KSML: Vanhemmat saattavat tehdä velkaantuneelle lapselleen karhunpalveluksen

Pikavippiongelmat näkyvät päivittäin Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa, ja nuorten osuus velkaneuvonnan asiakkaista on voimakkaassa kasvussa. Viime vuonna jo 26,6 prosenttia velkaneuvontaa tarvinneista oli alle 30-vuotiaita.

Aiheesta kirjoittaa Keskisuomalainen.

Talous- ja velkaneuvoja Seija Jauhiainen kertoo lehdelle, että vanhemmat ja sukulaiset saattavat tehdä velkaantuneelle nuorelle karhunpalveluksen, jos maksavat tämän velat pois pureutumatta tilanteeseen sen enempää.

– Jos nuoren aikoo pelastaa, on mentävä syvemmälle, velkaantumisen syihin, Jauhiainen toteaa.

Maksuhäiriömerkintää halutaan yleensä välttää viimeiseen asti. Joskus merkinnästä voi kuitenkin olla hyötyä, sillä se estää lisävelkaantumisen.

Jauhiaisen mukaan suurin osa velkaantuneista turvautuu pikavippeihin viimeisenä oljenkortena. Niillä yritetään pelastaa tilanne, kun rahat eivät enää riitä asuntolainojen tai kulutusluottojen maksuun tai elämiseen. Velkaantumisen taustalla on usein myös rahapelaamista.

Ylivelkaantumiseen liittyy usein ahdistusta ja mielenterveysongelmia. Velkaneuvonnan tietojen mukaan myös perintä on muuttunut kohtuuttomaksi, sillä maksuhuomautuksia lähetetään kaikin keinoin ympäri vuorokauden.

Tuore ilmiö on yksityisiltä rahantarjoajilta vippaaminen. Siitä on Jauhiaisen mukaan viitteitä myös Keski-Suomessa. Kun yksityisiä velkoja peritään, keinot voivat muistuttaa rikollisten toimintaa.

– Myös kavereilta vippaaminen on yleistä. Sitäkin tehdään, että porukoissa käytetään pikavippien ottamiseen sen henkilötietoja, jolla vielä on puhtaat luottotiedot. Näihin tilanteisiin saattaa liittyä painostusta. Joskus puolison tietoja saatetaan käyttää, Jauhiainen kertoo.

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa oli viime vuonna 988 asiakastapaamista, joista uusia oli 628. Puhelinneuvonnan määrä on yli kaksinkertaistunut kahden vuoden aikana.

– Suunta on todella huolestuttava. Kun alle 2 000 euron pikavippien korkokatto astuu voimaan kesäkuussa, en usko sen juuri muuttavan mitään. Jotain tulee aina tilalle, Jauhiainen arvioi.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Pienlainayritysten työntekijät puolustavat työpaikkojaan adressilla