Korkorajoitus puuttuu elinkeinovapauteen

Eduskunnassa on suunniteltu pikalainoille korkokattoa. Korkokatolla rajoitettaisiin pikavippien todellinen vuosi korko 50 prosenttiin ja lisäksi saadaan periä voimassa oleva marginaalikorko. Tämä saattaa kuulostaa kohtuulliselta kaikkien muiden korvaan, paitsi luotonantajan.

Pikavippien korkojen laskemiseen ei voida millään käyttää todellista vuosikorkoa, sillä pikavippi on lyhytaikainen laina. Pikavipeissä puhuttaessa olisi parempi käyttää lainamäärään suhteutettua korkoa. Eli jos 100 euron suuruisesta maksaa takaisin 120 euroa on maksanut lainasta 20% korkoa, mutta vuosikorkoa laskettaessa nousee prosentti yllättäen 1000 pintaan.

Suomen Pienlainayhdistys onkin nyt halunnut nostaa esiin onko suunniteltu korkokatto perustuslain vastainen. Pienlainayhdistyksen mukaan lakiehdotus rikkoo elinkeinovapautta, sillä sen mukaan yrittäjältä viedään mahdollisuus liiketoimintaansa, mikä on aivan totta.

Kuluttajalain mukaan luotonantajan on lainaa myönnettäessä varmistettava lainaa hakevan henkilöllisyys sekä henkilöin luottotiedot. Nämä ovat maksullisia myös luotonantajalle. Mikäli luotonantajan saamaa korkoa luotosta pienennetään 90-95 prosentilla, ei se riitä edes kattamaan luotonmyöntämisestä aiheutuvia kuluja. Lisäksi myös pikalainayhtiöt työllistävät ihmisiä, eli myös työntekijöiden palkkakustannuksiin tarvitaan rahaa. Kaikki ei suinkaan mene sen yrittäjän omaan taskuun, kuten moni virheellisesti luulee.

Suomen Pienlainayhdistyksen mukaan perustuslaki on sitä varten olemassa, että se suojelee niitä yrittäjiä ja tahoja jotka eivät ole julkisen sanan tai poliittisen toiminnan suojissa. Myös yhdistyksen toiminnanjohtaja muistuttaa, että pelkkä huono julkisuus tai poliittisten pisteiden kerääminen ei saa olla syynä laillisen liiketoiminnan kieltämiselle.

Pienlainayhdistyksen kantaa tukee myös valtiosääntöoikeuden professorin lausunto, jossa todetaan esityksen puuttuvan liikaa elinkeinovapauteen. Lisäksi myös velkaneuvojat ovat todenneet pienlainojen olevan marginaalinen osa kulutusluottoja sekä niistä aiheutuva ongelmia.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Uusi laki kohtuullistaa perintäkulujaUusi laki kohtuullistaa perintäkuluja Tasavallan presidentti vahvistaa tänään lakimuutoksen, joka parantaa monin tavoin velallisen asemaa. Etenkin pienistä veloista vaaditut perintäkulut laskevat.
  • Positiivinen luottorekisteri vähentäisi ylivelkaantumistaPositiivinen luottorekisteri vähentäisi ylivelkaantumista Positiivisen luottorekisterin avulla luotontarjoajat näkisivät ajoissa, jos asiakkaalla on alkamassa velkakierre. Näin palvelut voisivat estää sen ajoissa, ja maksuhäiriömerkinnät vähenisivät.
  • RahapalveluRahapalvelu Rahapalvelu lainaa 100 – 4 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajien hankkimista. Rahapalvelulta lainatessasi, sinun ei tarvitse tietää lainaa hakiessasi paljonko lainaa lopulta tarvitset käyttöösi.
  • Todellinen vuosikorko ei ole koko totuusTodellinen vuosikorko ei ole koko totuus Jos otat 100 euron pikavipin kuukauden maksuajalla, pikavippisi todellinen vuosikorko on todennäköisesti yli 1000 prosenttia. Kuulostaako hurjalta? Kyllä. Tarkoittaako se, että maksat korkoja yli 1000 prosenttia, siis moninkertaisesti yli alkuperäisen […]
  • Nordic Rahoitus jatkaa pikalainojen myöntämistäNordic Rahoitus jatkaa pikalainojen myöntämistä Rehtivipin sivuille on ilmestynyt tiedote, jossa kerrotaan, että palvelu jatkaa pikavippien myöntämistä sekä uusille, että vanhoille asiakkaille. Katkon syytä Rehtivippi ei edelleenkään kerro.
  • LuottopalveluLuottopalvelu Luottopalvelun käyttöluotto on 100-4000 euron suuruinen vararahastosi, jonka lainahinnat ovat takuulla markkinoiden halvimmasta päästä. Kokeile Luottopalvelun käyttöluottoa täysin ilmaiseksi ensimmäisen kuukauden ajan!
  • Merkintä luottotiedoissa? Jopa tavallisten pankkipalveluiden käyttö voi vaikeutuaMerkintä luottotiedoissa? Jopa tavallisten pankkipalveluiden käyttö voi vaikeutua Kun laskut tai velat ovat riittävän kauan lojuneet maksamattomina, seurauksena on maksuhäiriömerkintä. Se tarkoittaa, että luottoa ei muutamaan vuoteen saa. Pahimmillaan merkintä luottotiedoissa voi kuitenkin vaikeuttaa arkipäiväistä asioiden hoitamista, […]
  • Pikalaina Osuuspankin tilillePikalaina Osuuspankin tilille Hae pikavippi helposti Osuuspankin asiakkaana. Pikavippi on helppo saada nopeasti tilille.Voit hakea esimerkiksi 100 euron pikavippiä, 500 euron vippiä tai 1000 euron pikalainaa erittäin helposti, jos sinulla on Osuuspankin pankkitili ja […]
  • Pikavippiyhtiö Ferratum oikaisee väitteitä pikavipeistäPikavippiyhtiö Ferratum oikaisee väitteitä pikavipeistä Pikavippiyhtiö Ferratum oikaisee tiedotteessaan julkisuudessa esitettyjä perättömiä väitteitä pikavipeistä, lainojen koroista ja pienluottoalasta.
  • Vippi.fi tarjoaa nyt ilmaiseksi 7 päivän lainan!Vippi.fi tarjoaa nyt ilmaiseksi 7 päivän lainan! Tarvitseko pikavippiä lyhyeksi aikaa? Tartu nyt erinomaiseen tarjoukseen!
Klikkaa Tästä  Mikä sosiaalinen luotto?