaa jopa kymmenen euroa laskua kohden, ja lisäksi pankkien konttoriverkostoa on harvennettu ja aukioloaikoja lyhennetty.

Verkkopankkitunnuksista on tullut yleinen tunnistautumisväline useissa julkisissa ja yksityisissä palveluissa. Sitä tarvitaan myös keskeisissä sosiaalipalveluissa, kuten työmarkkinatuen tai toimeentulotuen hakemisessa. Myös mobiilivarmenteella voi usein tunnistautua, mutta edes kännykkäliittymän saaminen ei ole itsestäänselvyys, jos asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä.

Maksukortin puute puolestaan tuottaa vaikeuksia, sillä jotkut tuotteet ja palvelut, esimerkiksi polttoaineautomaatit, on muutettu sellaisiksi, että niillä voi maksaa vain kortilla.

Pankkien lisäksi myös vakuutusyhtiöt saattavat suhtautua nihkeästi luottotietonsa menettäneisiin asiakkaisiin. Yle Satakunta kertoi viime kuussa, että vuosien takainen maksuhäiriömerkintä esti henkilöä saamasta skootterilleen liikennevakuutusta edes käteismaksua vastaan. Tilanne on sikäli hankala, että lakisääteinen liikennevakuutus on pakollinen kaikille tieliikenteessä kuljetettaville ajoneuvoille.

Ylen haastattelema Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki neuvookin, että vakuutusyhtiöllä ei ole oikeutta olla antamatta pakollista liikennevakuutusta. Jos asiakkaalla on vakavia maksuhäiriömerkintöjä, vakuutusyhtiö voi vaatia maksua ennakkoon käteisellä.

Klikkaa Tästä  Vippimainonnan lopettaminen kiinnostaa Kuopiossa ja Porissa

Jos vakuutusyhtiö ei kaikesta huolimatta suostu myöntämään pakollista liikennevakuutusta, tilanteeseen ei kannata alistua. Yhtiön kantaa voi selvitellä esimerkiksi vakuutusyhtiön valtakunnallisesta puhelinpalvelusta. Myös Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fineen voi olla yhteydessä.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikavippiyhtiöiden mainonta syynissä