Lakivaliokunta tukee pikavippilakien kiristämistä

Hallitus haluaa tiukentaa useita pikavippeihin vaikuttavia lakipykäliä. Uudistukset koskettavan muun muassa kuluttajansuojalakia ja korkolakia.

Hallitus esitti useita keinoja pikavippien korkeiden kulujen karsimiseksi. Korkokatto rajoittaisi pikaluottojen todellisen vuosikoron noin 51 prosenttiin, mikä estäisi satoihin prosentteihin nousevat vuosikorot. Hallitus kieltäisi myös lisämaksulliset tekstiviesti- ja vastaavat palvelut, joita moni pikavippiyritys tarjoaa. Lisäksi hallitus haluaa, että lainan hakijan luottokelpoisuus varmistettaisiin entistä tarkemmin.

Lakivaliokunta antoi marraskuun lopulla lausuntonsa lakiehdotuksesta. Valiokunta tukee hallituksen esityksiä.

Lakivaliokunta perustelee lain kiristämisen tarvetta sillä, että pikalainoista aiheutuneet ongelmat eivät ole vähentyneet vaan pikemminkin lisääntyneet, vaikka lakia kiristettiin pari vuotta sitten. Erityisen ongelmallista on, että pikalainat ovat aiheuttaneet taloudellisia vaikeuksia nuorille kuluttajille.

Vuonna 2010 alettiin vaatia, että pikavippimainoksissa kerrotaan luoton todellinen vuosikorko. Kulutusluottojen tarjoajilta alettiin vaatia rekisteröitymistä luotonantajarekisteriin, ja pikavipin maksaminen tilille yöaikaan kiellettiin.

Lakivaliokunta myöntää, että luoton hinnan rajoittaminen on poikkeuksellinen toimi, koska tällä hetkellä asiassa vallitsee sopimusvapaus. Lakivaliokunnassa pidetään kuitenkin tärkeänä, että kuluttajilla on mahdollisuus saada kohtuuhintaista luottoa. Vaikka todellinen vuosikorko nousee lyhyen laina-ajan luotoissa väistämättä korkeammaksi kuin pitkäaikaisissa lainoissa, lakivaliokunta pitää korkojen nykytasoa kalliina.

Koron rajoittaminen todennäköisesti vähentäisi huomattavasti pikaluottojen tarjontaa, mutta lakivaliokunta ei pidä sitä kohtuuttomana seurauksena, sillä pienten lainojen tarjoaminen ei kuitenkaan kokonaan estyisi. Osa palveluntarjoajista voisi ehkä jatkaa toisenlaisilla luottoehdoilla.

Lakivaliokunta pitää tärkeänä, että lainojen säätely koskee mahdollisimman laajasti erilaisia pienluottoja, myös esimerkiksi luottokortteja. Näin kilpailun tasapuolisuus voidaan säilyttää.

Pikavippikeskusteluissa on toisinaan esitetty, että todellinen vuosikorko ei ole hyvä mittari lyhytaikaisille pikalainoille. Lakivaliokunta kuitenkin tukee todellisen vuosikoron käyttöä. Valiokunnan perustelujen mukaan todellinen vuosikorko on kattava, neutraali ja vakiintunut lainan kulujen mittaamisen malli. Lisäksi muihin esitettyihin malleihin liittyy erilaisia tulkintaongelmia.

Klikkaa Tästä  Kaleva: Ryöstäjät pakottivat uhrin ottamaan pikavippejä

Vaikka pikavippien syyttämistä kuluttajien velkaongelmista on toisinaan kritisoitu, lakivaliokunnan arvion mukaan on osoitettu riittävän luotettavasti, että suuri osa velkaongelmista johtuu ainakin osin pikavipeistä. Pikavippien aiheuttamien maksuhäiriöiden määrä ei sinänsä ole suuri, vain yksi prosentti, mutta luku ei sisällä kaikkia tapauksia. Lisäksi viidennes maksuhäiriöistä on tapauksia, joissa kuluttajalla on sekä pikavippi- että muita velkoja.

Lakivaliokunta toivoo myös, ettei velkaongelmien torjuminen rajoitu ainoastaan lainsäädännöllisiin keinoihin. Talousvaikeuksia voidaan helpottaa ja ehkäistä muun muassa talous- ja velkaneuvonnalla ja sosiaalisella luototuksella.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Vippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossaVippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossa Tekstiviestillä tilattavan lahjakortin muodossa olevan vipin kulut käyvät pikavippejä huomattavasti suuremmaksi, sillä lahjakortin hinnan joutuu maksamaan kaksinkertaisena takaisin.
  • Talousvaliokuntakin kiristäisi vippilainsäädäntöäTalousvaliokuntakin kiristäisi vippilainsäädäntöä Perustuslakivaliokunnan ja lakivaliokunnan ohella myös talousvaliokunta kannattaa pikavippilain muutoksia. Uudistukset rajoittaisivat esimerkiksi pikavippien korkoja.
  • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareiltaHS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
  • Pikavippiyritys: Kuluttajat tarvitsevat pienlainojaPikavippiyritys: Kuluttajat tarvitsevat pienlainoja Hallitus on aikeissa rajoittaa pikavippien tarjontaa, mutta pikalainayhtiö Risicumin kyselyn mukaan kuluttajat haluavat vippejä.
  • Pankista on hankala saada pientä lainaa akuuttiin tarpeeseenPankista on hankala saada pientä lainaa akuuttiin tarpeeseen Pankit eivät juuri tarjoa pieniä, nopeasti saatavia luottoja. Helsingin kaupungin velkaneuvoja kaipaisi myös vähävaraisille soveltuvia lainaratkaisuja.
  • Kuluttajariitalautakunta laski pikavipin korkojaKuluttajariitalautakunta laski pikavipin korkoja Kuluttajariitalautakunnassa selvitettiin tapausta, jossa asiakas koki, että pikavippiyritys peri liikaa korkoa vipistä. Asiakas ja vippiyhtiö olivat sopineet 300 euron suuruisesta vipistä 28 vuorokauden laina-ajalla.
  • Kaupungit kieltävät pikavippimainokset katukuvastaKaupungit kieltävät pikavippimainokset katukuvasta Yhä useammat kaupungit ovat aikeissa kieltää pikavippien mainonnat. Uusimpina kaupunkeina pikivippien mainontakiellosta on päätetty Tampereella ja Kouvolassa, joissa pikavippejä ei saa enää mainostaa kaupungin omistamilla mainospaikoilla.
  • VivusVivus Pikavippipalvelu Vivus myöntää lainaa jopa 2010 euroa. Uudet asiakkaat voivat lainata ilmaiseksi 10 - 400 euroa, ja vanhat asiakkaat saavat lainaa pariin tonniin asti.Vivuksen kautta voi lainata, jos on vähintään 20-vuotias ja luottokelpoinen Suomessa […]
  • Velkajärjestelylakia uudistetaanVelkajärjestelylakia uudistetaan Oikeusministeriö on asettanut työryhmän uudistamaan velkajärjestelylakia. Velkajärjestelylain uudistaminen sekä nykyisten ongelmien selvittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Ehdotuksen on tarkoitus valmistua kesäkuussa 2013.
  • Pikavippihakemus tulee usein myös hylätyksi Pikavippihakemus tulee usein myös hylätyksi Läheskään aina pikavippihakemusta ei hyväksytä ja vipin hakija ei saa luottoa. Syitä voi olla monia, mutta ennen kuin hakee vippiä, on ainakin syytä lukea lainaehdot huolella.
Klikkaa Tästä  Oikeusministeriön selvitys torjuu positiivisen luottotietorekisterin