Kuluttajavirasto: Luottojen markkinoinnissa puutteita

Kuluttaja-asiamies on puuttunut Vivus-pienlainoja tarjoavan 4Financen ja kulutusluottoja myyvien Santander Consumer Financen ja Bigbank AS:n lainamainontaan. Ajankohtaista kuluttajaoikeudesta -lehti kertoo, että yritykset eivät ilmoittaneet mainonnassaan esimerkiksi luoton todellista vuosikorkoa.

Pikavippien ja kulutusluottojen mainonnasta säädetään kuluttajansuojalaissa. Mainoksissa tulee kertoa muun muassa luoton todellinen vuosikorko, luottosopimuksen kesto ja luoton ja luottokustannusten yhteismäärä. Lain tarkoituksena on, että kuluttaja saa riittävästi tietoja voidakseen arvioida lainan sopivuutta omiin tarpeisiinsa.

Kaikki vaadittavat tiedot tulee kertoa mainoksen yhteydessä, joten ei riitä, että tiedot luvataan ilmoittaa kotisivuilla. Ilmoitettujen luottoehtojen tulee lisäksi olla luotonantajan tavanomaisesti tarjoamia luottoehtoja.

Vivus kertoi radiomainoksessaan tarjoavansa ensimmäisen lainan ilman kuluja ja korkoja. Kuluttaja-asiamies kuitenkin katsoi, ettei ensilainan ehtoja voi pitää luotonantajan tarjoamina tavanomaisina luottoehtoina. Koska muut lain vaatimat luottoa koskevat tiedot puuttuivat mainoksesta, mainos katsottiin kuluttajansuojalain vastaiseksi.

Lisäksi Vivus mainosti pikavippiensä olevan vastuullisimpia ja edullisimpia. Kuluttaja-asiamies huomautti, että väite edullisimmasta lainasta tulee jollakin tavalla todistaa. Väitteen voisi näyttää toteen esimerkiksi kattavalla hintavertailulla, ja sen pitää perustua puolueettomiin ja luotettaviin selvityksiin.

Santander Consumer Finance mainosti lainatuotteitaan muun muassa televisiossa. Mainoksessa kerrottiin, että luoton korkoon saa yhden prosenttiyksikön alennuksen. Lainan todellinen vuosikorko, maksuaika ja lainamäärä kerrottiin mainoksen alalaidassa. Kuluttaja-asiamies kuitenkin huomautti, että tiedot oli kerrottu niin pienellä fontilla, että niitä olisi ollut hankala lukea 15 sekunnin mittaisen televisiomainoksen aikana. Lisäksi mainoksessa olisi pitänyt ilmoittaa myös muut kuluttajansuojalain mukaiset tiedot.

Bigbank AS mainosti kulutusluottojaan verkkosivuillaan ja kadunvarsimainoksissa. Katumainoksissa käytettiin muun muassa tekstiä ”Ota aurinkolainaa nyt ja nauti kesästä enemmän”. Verkossa lainaa mainostettiin myös huolettomuudella, ja mainosten taustakuvana käytettiin aurinkoista hiekkarantaa. Esimerkiksi luoton todellista vuosikorkoa ja luottokustannusten määrää ei mainoksissa kerrottu, joten mainonta oli kuluttajansuojalain vastaista.

Klikkaa Tästä  Pikavippien suosio aiheuttaa lieveilmiöitä

Lisäksi kuluttaja-asiamies arvioi, että luoton markkinointi huolettomana tai riskittömänä ratkaisuna talousongelmiin on hyvän luotonantotavan vastaista. Kokonaisuutena arvioiden mainos oli kuluttaja-asiamiehen mukaan omiaan heikentämään kuluttajan kykyä harkita huolellisesti luoton ottamista.

Vivus, Santander ja Bigbank AS ovat luvanneet muuttaa markkinointiaan kuluttaja-asiamiehen edellyttämällä tavalla.

