Kuluttajariitalautakunta laski pikavipin korkoja

Kuluttajariitalautakunnassa selvitettiin tapausta, jossa asiakas koki, että pikavippiyritys peri liikaa korkoa vipistä. Asiakas ja vippiyhtiö olivat sopineet 300 euron suuruisesta vipistä 28 vuorokauden laina-ajalla.

Pikaluottoyritys peri sopimuksen mukaan vipistä korkoja ja kuluja yhteensä 267,75 euroa. Todellinen vuosikorko vipille oli yli 1000 prosenttia, mikä on huomattavasti suurempi, kuin luottokorttiluotossa tai postimyynnin luotoissa.

Kuluttaja ei kuitenkaan ollut tyytyväinen perittyihin kuluihin, sillä muut pikaluottoyhtiöt perivät pienempiä kuluja. Kuluttaja esitti kuluttajariitalautakunnalle kaksi pikavippiyhtiötä jotka perivät saman suuruisesta lainasta vain 75 euroa kuluja.

Kuluttajariitalautakunnassa päätettiin, että kulut pikavipistä olivat kohtuuttomat. Kuluttajariitalautakunta alensi vipin koron 75 euroon.

Tapauksessa kuluttaja oli saanut sopimusehdot etukäteen sähköpostiinsa, lainan koroista ja kuluista oltiin asiakkaalle tiedotettu, sekä asiakas oli myös aiemmin ottanut pikavippiä. Asiakaan olisi siis pitänyt olla tietoinen koron suuruudesta.

Kuluttajariitalautakunnassa kuitenkin todettiin, että kohtuuttoman koron laskemiseen täytyy ottaa huomioon useita tekijöitä. Siihen vaikuttaa sopimuksen sisältö, osapuolten asema, sekä sopimushetkellä olleet olosuhteet.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan pikalainoista voidaan periä tavanomaista suurempia kuluja, sillä luotoissa riski luotonantajalla on suuri. Pikavipit ovat myös erittäin lyhytaikaisia lainoja, jonka vuoksi kohtuuttomissa korkotapauksissa ei voida tuijottaa pelkkiä todellisia vuosikorkoja.

Hallitus esitti aikaisemmin syksyllä, että pikavipeille asetettaisiin 51% suuruinen korkokatto. Korko laskettaisiin todellista vuosikorkoa käyttäen, eikä esimerkiksi käyttäen korkoprosenttia lainapääomasta, joka olisi pikavipeille paljon parempi vaihtoehto.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Vanhemmat huolissaan lastensa vippaamisestaVanhemmat huolissaan lastensa vippaamisesta Kuten kaikki vanhemmat tietävät, eivät huolet omasta lapsesta lopu siihen kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi ja muuttaa pois kotoa. Huolenaiheet kuitenkin monesti tietysti vaihtuvat - enää ei huoleta alkoholin käyttö opiskelijabileissä tai seksuaalinen […]
  • CredigoCredigo Credigon tavoite on tarjota selkeitä rahoitusratkaisuja asiakkaille. Credigo on toiminut vuodesta 2006 asti ja tarjonnut rahoituspalveluja Suomessa. Credigon emoyhtiö Nordmill AB toimii Ruotsissa. Yhtiöllä on pohjoismaisia asiakkaita jo yli 100 000.
  • Pikalainayhtiöt tähtäävät sijoitusmarkkinoille Pikalainayhtiöt tähtäävät sijoitusmarkkinoille Vakuudettomat pikavipit sekä kulutusluotot käyvät vielä hyvin kaupaksi, joten niitä tarjoavat yritykset hakevat rajoittajia toiminnalleen, sijoittajien muodossa.
  • Sosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisilleSosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille Eduskunnan puhuessa pikavippien kieltämisestä ja rajoittamisesta nousi esille myös sosiaalinen luotto. Eduskunnassa oltiin sitä mieltä, että sosiaalista luototusta tulisi kasvattaa ja korostaa, jotta taloudellisissa vaikeuksissa olevat ihmiset saisivat apua.
  • Talousvaliokuntakin kiristäisi vippilainsäädäntöäTalousvaliokuntakin kiristäisi vippilainsäädäntöä Perustuslakivaliokunnan ja lakivaliokunnan ohella myös talousvaliokunta kannattaa pikavippilain muutoksia. Uudistukset rajoittaisivat esimerkiksi pikavippien korkoja.
  • Lakivaliokunta tukee pikavippilakien kiristämistäLakivaliokunta tukee pikavippilakien kiristämistä Hallitus haluaa asettaa pikavipeille korkokaton ja rajoittaa lisämaksullisia tekstiviestipalveluita. Lakivaliokunta tukee rajoituksia, sillä pikavippien tuottamia ongelmia ei valiokunnan mukaan ole aikaisemmilla lainsäädäntötoimilla pystytty riittävästi […]
  • Pienlainayritysten työntekijät puolustavat työpaikkojaan adressillaPienlainayritysten työntekijät puolustavat työpaikkojaan adressilla Pikavippiyhtiö taistelee suunniteltuja pikavippirajoituksia vastaan adressilla, jossa pikavippipalvelun työntekijät vetoavat työpaikkojensa puolesta.
  • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareiltaHS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
  • KSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejäKSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejä Pikavipeille asetetaan todennäköisesti keväällä korkokatto, jonka tarkoituksena on suitsia vippien korkeita korkokuluja. Seurauksena voi kuitenkin olla, että luottosummat kasvavat entistä suuremmiksi.
  • Pikavippiyrityksiä syytetään kiskonnastaPikavippiyrityksiä syytetään kiskonnasta Muun muassa Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat kertovat, että Helsingin kihlakunnansyyttäjä Kari Penttinen on nostanut kiskontasyytteen kolmea pikavippiyhtiötä pyörittänyttä miestä kohtaan.
Klikkaa Tästä  Sosiaalista luottoa saanut jo lähes 800 hakijaa