Maksuhäiriöiden määrä edelleen kasvanut

Maksuhäiriömerkintöjä oli viime vuoden lopulla lähes yhtä paljon kuin 1990-luvun laman pahimpina vuosina, kertoo Helsingin Sanomat. Vähintään yksi maksuhäiriömerkintä on nyt 367 000 henkilöllä.

Maksuhäiriöt ovat lisääntyneet vuodesta 2008 asti. HS kertoo, että valtakunnallisten ulosottotilastojen mukaan myös terveydenhoito- ja päivähoitomaksut jäävät nykyään yhä useammin maksamatta.

Maksuhäiriömerkinnän saattaa saada kulutusluotosta, joka on ollut maksamatta eräpäivän jälkeen yli 60 vuorokautta ja josta on lähetetty maksukehotus. Jotkut laskut, kuten terveyskeskusmaksut, ovat suoraan ulosottokelpoisia. Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa muun muassa lainojen ja vakuutusten saantia ja tuotteiden tilaamista laskulla.

Maksuhäiriöiden määrä heijastuu myös ulosottolukuihin. Jossain määrin ulosottojen määrän kasvu voi johtua pikavippien tuottamista ongelmista. Pikavipit ovat 2000-luvulla tuottaneet uusia maksuhäiriömerkintöjä ja talousongelmia etenkin nuorille aikuisille. Pikavipit ovat tuoneet ulosottoon myös henkilöitä, joiden ei ole aikaisemmin tarvinnut olla tekemisissä ulosoton kanssa.

Toisaalta Helsingin ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti arvioi, että isoja, yli 10 000 euron ulosottoja tulee nykyisin harvemmin, ja velkamäärät ovat maltillisempia kuin 1990-luvulla.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Kuluttajariitalautakunta laski pikavipin korkoja