Suunniteltu korkokatto lopettaisi pienlainatoiminnan pienten vippien osalta

Pikavipeille suunniteltu korkokatto lopettaisi käytännössä pienten pikavippien tarjoamisen kokonaan ja pakottaisi luottoa tarvitsevat kuluttajat kääntymään suurempien kulutusluottojen pariin.

Oikeusministeriön ehdotuksen mukaan pikavippibisnestä oltaisiin rajoittamassa rajaamalla pikavipeistä perittävät kulut niin alhaiseksi, että pienten pikavippien tarjoaminen muuttuisi käytännössä kannattamattomaksi. Korkorajoitus koskisi ainoastaan pieniä, alle 1000 euron suuruisia pikavippejä. Niin sanotut hyödykesidonnaiset luotot, eli osamaksukaupat jäisivät myös sääntelyn ulkopuolelle. Tällä hetkellä pikavippien kulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 23 prosenttia lainapääomasta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan lainsäädäntöä on tiukennettava pikavipeistä aiheutuvien velkaongelmien takia. Oikeusministeriön mietintö lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle, jolloin eri tahot voivat antaa huomioita mallin eduista ja haitoista. Tämän palautteen perusteella oikeusministeri arvioi, millaista mallia eduskunnalle ehdotetaan, kertoi Henriksson Uudelle Suomelle.

Suomen Pienlainayhdistys Ry on jo vastustanut ehdotettua mallia, sillä sen mukaan korkorajoitukselle ei ole perusteita. Lisäksi yhdistys ennakoi ylivelkaantumiseen liittyvien ongelmien vain pahentuvan sillä, että tarjonta siirretään ainoastaan suurten kulutusluottojen pariin, jolloin pientä lainaa tarvitsevat lainanhakijat joutuvat ottamaan tarvettaan huomattavasti suuremman luoton. Yhdistyksellä on käynnissä oma kampanja, jolla pyritään poistamaan pikaluottoihin liittyviä ongelmia. Lisäksi Finanssialan Keskusliitto on esittänyt, että sääntelyn vaikutuksia muihin kulutusluottoihin kuin pikaluottoihin tulisi selvittää jatkovalmisteluissa tarkemmin.

Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto kritisoi yhdistyksen julkaisemassa tiedotteessa työryhmän tapaa tarkastella pieniä luottoja todellisen vuosikoron laskentakaavan kautta. Kyseinen laskentakaava on tarkoitettu pitkäaikaisten luottojen, kuten asuntolainojen vertailuun, eikä se sovellu hyvin lyhytaikaisten ja pienten luottojen kulujen arviointiin. Kuusisto toteaa, että oikeusministeriön laatimaa ehdotusta on perusteltu virheellisin perustein, sillä yhdistyksen keräämien tietojen mukaan pienlainoista johtuvien velkomustuomioiden osuus on moneen kertaan liioiltetu.

Todellisen vuosikoron laskentakaavalla mitattuna pikavippien kulut ovat jopa 900 prosenttia, kun todellisuudessa ne ovat keskimäärin 23 prosenttia lainapääomasta. Tämä tarkoittaa, että keskimääräisestä 243 euron pikavipistä 33 päivän maksuajalla maksetaan korkoja ja kuluja vajaat 56 euroa. Mikäli oikeusministeriön antama ehdotus tulisi voimaan, laskisivat korot ja kulut vastaavasta lainasta 9,07 euroon. Todellisen vuosikoron laskentakaava perustuu teoreettiseen ”korkoa korolle” -malliin, joka sopii huonosti lyhytaikaisiin luottoihin.

Tähän liittyvät artikkelit

 • Turkulainen: Pankeista jopa nauretaan pientä lainaa hakevilleTurkulainen: Pankeista jopa nauretaan pientä lainaa hakeville
  Pankeista ei saa pientä 200 euron lainaa nopeaan tarpeeseen. Pankit eivät myönnä niin pieniä lainoja, koska jo lainan perustamiskulut voivat olla 150 euroa.
 • Positiivinen luottorekisteri ratkaisuksi ylivelkaantumisongelmiinPositiivinen luottorekisteri ratkaisuksi ylivelkaantumisongelmiin
  Positiivinen luottorekisteri voisi toimia tehokkaana ratkaisuna ylivelkaantumisongelmiin. Rekisteriä toivovat niin pikavippitoimijat, kansanedustajat kuin ylivelkaantuneet itsekin.
 • MonettiMonetti
  Monetti on yksi Suomen vanhimmista pikalainafirmoista. Monetti tarjoaa asiakkailleen 500 - 1500 euron suuruisia lainasummia, joille saat takaisinmaksuaikaa aina 12 kuukautta. Monetti edellyttää hakijoiltaan vähintään 23 ikävuotta, moitteetonta luottohistoriaa, vak...
 • Korkorajoitus puuttuu elinkeinovapauteenKorkorajoitus puuttuu elinkeinovapauteen
  Pienlainayhdistyksen mukaan lakiehdotus rikkoo elinkeinovapautta, sillä sen mukaan yrittäjältä viedään mahdollisuus liiketoimintaansa, mikä on aivan totta.
 • Yle: Pikavipeille esitetään jopa täyskieltoaYle: Pikavipeille esitetään jopa täyskieltoa
  Pikavipeille suunnitellaan lainsäädännön tiukentamista ja kansanedustajat pyrkivät saamaan pikavipit kiellettäväksi jopa kokonaan.
 • Vippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossaVippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossa
  Tekstiviestillä tilattavan lahjakortin muodossa olevan vipin kulut käyvät pikavippejä huomattavasti suuremmaksi, sillä lahjakortin hinnan joutuu maksamaan kaksinkertaisena takaisin.
 • Pikavipit ei syynä velkaongelmillePikavipit ei syynä velkaongelmille
  Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola myöntää, etteivät pikalainat ole yleensä syynä ylivelkaantumiselle. Veikkola muistuttaa kuitenkin, että vipit pahentavat monessa tapauksessa ongelmia entisestään.
 • AL: Pikavippifirmoilla menee hyvinAL: Pikavippifirmoilla menee hyvin
  Parhaat pikavippiyhtiöt tekevät voittoa suurilla voittoprosenteilla. Alan suurin yhtiö, Tact Group, teki 11 miljoonan liikevaihdolla 8 miljoonaa euroa voittoa.
 • Bank NorwegianBank Norwegian
  Bank Norwegian on edullista lainaa tarjoava rahoitusalan yritys. Myönnettävät luotot ovat 1000 - 50 000 euron väliltä, joten palvelu voi rahoittaa hieman suuremmatkin rahantarpeet. Tee hakemus heti ja saat luottopäätöksen nopeasti.
 • Todellinen vuosikorko ei ole koko totuusTodellinen vuosikorko ei ole koko totuus
  Jos otat 100 euron pikavipin kuukauden maksuajalla, pikavippisi todellinen vuosikorko on todennäköisesti yli 1000 prosenttia. Kuulostaako hurjalta? Kyllä. Tarkoittaako se, että maksat korkoja yli 1000 prosenttia, siis moninkertaisesti yli alkuperäisen lainasumman? Ei...