KSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejä

Uusi laki asettaa rajoituksia pikavippien tarjoamiselle. Tavoitteena on vähentää velkaantumisesta johtuvia ongelmia, mutta lailla voi kuitenkin olla ei-toivottuja seurauksia. Asiantuntijoiden mukaan suurempien pikaluottojen suosio voi lain myötä kasvaa.

– Jännittyneinä odotamme, käykö niin, että ihmiset ottavat sitten entistä enemmän isompia eli yli 2000 euron pikaluottoja. Ylärajaa luotoille ei ole, sanoo Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila Keskisuomalaisen haastattelussa. Suurten luottojen suosion kasvu tuskin vähentäisi ylivelkaantumisongelmia.

Takuu-Säätiö neuvoo ja auttaa ylivelkaantuneita muun muassa takaamalla velkojen järjestelylainoja.
Uusi pikavippilaki rajoittaa pienluottojen keskimääräistä vuosikorkoa siten, että se saa olla korkeintaan viitekorko lisättynä 50 prosentilla. Laki koskee alle 2000 euron suuruisia lainatuotteita, joten pikavippiyritykset saattavat kiertää rajoituksia keskittymällä isojen luottojen tarjoamiseen. Toinen keino kiertää korkokatto on tarjota ainoastaan pitkiä laina-aikoja.

Viime aikoina pikavippialan trendinä on ollut, että lainat ovat pienempiä, mutta niitä otetaan useammin. Viime vuonna keskimääräinen pikavippi oli suuruudeltaan hieman alle 300 euroa. Takuu-Säätiön mukaan pikavipeillä velkaantumisen erityispiirteenä on, että velkaantuneet joutuvat hakemaan apua tavallista aikaisemmin, joten velkasummat jäävät verrattain pieniksi.

Korkokaton asettava laki astuu voimaan aikaisintaan keväällä.

Tähän liittyvät artikkelit

Klikkaa Tästä  Elinkeinoelämän Keskusliiton puheenjohtajan pikavippibisneksiä moitittiin