Keskimääräinen pikavippi on jo 520 euroa

Pienlainojen keskimääräinen koko on kasvanut jo 520 euroon. Tieto selviää Tilastokeskuksen luottokantatilastosta, jossa on tietoja vuoden 2015 toisella neljänneksellä myönnetyistä kuluttajaluotoista. Vielä tämän vuoden alkupuolella keskimääräinen vippi oli vain 191 euroa.

Myös takaisinmaksuajan pituus on kasvanut hurjasti, sillä keskimääräinen maksuaika oli 153 päivää. Se on dramaattisesti enemmän kuin kolme vuotta sitten, vuoden 2012 kesäkuun lopulla, jolloin keskimääräinen vippi oli 246 euroa ja takaisinmaksuaika 34,1 päivää.

Vaikka otettujen pikavippien kappalemäärä on laskussa, otettiin pikavippejä vuonna 2017 huhti-kesäkuun välillä euromääräisesti jopa 109 prosenttia enemmän kuin tammi-maaliskuussa. Pikavippejä myönnettiin 104 260 kappaletta yhteensä 54 miljoonalla eurolla. Vuoden alussa vippejä myönnettiin enemmän, 135 804 kappaletta, mutta vain 26 miljoonalla eurolla.

Pikavippien huippuvuosiin kuuluu esimerkiksi vuosi 2012, jonka huhti-kesäkuussa pikavippejä otettiin 383 767 kappaletta yhteensä 94 miljoonalla eurolla. Näihin lukemiin on siis vielä matkaa. Vippejä tarjoaa nykyään Suomessa 46 yritystä, kun ennen vuoden 2013 lainsäädännön uudistuksia yrityksiä oli pitkään noin 80 kappaletta.

Pikalaina-asiakkaiden kannalta myönteinen muutos on se, että vippien kulut ovat laskussa. Tuoreimman tilaston mukaan pikalainan kulut olivat 14 prosenttia lainasummasta, kun vuonna 2012 kulut olivat yli 23 prosenttia lainasummasta.

Tähän liittyvät artikkelit

 • Sosiaalista luottoa saanut jo lähes 800 hakijaaSosiaalista luottoa saanut jo lähes 800 hakijaa
  Sosiaalista luottoa voidaan myöntää esimerkiksi pikavippikierteestä selviämiseen. Luototosta voidaan periä kohtuullinen vuotuinen korko.
 • Suomalainen Risicum myytiin yhdysvaltalaiselle ostajalleSuomalainen Risicum myytiin yhdysvaltalaiselle ostajalle
  Yhdysvaltalainen Dollar Financial Corp on ostanut Risicum Oyj:n. Kaupan myötä Suomen suurin pienlainoja tarjoava yritys Risicum siirtyy osaksi kuluttajarahoitukseen erikoistunutta amerikkalaisyhtiötä.
 • Pikalainojen ja kulutusluottojen korkokatto 2017Pikalainojen ja kulutusluottojen korkokatto 2017
  Pikalainoihin liittyen on havaittu ongelmia koko niiden olemassaolon ajan. Pikalainoja on pyritty viime vuosina rajaamaan erilaisten lakien ja säädösten mukaan. Vuonna 2013 tuli voimaan alle 2000 euron lainojen korkoja rajaava laki korkokatosta.
 • Velkajärjestelyjen tarve lievässä kasvussaVelkajärjestelyjen tarve lievässä kasvussa
  Velkajärjestelyjen ja velkaneuvonnan tarve on kääntynyt kasvuun. Se heijastelee yleistä taloustilanteen heikkenemistä.
 • Pikavippien suosio kasvussaPikavippien suosio kasvussa
  Tämän vuoden toisen neljänneksien, eli 1.4-30.6 välisen ajan Luottokanta-tilasto on julkaistu syyskuun puolessa välissä. Tilastokeskuksen ylläpitämän ja julkaiseman tilaston mukaan pienlainat ovat edelleen suosittuja.
 • Ok Money arpoo matkalahjakortteja Matkajokeri-kilpailussaOk Money arpoo matkalahjakortteja Matkajokeri-kilpailussa
  Monet pikavippejä tarjoavat palvelut järjestävät erilaisia kilpailuja ja arvontoja, joissa voi voittaa muun muassa lahjakortteja tai rahoitusta erilaisiin tarpeisiin.
 • Suomen Pienlainayhdistys lopettaaSuomen Pienlainayhdistys lopettaa
  Suomen Pienlainayhdistys on päättänyt lopettaa toimintansa. Syynä on kesäkuussa voimaantuleva kuluttajansuojalain muutos, joka tekee pikavippien tarjoamisen kannattamattomaksi.
 • Pikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksiaPikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksia
  Pikavipit uhkaavat aiheuttaa käräjäoikeuksiin ruuhkia myös muualla kuin Satakunnassa. Ylen mukaan pikavipeistä johtuvat velka-asiat ovat lisääntyneet huomattavasti monessa käräjäoikeudessa.
 • Uusille asiakkaille myös suuria pikavippejäUusille asiakkaille myös suuria pikavippejä
  Useimmilla palveluilla on tarjolla myös suuria pikavippejä, joita myönnetään ilman vakuuksia tai takaajia. Nyt suuria pikavippejä saa myös ensilainana.
 • Pikalainayhtiö Ferratum sai pankkitoimiluvan MaltaltaPikalainayhtiö Ferratum sai pankkitoimiluvan Maltalta
  Kotimainen pikaluottoja tarjoava Ferratum on hakenut Maltalta pankkilupaa, jossa se on sille myönnetty. Ferratum ja toinen suomalainen pikavippi-yhtiö Risicum hakivat pankkitoimilupaa Suomesta Finanssivalvonnalta jo aikaisemmin tuloksetta.