Lakiehdotus koskien pikavippejä valmiina käsittelyyn

Hallitus on aikeissa asettaa tiukat rajoitukset pikavipeille. Hallituksen valmiissa lakiesityksessä on asetettu korkokatto alle 2000 euron suuruisille pikavipeille. Korkokattorajoitus tulisi koskemaan pikavippien todellista vuosikorkoa joka on tällä hetkellä ollut keskimäärin 920 prosenttia. Uuden lakiesityksen mukaan pikalainojen korko saa olla maksimissaan 50 prosenttia plus viite korko, joka tällä hetkellä prosentin verran.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että uudistus todennäköisesti tulee vähentämään pikavippitoimintaa tai ainakin nykyinen pikavippitoiminta tulee muuttumaan.

Korkokaton on tarkoitus koskea muitakin alle 2000 euron luottoja, eikä rajoitu pelkästään pikavippeihin. Laki tulisi koskemaan myös muun muassa luottokorttiluottoja sekä hyödykesidonnaisia luottoja, joissa kuluttaja pystyy luottosopimuksen nojalla nostamaan myös rahaa. Koron laskentaan tullaan lakimuutoksen jälkeen myös huomioimaan luoton muut kustannukset. Nykyisellään ministeriön mukaan pikaluottojen kustannuksia ilmoitetaan monesti käsittely- ja toimitusmaksuina, koron sijaan.

Lakiehdotuksessa kielletään luotonantajalta oikeus laskuttaa asiakkaalta erikseen tekstiviestikuluja mitä lainan haussa tai palvelun käytöstä tähän mennessä on usein käytetty. Oikeusministeriön lakiehdotuksessa siis kielletään kaikki maksulliset tekstiviestipalvelut lainaa hakiessa ja asioinnissa, kuten eräpäivän siirrossa.

Ministeriön uudessa lakiehdotuksessa myös luotonhakijoiden luottokelpoisuus on selvitettävä nykyistä tarkemmin. Tämä meinaisi, että luotonantajan täytyisi olla varma luotonhakijan maksukyvystä.

– Uudistuksen vuoksi osa kuluttajista saattaa jäädä jopa ilman lainaa uudistuksen myöstä, mutta mielestämme tämä on vain hyvä asia kuluttajan kannalta. Tämä tuo helpotusta siihen, että kuluttaja ei pystyisi enää siirtämään velkaongelmiaan ja kasaamaan suurta velkasummaa usealta lainanantajalta, todetaan ministeriöstä.

Lisää aiheesta Uusi Suomi -verkkosivuilla.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pikavippihakemus tulee usein myös hylätyksi