Tähän liittyvät artikkelit

  • KL: Harhaanjohtavasta markkinoinnista markkinointikielto pikavippiyritykselleKL: Harhaanjohtavasta markkinoinnista markkinointikielto pikavippiyritykselle Reissuluotto-niminen pikalainayhdistys on saanut markkinointikiellon harhaanjohtavan markkinoinnin takia. Kiellon taustalla on kuluttajaviraston ja kuluttaja-asiamiehen hakemus. Päätöksen antoi Markkinaoikeus.
  • HS: Pikavippifirmalle tiukka rangaistus – jopa 100 000 euroaHS: Pikavippifirmalle tiukka rangaistus – jopa 100 000 euroa Pikavippifirmalle rangaistus puuttellisesta markkinoinnista. Kuluttaja-asiamies vaatii lainsäädännön tiukentamista ja asiaan puuttumista. Sakkoja jopa 100 000 euroa.
  • Pikavippimainosten kieltoa ehdotettu TorniossaPikavippimainosten kieltoa ehdotettu Torniossa Torniossa jätettiin helmikuussa valtuustoaloite, joka kieltäisi pikavippien mainostamisen Tornion kaupungin alueella.
  • Kuluttajaviraston markkinaoikeuteen haastama pikavippiyritys kertoo näkökulmansaKuluttajaviraston markkinaoikeuteen haastama pikavippiyritys kertoo näkökulmansa Kuluttajaviraston markkinaoikeuteen haastama pikavippiyritys OPR-Vakuus kertoo tiedotteessaan näkökulmansa Kuluttajaviraston esittämiin syytteisiin.
  • Pikavippien suosio aiheuttaa lieveilmiöitäPikavippien suosio aiheuttaa lieveilmiöitä Suositut pikavipit aiheuttavat ruuhkia käräjäoikeuksille. Pikavippiyritykset aloittivat toiminnan Suomessa vuonna 2005, jonka jälkeen käräjäoikeuksien velkariidat ovat kasvaneet kaksinkertaiseksi. Useat velkaongelmaiset ovat nuoria, jotka ottavat pikavippejä […]
  • Rahat loppu ja laskut myöhässä – mitä tehdä?Rahat loppu ja laskut myöhässä – mitä tehdä? Mikäli laskut kasaantuvat ja rahat ovat vähissä, helpointa on soittaa laskuttajalle ennen eräpäivää ja yrittää sopia uutta maksusuunnitelmaa.
  • Puolet pikalainapalveluista ottaa yhteyttä maksuvaikeuksissa olevaan asiakkaaseenPuolet pikalainapalveluista ottaa yhteyttä maksuvaikeuksissa olevaan asiakkaaseen Pikavippejä koskeva laki on määrännyt joulukuusta 2010 alkaen luotonantajat ottamaan itse yhteyttä maksuvaikeuksissa olevaan asiakkaaseen maksujärjestelyistä sopimiseksi. Tutkimuksen mukaan vaatimus toteutuu noin 55 prosentissa tapauksissa.
  • Onnen.fiOnnen.fi Onnen.fi tarjoaa lainoja ja kulutusluottoja 2000 eurosta jopa 3000 euroon. Lainavalikoima on siis melko kapea, mutta tältä väliltä asiakas pystyy valitsemaan oman lainasummansa 50 euron tarkkuudella. Esimerkiksi 2450 euron laina on siis mahdollinen, ja […]
  • Ilmainen pikavippiIlmainen pikavippi Monia pikavippipalveluita voi testata tilaamalla ilmaisen pikavipin. Ainakin Vivus, Suomilimiitti ja Ferratum tarjoavat täysin kuluttomia vippejä. Katso koko lista tämän artikkelin lopusta.Yleensä ilmaista pikavippiä tarjotaan ainoastaan ensilainaksi […]
  • Mistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelutMistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelut Pikavippii.fi kokosi listan lainayrityksistä, jotka tarjoavat edelleen pieniä, alle 1000 euron lainoja. Suurin osa vanhosta pikavippiyrityksistä on edelleen toiminnassa, mutta moni on uudistanut palvelunsa esimerkiksi tililuotoksi.
Klikkaa Tästä  Mistä lainaa? pikavippinyt.fi listasi lainapalvelut