Kuulevatko kaikki ulosotostani?

Ulosottoon joutunut saattaa pohtia, selviääkö tilanne pomolle ja kaikille tutuille.

Harva tulee kertoneeksi avoimesti ulosottoon joutumisesta, vaikka ulosoton kanssa joutui viime vuonna asioimaan puoli miljoonaa suomalaista. Ulosottotiedot eivät kuitenkaan ole salaisia.

Kun ulosottovirasto saa uuden velan käsiteltäväkseen, se lähettää velalliselle ensimmäisenä vapaaehtoisen maksukehotuksen. Jos velallinen maksaa sen eräpäivään mennessä, ei tieto ulosotosta päädy kenellekään eikä jää ulosottorekisteriin.

Jos ei kykene maksamaan vapaaehtoista maksukehotusta, ulosottovirasto siirtyy palkan ulosmittaukseen. Silloin työnantajalle ilmoitetaan, että osa palkasta on maksettava ulosottoon. Tässä tapauksessa ulosotto tulee työnantajan tietoon.

Yksi tapa järjestellä ulosottoa on maksusuunnitelma. Silloin velallinen maksaa itse säännöllisesti saman summan, joka muuten ulosmitattaisiin palkasta. Jos tehdään maksusuunnitelma, ei tilanne tule työnantajan tietoon. Maksusuunnitelmaa on kuitenkin noudatettava huolellisesti, tai ulosottovirasto siirtyy palkan ulosmittaukseen.

Kuka tahansa voi tilata netin välityksellä toisesta henkilöstä ulosottotodistuksen. Todistuksesta selviää, mitä velkoja henkilöllä on ollut ulosotossa viimeisen kahden vuoden aikana.

MTV.fi selvitti, kuka voi saada tiedon ulosotosta.

Tähän liittyvät artikkelit